Αποδοκιμάζεται η σχέση μοναχών με την κοσμική εξουσία

Σημειώνεται ότι σ’ αυτόν τον σύλλογο Φίλων μετέχουν δεκάδες ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, καθώς και διαπρεπείς καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες εν ενεργεία και συνταξιούχοι. Οι Φίλοι του Αγίου Όρους «κατʼ αρχάς θεωρούν ότι δεν είναι αξιόμεμπτη και κατακριτέα η προσπάθεια των Μονών να κατοχυρώσουν και να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με την απαρέγκλιτη προϋπόθεση της τηρήσεως των αρχών της απόλυτης νομιμότητας και της αδιαμφισβήτητης διαφάνειας».

Ωστόσο υιοθετούν απολύτως τις σκέψεις που εξέφρασαν όλοι οι ηγούμενοι των Μονών του Αγίου Όρους, οι οποίοι μεταξύ άλλων τόνισαν:

«Ως αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και ελληνικού Δημοσίου, τούτο εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το Άγιον Όρος δέχεται τις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητας και αποκαταστάσεως κάθε παρατυπίας σχετικά με οικονομικές συναλλαγές, τη νόμιμη και οποιαδήποτε άλλη πτυχή του θέματος. Παραλλήλως η Ιερά Κοινότης ενεργεί τα δέοντα στο πλαίσιο της καταστατικής της αρμοδιότητας.

Η ΕΔΙΣ, με πόνο ψυχής, αφενός αδελφικά εκφράζει την οφειλομένη συμπάθεια σε καθέναν που βρίσκεται σε αδόκητη δυσκολία αυτόν τον καιρό, αφετέρου όμως επιθυμεί να διατρανώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε πράξη που τυχόν θα αποδεικνυόταν αξιόμεμπτη και ότι εν πάση περιπτώσει δεν θεωρεί θεμιτή ή επιδιωκτέα οποιαδήποτε αδιαφανή σύμπραξη με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών, αλλά αντιθέτως αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές».

Οι Φίλοι του Αγίου Όρους τέλος επισημαίνουν τη σημασία του ρόλου που έχει η Αθωνική Πολιτεία για την Ορθοδοξία, τον Ελληνισμό και τον σύγχρονο πολιτισμό. Επιδιώκουν να αναδειχθεί η αξία των μνημείων και η προσφορά των αγιορειτών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωσή τους, όχι μόνο δεν μετέχουν σε παρόμοιες δραστηριότητες, αλλά τις αποδοκιμάζουν.


Σχολιάστε εδώ