«Βουτιά» των αποθεματικών των Ταμείων

Το 50% των μετοχών των Ταμείων βρίσκεται στην Εθνική Τράπεζα και τέτοια εποχή πέρυσι η τιμή του υπολογίζεται πως κυμαινόταν στα 2,8 δισ. ευρώ, ενώ τις μέρες αυτές η τιμή αντιστοιχεί στο 1,8 δισ. ευρώ (σ.σ.: η τιμή του συνόλου των μετοχών ήταν στα 3,45 δισ. ευρώ). Από το επενδυμένο σε αμοιβαία ποσό η απώλεια ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι επενδύσεις σε δομημένα ομόλογα (περίπου 250 εκατ. ευρώ).

Και τα 13 δισ. ευρώ των Ταμείων που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας αποδίδουν τόκους 3,7%, τη στιγμή που ο επίσημος πληθωρισμός κινείται στο 4,7%!

Η ζοφερή και αδιέξοδη οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων επιδεινώνεται και οι παράμετροι της πραγματικής οικονομίας, όπως είναι η αδυναμία πληρωμών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η συνεχώς μειωμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, στερούν τα Ταμεία από τα αναγκαία έσοδα.

Με την απεικόνιση των ελλειμμάτων, το χάος που επικρατεί στα Ταμεία, τη μείωση των εσόδων τους και την «αλληλοκάλυψη» που υπάρχει, προκειμένου να εκπληρώνονται -προς το παρόν- οι υποχρεώσεις τους προς τους ασφαλισμένους, θα ασχοληθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία του προσωπικού του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Κουτρουμάνη. Και τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) μελετούν προτάσεις και μέτρα για τεκμηριωμένη παρέμβαση προκειμένου να σωθούν τα Ταμεία και να προστατευθούν οι ασφαλισμένοι. Αντιθέτως:

Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, αλλά και διοικητές Ταμείων, εμφανίζονται «ψύχραιμοι» και επιχειρούν να πείσουν πως «όλα είναι υπό έλεγχο» και δεν κινδυνεύουν συντάξεις και παροχές. Για την κάλυψη χρεών και υποχρεώσεων είναι προφανές πως αντλούνται πόροι από τον προϋπολογισμό, ο οποίος για το 2009 είναι εξαιρετικά «σφιχτός», με πρώτα «θύματα» τις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ. Για παράδειγμα:

• Στις αγροτικές συντάξεις η αύξηση για το 2008 ήταν 50 ευρώ. Για το 2009 θα είναι μόνο 20 ευρώ. Ο ΟΓΑ οφείλει 700 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία.

• Η αύξηση του ΕΚΑΣ για το 2008 ήταν της τάξης των 35 ευρώ, φέτος με βάση το κονδύλι που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός θα κυμανθεί στα 14,5 ευρώ. Και βεβαίως ούτε λόγος για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό αναπόφευκτα θα ενισχυθούν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Όπως πληροφορούμαστε:

• Ο ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) χρειάζεται μέχρι το τέλος του 2008 επιπλέον 170 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις παροχές του.

• Το ΙΚΑ χρειάζεται άλλα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα 450 εκατ. ευρώ που οφείλει στα νοσοκομεία.

Για τον ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Για το δίμηνο που μας πέρασε στον Οργανισμό υποβλήθηκαν βεβαιωμένες εισφορές ύψους 650 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 410 εκατ. ευρώ, κάτι που αποδεικνύει αδυναμία ελέγχων αλλά και είσπραξης των εσόδων.

Η, φαινομενική τουλάχιστον, «αταραξία» των υπευθύνων δείχνει πως είτε δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, είτε με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με λύσεις της στιγμής. Και ακόμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαίο να επανεξετάσουν τη θέση τους υπέρ του «τζογαρίσματος» των χρημάτων των ασφαλισμένων στο χρηματιστήριο ή σε περίεργα ομόλογα και να αναθεωρήσουν τους σχετικούς επίμαχους νόμους που ψήφισαν στο παρελθόν παρά τις αντιδράσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ