Βαθαίνουν τα ρήγματα στην Τουρκία

Το κατηγορητήριο (έκτασης 2.455 σελίδων!) εναντίον των 86 υπόπτων, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, περιλαμβάνει βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, οργάνωση βομβιστικών επιθέσεων ακόμη και δολοφονίες θρησκευτικών ηγετών. Ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης και ανωμαλίας δηλαδή, που θα εμφάνιζε ως σωτήρια την επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα της γειτονικής χώρας, όπως άλλωστε έχει συμβεί επανειλημμένες φορές και στο παρελθόν.

Η δίκη της παρακρατικής οργάνωσης Εργκένεκον, ωστόσο, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την Τουρκία. Ειδικότερα, η ατιμωτική προφυλάκιση και οι βαρύτατες κατηγορίες εναντίον τόσο σημαντικών προσωπικοτήτων του κεμαλικού κατεστημένου, όπως είναι για παράδειγμα ένας στρατηγός ε.α., πρώην διοικητής της 1ης Στρατιάς, ένας άλλος στρατηγός ε.α., πρώην αρχηγός της Χωροφυλακής, ο αρχηγός του εθνικιστικού Εργατικού Κόμματος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας και πολλοί άλλοι, σημαίνουν ότι ανήκει στο παρελθόν η ασυλία που έχαιραν επί δεκαετίες οι πασάδες, λόγω του ότι είχαν χρίσει τους εαυτούς τους στυλοβάτες του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Η περυσινή έφοδος της αστυνομίας σε σπίτια – γιάφκες Κεμαλικών και τα εντυπωσιακά της ευρήματα που περιελάμβαναν από χειροβομβίδες μέχρι παρουσιάσεις σχεδίων ανατροπής της κυβέρνησης στο υπολογιστικό πρόγραμμα Power Point, έδωσαν τα τεκμήρια που χρειαζόταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για να περιορίσει τον ρόλο των Κεμαλικών στην πολιτική ζωή, παίρνοντας έτσι την εκδίκησή του για το συνταγματικό πραξικόπημά τους με αφορμή την εκλογή του ισλαμιστή Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Η δικαστική ετυμηγορία, που αναμένεται μετά από πολλούς μήνες, θα ολοκληρώσει αυτήν την αποκαθήλωση και θα επιφέρει μια νέα πολιτική ισορροπία μεταξύ των δύο κέντρων ισχύος στην Τουρκία.

Δεν είναι όμως μόνο το ρήγμα μεταξύ Ισλαμιστών και Κεμαλιστών που διχάζει την Τουρκία, καθώς όλο και πιο έντονα κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα το Κουρδικό. Η απόφαση συγκεκριμένα της Άγκυρας (στρατιωτικών και κυβέρνησης, δηλαδή Κεμαλιστών και Ισλαμιστών) να εισβάλει στο βόρειο κουρδικό Ιράκ για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες του ΡΚΚ έχει εξοργίσει τους Κούρδους της Τουρκίας, αναζωπυρώνοντας μετά από χρόνια τις συγκρούσεις στην Ανατολία. Έτσι, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα κούρδος διαδηλωτής που είχε τραυματιστεί από πυρά της τουρκικής αστυνομίας υπέκυψε στα τραύματά του, δίνοντας την αφορμή για νέους γύρους διαδηλώσεων εναντίον της Άγκυρας. Αίτημα των διαδηλωτών είναι να σταματήσουν τα βασανιστήρια στον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας σε νησάκι της Θάλασσας του Μαρμαρά. Οι διαδηλώσεις δε κορυφώθηκαν λόγω της επικείμενης επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ραζίπ Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή.

Λ.Β.


Σχολιάστε εδώ