Έρχονται και νέες γενικές απεργίες

Η πλήρης ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ήταν το ζητούμενο στη γενική 24ωρη απεργία της περασμένης Τρίτης, που υποστηρίχθηκε από το σύνολο των συνδικαλιστικών δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση). Η συμμετοχή στην απεργία ήταν σχεδόν καθολική, σύμφωνα με τους διοργανωτές (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ), και τα συλλαλητήρια μαζικά και μαχητικά, με εμφανέστατη την παρουσία της νεολαίας. Οι πορείες στην Αθήνα οδήγησαν τους διαδηλωτές στη Βουλή, όπου και εκδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ με ανακοινώσεις τους χαιρέτισαν τη συμμετοχή των εργαζομένων στη γενική απεργία και ανακοίνωσαν τη συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΜΕ που, ως γνωστόν, οργάνωσε ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Ομιλητές στο Πεδίον του Άρεως ήταν οι κ. Γ. Παναγόπουλος, Κ. Πουπάκης, Κ. Παπαντωνίου, Γ. Γαβρίλης, Ηλ. Βρεττάκος. Στην Ομόνοια ο Γ. Πέρρος.

Στο κοινό ψήφισμα ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ εκφράζεται η πλήρης αντίθεση των οργανώσεων στην εκποίηση των ΔΕΚΟ και των υπηρεσιών του Δημοσίου και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, της ΟΑ, του ΟΣΕ, της Εθνικής, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΤΑ κ.λπ.

Στα αιτήματα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

• Τερματισμός της λιτότητας και της φοροεπιδρομής κατά μισθωτών και συνταξιούχων. Δίκαιη διανομή και αναδιανομή του πλούτου ΤΩΡΑ!

• Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση μισθών – ημερομισθίων – συντάξεων επιδόματος ανεργίας, για να αποκατασταθούν οι απώλειες στο εισόδημά μας.

• Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε όλους τους πολίτες που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

• Μείωση ή πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των διοδίων και του ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

• Ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των αποθεματικών των Ταμείων, που έχουν εξανεμιστεί από την πτώση των χρηματιστηρίων και τα «τοξικά» ομόλογα. Επιστροφή όλων των χρημάτων σε όλα τα Ταμεία από τα δομημένα ομόλογα.

• Μείωση επιτοκίων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, προστασία δανειοληπτών.

• Ανατροπή και κατάργηση των αντιασφαλιστικών προβλέψεων του Ν. 3655/08 και των προηγούμενων νόμων. Καμιά χειροτέρευση στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ενιαία λίστα ΒΑΕ. Ισχυρό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ενίσχυσης του ΙΚΑ, που πλήττεται σημαντικά από τις προωθούμενες ενοποιήσεις.

• Πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας της αγοράς, αυστηρή τιμωρία των κερδοσκόπων και των καρτέλ τροφίμων και καυσίμων.

• Τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμιά ανασφάλιστη εργασία. Δημοκρατική επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Περιορισμός της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

• Τροποποίηση του συμφώνου σταθερότητας, ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας και γενικότερα του κοινωνικού κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που ακυρώνουν βασικά και θεμελιώδη συνδικαλιστικά και εργατικά δικαιώματα (ΣΣΕ – ΟΜΕΔ – Αποζημιώσεις κ.ά.).


Σχολιάστε εδώ