Για τα… μάτια του Σανιδά!

ΣΕ υψηλούς τόνους εξελίσσεται η πολιτική διαμάχη με αντικείμενο τις πρωτοβουλίες της Δικαιοσύνης, αλλά κυρίως τους χειρισμούς του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά στην υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου. Ο κ. Σανιδάς βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης εδώ και αρκετούς μήνες, κόμματα μάλιστα έχουν καταθέσει μηνυτήριες αναφορές εναντίον του, ενώ τον κατηγορούν ευθέως ότι «εξυπηρετεί» τα πολιτικά συμφέροντα της κυβέρνησης.

Στο σίριαλ είχαμε νέο επεισόδιο με αφορμή το περιεχόμενο της αναφοράς που έστειλε ο κ. Σανιδάς στη Βουλή μαζί με τη δικογραφία για τη Μονή Βατοπεδίου. Όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι από τα στοιχεία που προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα δεν συντρέχουν λόγοι ενεργοποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Αυτό προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων που έκαναν λόγο για «ανεπίτρεπτη και προκλητική ενέργεια» και για «ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου». Παράλληλα κάλεσαν τον πρόεδρο της Βουλής να εγκαλέσει τον κ. Σανιδά για προσβολή του Κοινοβουλίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης να κινηθεί πειθαρχικά εναντίον του. Ο τελευταίος επιτίμησε τα κόμματα γιατί βάλουν κατά του κ. Σανιδά, αντί να τον ευχαριστούν που έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή!

ΣΤΟ μεταξύ εξακολουθεί να προκαλεί απορίες και ερωτηματικά η στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην υπόθεση Βατοπεδίου. Παρότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Αντίθετα, απαντώντας στις διαμαρτυρίες για τις μεγάλες περιουσίες των μοναστηριών και της Εκκλησίας γενικότερα, αντέτεινε ότι «ούτε οι πολιτικοί πρέπει να έχουν περιουσία». Παράλληλα έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα είναι σε βάρος του έθνους ο χωρισμός κράτους και Εκκλησίας.

Κατάρρευση

ΕΠΙ τάπητος βρίσκεται το σχέδιο διάσωσης των Τραπεζών, το οποίο αφορά συνολικά 28 δισ. ευρώ. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος εκτίμησε ότι το ποσό είναι επαρκές για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και ότι θα απορροφηθεί από τις τράπεζες. Ωστόσο, οι διοικήσεις τους προβληματίζονται για το αν και πώς θα πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, με ποια κριτήρια θα γίνει η κατανομή και με βάση ποιους όρους. Υπάρχουν ήδη τράπεζες που ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα από τα 28 δισ. Την περασμένη Πέμπτη πάντως στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Δείκτης έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, για πρώτη φορά μετά το 2003.

Μετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Κ. Καραμανλής συζήτησε το θέμα της οικονομικής κρίσης και με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, την Τρίτη στο Λονδίνο.

Πάντως, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται αλλού. Διεθνείς οίκοι επισημαίνουν τους κινδύνους που προέρχονται από τις δημοσιονομικές εκτροπές, τη χαμηλή ανάπτυξη και τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Παράλληλα χαρακτηρίζουν αισιόδοξες τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το έλλειμμα και το χρέος.

Στους δρόμους…

ΤΗΝ πρώτη από μια σειρά κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν πραγματοποίησαν (την περασμένη Τρίτη) ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, χωρίς τη μαζική συμμετοχή προηγούμενων συλλαλητηρίων. Αντικείμενα διαμαρτυρίας η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τα νέα φορολογικά μέτρα, το Ασφαλιστικό, η ακρίβεια και η εισοδηματική πολιτική. Κατά τη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροτραυματισμοί διαδηλωτών και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την «απρόκλητη επίθεση» των ΜΑΤ. Η επόμενη πανελλαδική απεργία προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν τον Δεκέμβριο με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν την επομένη και οι έμποροι – επαγγελματοβιοτέχνες διαμαρτυρόμενοι για τα φορολογικά μέτρα Αλογοσκούφη.

Αντιδράσεις

«ΚΟΛΑΦΟ» για τον Μάθιου Νίμιτς αποτέλεσε η δημοσιοποίηση απόρρητου εγγράφου της αμερικανίδας πρέσβειρας στα Σκόπια, από το οποίο προκύπτει σαφώς ότι μεσολαβητής του ΟΗΕ κινείται κάτω από τις οδηγίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με βάση τα συμφέροντα της γειτονικής χώρας. Το γεγονός προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στην Αθήνα, παρά τις «διαψεύσεις» από ΟΗΕ και Ουάσινγκτον ότι ο κ. Νίμιτς διεξάγει ανεπηρέαστος τις διαπραγματεύσεις. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν χλιαρή, απέφυγε να αποδοκιμάσει τη συμπεριφορά του μεσολαβητή, ενώ η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η Ελλάδα παραμένει στη διαπραγμάτευση διατηρώντας τις πάγιες θέσεις της. Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τις ενέργειες του μεσολαβητή, αλλά και την κυβέρνηση που δεν τον αποδοκιμάζει δημόσια.

ΤΟ τεταμένο κλίμα που υπάρχει στον χώρο της εκπαίδευσης (σε απεργίες οι καθηγητές, καταλήψεις στα σχολεία) αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της χώρας μας επειδή μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζει τα πτυχία που χορηγούν τα ευρωπαϊκά κολέγια. Μετά την απόφαση αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει αργά η γρήγορα να συμμορφωθεί, γεγονός που θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από καθηγητές ΑΕΙ και φοιτητές.


Σχολιάστε εδώ