από το Περιστύλιο…

«Δεν πειράζει, χαλάλι του. Όλα τού τα χαρίζουμε, αρκεί που έδιωξε τον Θόδωρο», έλεγαν και φυσικά δεν έκρυβαν τα χαμόγελα… Αν αυτό δεν είναι ενθουσιασμός της στιγμής, σημαίνει ότι σταματά και το αντάρτικο; Τότε έχει ελπίδες ο κ. Καραμανλής…

// Το… πάρτι ήταν η αποζημίωση για το… σκωτσέζικο ντους στο οποίο υπέβαλε ο πρωθυπουργός την Κοινοβουλευτική του Ομάδα τα εικοσιτετράωρα που προηγήθηκαν μέχρι να ανακοινωθεί ότι η κυβερνητική παράταξη δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση και στην ψηφοφορία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Και αν πράγματι είναι πρωτοφανές στα χρονικά, όπως σχολίαζε η αντιπολίτευση, να αποχωρεί από τη συζήτηση η πλειοψηφία, ομολογώντας έτσι η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ελέγξει την Κοινοβουλευτική της Ομάδα και φοβάται διαρροές και ήττα, εξίσου επεισοδιακός ήταν και ο χειρισμός του θέματος.

// Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι βουλευτές της ΝΔ που θα ήθελαν πολύ να στείλουν τον Ρουσόπουλο στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής τα… είδαν όλα μετά το τέλος της διάσκεψης των προέδρων νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Εκεί οριστικοποιήθηκε ο προγραμματισμός της συζήτησης για την Παρασκευή (αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε το αίτημά του να αναβληθεί η συζήτηση λίγες μέρες για να μελετηθεί η δικογραφία) και ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τα ψηφοδέλτια που θα είχε στη διάθεσή του το Σώμα να αποφασίσει χωριστά για τα τρία κυβερνητικά στελέχη, που εκτός της θετικής και της αρνητικής ψήφου περιελάμβαναν επίσης τις επιλογές «παρών» και «λευκό», στη μυστική ψηφοφορία.

// Βουλευτές που δεν ήθελαν να πλανώνται σε βάρος τους σκιές έλεγαν ότι θα καταψηφίσουν και μάλιστα φανερά, με τρόπο που όχι μόνο οι συνάδελφοί τους αλλά και η κάμερα της Βουλής να καταγράψει την ψήφο τους! Αυτές οι δηλώσεις έφερναν σε δύσκολη θέση συναδέλφους τους που ήθελαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους τουλάχιστον στο πρόσωπο του Θ. Ρουσόπουλου ψηφίζοντας λευκό, κάτι που θα ήταν δύσκολο να αποτρέψει ο πρωθυπουργός αν πήγαινε υπό αυτές τις συνθήκες στη συζήτηση.

// Με την απόφαση της αποχώρησης, όλοι στη Νέα Δημοκρατία είχαν έναν λόγο να χαίρονται: Οι ύποπτοι για καταγραφή διαρροών διότι βγήκαν από τη δύσκολη θέση να πάρουν το θέμα πάνω τους και ο Ρουσόπουλος γιατί απέφυγε να βρεθεί στην κρίση των συναδέλφων του της ΝΔ…

// «Ο φόβος φυλάει τα έρημα, κι ακόμα παραπάνω ο φόβος ότι μόνο ο Ρουσόπουλος θα πάει στην Προανακριτική», ήταν το σχόλιο πολλών βουλευτών, και της πλειοψηφίας συμπεριλαμβανομένης, για την απόφαση της ΝΔ να μη μετάσχει στη συζήτηση. «Η κυβέρνηση κατάφερε να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος», έλεγαν στους διαδρόμους. «Το ΠΑΣΟΚ και όλη η αντιπολίτευση θα εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δείλιασε γιατί έχει χάσει τη δεδηλωμένη, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που θα γίνεται τρεις μέρες, όπως περνάνε όλα στα ψιλά σ’ αυτόν τον τόπο. Μετά κανείς δεν θα θυμάται τίποτα. Όλα τα άλλα θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα…», εκτιμούσαν βουλευτές της συμπολίτευσης την ίδια ώρα που συνωστίζονταν αργά το μεσημέρι της Πέμπτης στο γραφεία της Ολυμπιακής στη Βουλή για να αλλάξουν τα εισιτήριά τους και να προλάβουν τις βραδινές πτήσεις. Η προοπτική της επόμενης ημέρας -εξαιρετικά κουραστική, με ολοήμερη συνεδρίαση και ψηφοφορίες μέχρι τη νύχτα- είχε οριστικά απομακρυνθεί και άρχιζε ένα υπέροχο εξαήμερο διακοπών της Βουλής χωρίς τον Ρουσόπουλο…

// Πολλά σχόλια προκάλεσε η επιμονή του ΠΑΣΟΚ να πάει στη συζήτηση για την Προανακριτική Επιτροπή και μετά την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η σύστασή της δεν είχε καμία τύχη, αφού στην καλύτερη περίπτωση δεν θα συγκέντρωνε πάνω από 148 ψήφους, όση είναι η δύναμη των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το επιχείρημα του Προκόπη Παυλόπουλου ότι η παράταξή του αποχώρησε για να μπορεί να επαναφέρει, αν προκύψουν από την Εξεταστική οι λόγοι, τη δυνατότητα της πρότασης, το απέκρουσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, λέγοντας ότι δεν χάνεται το δικαίωμα εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, πράγμα που θεωρούσε βέβαιο ότι θα συμβεί, χωρίς φυσικά να μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα προκύψουν.

// Πολλές ωστόσο ήταν οι εκτιμήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ καίει το πλεονέκτημα αυτό, -και δεν απέκλειαν αυτός να ήταν ο στόχος του, τη στιγμή που αποκόμισε και με το παραπάνω τις πολιτικές εντυπώσεις που προσδοκούσε από την υπόθεση του Βατοπεδίου- με τη σύμφωνη γνώμη και της Αριστεράς που παγιδεύτηκε από τα πυροτεχνήματα Βενιζέλου και δεν κατάφερε να υποστηρίξει την αρχική της θέση για σύσταση κατ’ αρχάς Εξεταστικής Επιτροπής…

// Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρέθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ακούγοντας τον Θόδωρο Ρουσόπουλο να «επαίρεται» για τα έργα και τις ημέρες του όχι στην υπόθεση του Βατοπεδίου, αλλά στο ίδιο τους το κόμμα… «Έλα με τον… ταχυδρόμο, που είναι γρήγορος στον δρόμο», μουρμούριζαν μερικοί στους διαδρόμους της Βουλής μετά την ομιλία του, εννοώντας ότι θα τον περιμένουν στην Προανακριτική… Τον κατηγορούσαν για έπαρση και αλαζονεία, κάποιοι ήταν πυρ και μανία για την προσπάθειά του να εμφανιστεί σε ρόλο υπεράσπισης του πρωθυπουργού, ενώ άλλοι τον εγκαλούσαν ότι έσπευδε να προεξοφλήσει τη στήριξή τους…

// Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι δεν παραβρέθηκαν ούτε οι μισοί από τους βουλευτές στην αίθουσα της ολομέλειας την ώρα της ομιλίας του, ενώ αντιθέτως γεμάτα ήταν τα υπουργικά έδρανα. Στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας δεν είχαν περιθώρια να συγκινηθούν από το μελό του «γιου του ταχυδρόμου» και πολύ περισσότερο να χειροκροτήσουν: Συνέβη πέντε φορές χλιαρά και δεν το έπραξαν παραπάνω από πέντε-δέκα βουλευτές.

// Ενοχλημένοι ήταν οι βουλευτές της ΝΔ και από την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση. Κυρίως αυτοί που νόμισαν ότι η στάση του κ. Καραμανλή δεν σημαίνει πως τον «αδειάζει» αλλά ότι του επιτρέπει να τον αντικαθιστά… «Εμείς μπορεί να μη θέλουμε εκλογές», ακούστηκε να λένε κάποιοι, ομολογώντας τον φόβο τους ότι ενδέχεται να βρεθούν… εκτός, «αλλά εδώ που φτάσαμε ο Καραμανλής δεν θα έχει πρόβλημα να ρίξει την κυβέρνηση»!

// Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης στοιχημάτιζε με αντάρτη βουλευτή ότι μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι θα έχει παραιτηθεί ο Ρουσόπουλος. Και φυσικά το έχασε για ένα εικοσιτετράωρο…

// Τα κιβώτια της ογκώδους δικογραφίας (που μπορεί να μεταφέρθηκαν με καροτσάκι στη Βουλή, αλλά δεν είναι και τόσο ογκώδη αν εξαιρέσει κανείς συμβόλαια, χρυσόβουλα και δημοσιεύματα που περιλαμβάνει) θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής Επιτροπής από την ερχόμενη Πέμπτη 30 Οκτωβρίου. Η επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά επί 45 ημέρες (αν χρειαστεί και Σαββατοκύριακα) και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της στις 15 Δεκεμβρίου, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού. Η σύνθεσή της περιλαμβάνει 23 μέλη, 12 από τη ΝΔ, 8 από το ΠΑΣΟΚ και 3 από τα τρία μικρότερα κόμματα.

// Από τη ΝΔ μετέχουν οι βουλευτές: Ελευθέριος Αυγενάκης, Μανούσος Μολουδάκης, Νίκος Δένδιας, Γιώργος Καλαντζής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κώστας Μαρκόπουλος, Γιάννης Μπούγας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Φεβρωνία Πατριανάκου, Κώστας Τζαβάρας, Δάνης Τζαμτζής.

//Από το ΠΑΣΟΚ: Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Καρχιμάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Γρηγόρης Νιώτης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Πεταλωτής, Ντίνος Ρόβλιας, Θεοδώρα Τζάκρη.

// Από το ΚΚΕ ορίστηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τσούκαλης και από τον ΛΑΟΣ ο Θανάσης Πλεύρης.

Καλή δύναμη!


Σχολιάστε εδώ