«Ανάσα» 3,5 δισ. ευρώ για τους δήμους!

Το πρόγραμμα αυτό, με σταθερά αναπτυξιακό προσανατολισμό, έδωσε το «φιλί της ζωής» στην τοπική αυτοδιοίκηση και άλλαξε προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών.

Το πρόγραμμα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, άρχισε να εφαρμόζεται το 2005 και θα ολοκληρωθεί το 2009. Ήδη έχει κατανεμηθεί το 80% των πόρων και έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 18.000 έργα!

Πρόγραμμα αναπτυξιακό
και πρωτοπόρο

Με κύριο στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εκείνων που θα ενισχύσουν την τοπική αυτοδιοίκηση με σταθερούς πόρους και με καθαρά αναπτυξιακό προσανατολισμό, το πρόγραμμα «Θησέας» του υπουργείου Εσωτερικών, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ για την πενταετία 2005-2009, θέτει ως προτεραιότητες έργα και δραστηριότητες που θα προσφέρουν άμεσες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, ενισχύοντας παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες για τη σωστή και διαφανή διαχείριση των δημοσίων πόρων.

Το περιεχόμενο του Προγράμματος «Θησέας» διαφαίνεται ότι προωθεί ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης, με κύρια χαρακτηριστικά τη διαφάνεια και την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Η συμμετοχή της κεντρικής διοίκησης στους πόρους του, με ποσοστό 35%, με κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και η υποχρεωτική καταγραφή των πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων των ΟΤΑ από εθνικούς πόρους, αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα γραφής του υπουργείου Εσωτερικών, στην προσπάθειά του για την εδραίωση μιας δυναμικής και ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης, με τελικό αποδέκτη τους ίδιους τους πολίτες.

Σήμερα, τριάμισι χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής του, έχει κατανεμηθεί το 80% των πόρων του προγράμματος και έχουν ενταχθεί περισσότερα 18.000 έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από αυτά, περισσότερα από 10.000 έχουν δημοπρατηθεί, ενώ περισσότερα από 4.000 έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η θωράκιση του περιβάλλοντος, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, καθώς και η δημιουργία σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών σε τοπικό επίπεδο, απαιτούν άμεσες ενέργειες και δράσεις των ΟΤΑ, οι οποίες υποστηρίζονται από το υποπρόγραμμα «Τοπική Ανάπτυξη και Προστασία του Περιβάλλοντος». Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί στο συγκεκριμένο υποπρόγραμμα 15.415 έργα. Αντίστοιχα, η προσπάθεια για διασφάλιση των διοικητικών εκείνων δομών οι οποίες οφείλουν να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές, διευκολύνοντας την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη και βελτιώνοντας την καθημερινότητά του, ενισχύονται από το υποπρόγραμμα «Οργάνωση και Ανάπτυξη των υπηρεσιών των ΟΤΑ», με τις απαιτούμενες διαδικασίες τεχνογνωσίας και ελέγχου, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η βιωσιμότητά τους. Από το Πρόγραμμα «Θησέας» έχουν εγκριθεί 379 έργα, που αφορούν την οργάνωση των δήμων της χώρας.

Τέλος, δράσεις που αφορούν σε υποδομές και υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής προστασίας, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και προγράμματα νέας γενιάς, χρηματοδοτούνται από το υποπρόγραμμα «Κοινωνικές και Πολιτιστικές Υποδομές και Δράσεις», στο οποίο έχουν ενταχθεί 2.992 έργα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η μεγάλη ανταπόκριση των ΟΤΑ, ο καθημερινά αυξανόμενος αριθμός των έργων που παραδίδονται για χρήση στον πολίτη-δημότη και το γεγονός ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αμφισβήτηση από κανέναν από τους εμπλεκόμενους -που είναι πάρα πολλοί- για κανένα στάδιο της διαδικασίας, αποδεικνύουν ότι ο ΘΗΣΕΑΣ αποδίδει, τονίζουν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο αρμόδιος για την τοπική αυτοδιοίκηση υφυπουργός Θανάσης Νάκος. Ευθύνη μας τώρα είναι να βελτιώσουμε τις δομές του και να υπάρξει, εφόσον απαιτηθεί, προσαρμογή του προγράμματος σε νέα δεδομένα, για την ανάπτυξη της δυναμικής εκείνης που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια ισχυρή και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση.


Σχολιάστε εδώ