Βάζουν πλώρη για μονογραφή την άνοιξη

Εκπροσώπηση Τουρκοκυπρίων

Οι Βρετανοί άρχισαν ήδη να εντοπίζουν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο μερών στο Κυπριακό. Το Λονδίνο επιδιώκει να μονογραφεί μέχρι την άνοιξη του 2009 η λύση και στη συνέχεια να διεξαχθεί για έξι μήνες εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Στόχος πάντως των Βρετανών είναι η εξεύρεση λύσης πριν από τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου για να εκπροσωπηθούν και οι Τουρκοκύπριοι στην ΕΕ. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε η μονογραφή της λύσης συνιστά την εναλλακτική επιλογή.

Η «σιωπηρή διπλωματία»

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό συνεχίστηκαν την περασμένη Τετάρτη με συνάντηση του κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Το αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η διακυβέρνηση και κατανομή των εξουσιών. Στα ζητήματα αυτά υπάρχουν διαφωνίες. Στις 3 Νοεμβρίου, όταν θα είναι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, ενδέχεται να συζητηθούν νομοθετικά ζητήματα, αφού ένας πρώτος κύκλος άρχισε την Τετάρτη. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα θέσουν επί τάπητος ιδέες με σκοπό τη γεφύρωση των διαφορών. Η διαδικασία έχει ως εξής:

• Οι ηγέτες συζητούν τις διάφορες πτυχές. Εκεί όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων κατοχυρώνεται. Τίποτε όμως δεν ισχύει εάν δεν προκύψει τελική συμφωνία.

• Κάθε πλευρά προτείνει ιδέες για να ξεπεραστούν οι διαφορές. Σε κάποιο στάδιο η συζήτηση επί των διαφόρων πτυχών περατώνεται. Κατοχυρώνονται τα συμφωνηθέντα και πέφτουν στο «καλάθι» των Ηνωμένων Εθνών οι διαφωνίες.

• Οι διαφωνίες θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι και είναι σε αυτήν τη φάση που οι Βρετανοί ετοιμάζουν ιδέες στο πλαίσιο της σιωπηρής διπλωματίας. Οι ιδέες αυτές θα διοχετευτούν είτε μέσω των Ηνωμένων

Εθνών είτε μέσω ακόμη και αυτών των δύο πλευρών στη λογική της «σιωπηρής επιδιαιτησίας». Στη βάση αυτής της διαδικασίας θα διεξαχθεί ένα «trade off», ένα πάρε – δώσε, στην εξής λογική: Έδαφος π.χ. έναντι εξουσιών και ούτω καθεξής.

Η πρόταση Αναστασιάδη

Αυτά σχεδιάζουν οι Βρετανοί σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ. Ενώ όμως αυτά σχεδιάζουν οι ξένοι, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις επί του ζητήματος των εγγυήσεων που προκάλεσαν αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ικανοποίηση στην τουρκοκυπριακή. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι μπορεί να παραμείνουν εν ισχύι τα δικαιώματα των εγγυητριών δυνάμεων του ’60, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη λύση. Οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια την προπερασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ότι οι Τούρκοι έχουν τις κόκκινες γραμμές τους και εμείς τις δικές μας.

Τα κωλύματα

Ο κ. Αναστασιάδης, με τη δήλωσή του επί της συνέχισης των εγγυήσεων του ’60 για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη λύση, άφησε παράθυρο και για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων. Ταυτοχρόνως υποστήριξε ότι οι εγγυήσεις αυτές μπορούν να εμπλουτιστούν με τη συμμετοχή της ΕΕ. Πώς όμως μπορεί να ισχύει στην πράξη η τελευταία θέση περί των εγγυήσεων της ΕΕ, όταν αυτή δεν μπορεί να αποστείλει στρατεύματα με τη δική της σημαία σε κράτος μέλος της και πώς μπορεί να παρέχει εγγυήσεις σε κράτος μέλος της, όταν διά των εγγυήσεων αυτών καταργεί στην ουσία την ισοτιμία και μετατρέπει έναν εκ των εταίρων σε κράτος υπό κηδεμονία; Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρνήθηκε να απαντήσει δημόσια στον κ. Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να συζητούνται εντός τους Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ως τώρα έχει θέση ότι οι τουρκικές εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν τμήμα της λύσης.


Σχολιάστε εδώ