άλλες τυπολογίες

Αυτά είναι λεφτά…

Απίστευτα είναι τα χρήματα που παίρνουν τηλεπαρουσιαστές, «παραθυράκηδες» και γνωστοί παραγωγοί – παρουσιαστές εκπομπών. Όπως π.χ. κάποιος που αυτόν τον καιρό είναι παροπλισμένος, οι μηνιαίες αποδοχές του ήταν 42.000 ευρώ τα φανερά και 35.000 τα μαύρα… την ώρα που ο βουλευτής παίρνει μόλις 6.000 ευρώ! Αυτά…

// Στην τηλεόραση σφάζονται κυριολεκτικά για μερικές μονάδες τηλεθέασης παραπάνω, στην αγορά όμως γεννιούνται νέοι ανταγωνιστές: τα ειδικά τηλεοπτικά κανάλια με θεματικό περιεχόμενο. Ήδη το πρώτο θεματικό κανάλι ανακοίνωσε στο διαδίκτυο τη λειτουργία του. Πρόκειται για το WTV, κανάλι ειδικά για τον καιρό, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Newscom Hellas με στόχο να διανεμηθεί στις πλατφόρμες της ιντερνετικής τηλεόρασης. Η έκρηξη της IP TV θα καθυστερήσει μετά την οικονομική κρίση, αφού πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολύ σύντομα η ιντερνετική τηλεόραση θα απειλεί την ελεύθερη. Στην αγορά ετοιμάζονται ήδη πολλά θεματικά τηλεοπτικά κανάλια που θα απευθύνονται σε ξεχωριστά ενδιαφέροντα του κοινού. Το WTV, με συνεχή δελτία για τον καιρό και εκπομπές για ταξίδια, γεωργία και αλιεία, είναι το πρώτο που ανακοινώθηκε επίσημα. Ακολουθούν αρκετά με παιδικά προγράμματα, κανάλια για το φαγητό, το ψάρεμα, την αγορά, τους γιατρούς κ.λπ. Στον ανταγωνισμό τους με την ελεύθερη τηλεόραση οι IP TV πλατφόρμες θα στηριχθούν στο γεγονός ότι θα περιλαμβάνουν πλούσιο «μπουκέτο» θεματικών καναλιών για κάθε γούστο. Τα ίδια τα θεματικά κανάλια έχουν στόχο να ενταχθούν και στις δορυφορικές συνδρομητικές πλατφόρμες της Nova και του Hellas Sat.

// Δεν έχουν μπει ακόμα υπογραφές, άγνωστο για ποιον λόγο. Σκάλωσε κάπου η συμφωνία; Ή φταίνε οι συνθήκες γραφειοκρατικής διαδικασίας;

// Ανήσυχοι είναι οι εργαζόμενοι στον Alpha, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, από τις «φήμες» για εθελουσία έξοδο στην οποία θα προχωρήσουν οι Γερμανοί του RTL…

//Συνεργασία της «Μetro» με τη Vivartia. Η δωρεάν εφημερίδα θα διανέμεται καθημερινά μαζί με τις υπόλοιπες εκδόσεις της στο δίκτυο των καταστημάτων «Goody’s» και «Flocafe» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Λάρισα. Σε δήλωσή του ο Φραγκίσκος Μονογυιός, διευθύνων σύμβουλος της Μετρόραμα Εκδοτική, σημειώνει πως «ο πήχης σκαρφαλώνει απότομα για τα ελληνικά δεδομένα του free press και διαφοροποιεί για μια ακόμη φορά τη ʽʽΜetroʼʼ από τον έως τώρα ανταγωνισμό της, λαμβάνοντας υπόψη ότι το συγκεκριμένο δίκτυο το επισκέπτονται σε ετήσια βάση πάνω από 78.000.000 άτομα ή πάνω από 215.000 άτομα σε ημερήσια βάση».

// Νέο διοικητικό συμβούλιο και στην εταιρεία παραγωγών PLD. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εξελέγη ο Διονύσης Παναγιωτάκης, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Παναγιωτάκης και μέλη οι Ευγενία Αθανασοπούλου-Τσαμούλη, Βασίλης Σαλάτας και Βασιλική Μπεχλιούλη.

// Περιοδικό αποφάσισε να βγάλει η Ένωση Συντακτών Θεσσαλονίκης και αναβαθμίζει το ενημερωτικό φυλλάδιο «Φωνή των Συντακτών».

// Σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Channel Nine κατά 22.200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το μερίδιο του Ν. Ευαγγελάτου, που ανέρχεται σε 25%, θα μειωθεί κατά πολύ.

// Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Airlink, που ελέγχει τον Rock FM και ανήκει στον όμιλο των Αττικών Εκδόσεων. Πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος εξελέγη ο Ευάγγελος Σκουλίκας και μέλη οι Γιώργος Κανούσης, Βασίλης Θανόπουλος και Μαρία – Ευαγγελία Σταυριδάκη.

// Δεσμευτική σύμβαση για την ίδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία με σκοπό την έκδοση περιοδικών υπέγραψαν οι Εκδόσεις Λυμπέρη την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008. Η νέα εταιρεία θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ και η συμμετοχή των Εκδόσεων Λυμπέρη σ’ αυτήν, μέσω της κατά 100% θυγατρικής τους LPB OOD, θα ανέρχεται στο 75%.

// Πολλά τα σενάρια που ακούγονται στον χώρο του Τύπου για την πιθανότητα 48ωρης απεργίας την επόμενη εβδομάδα στα ΜΜΕ για το Ασφαλιστικό. Η πρόταση είχε γίνει πρόσφατα σε συνεδρίαση του Διασωματειακού, με στόχο να πληγεί άμεσα η έκδοση των κυριακάτικων φύλλων. Ωστόσο δεν υποστηρίζεται ευρέως στον χώρο της ΕΣΗΕΑ. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να αποφασιστεί τέτοια κινητοποίηση χωρίς να γίνουν γενικές συνελεύσεις στα ξεχωριστά ΜΜΕ.

// Έντονη κινητικότητα για τις επιδοτήσεις σε δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς από τα δημοτικά τέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ιδιοκτήτες ΜΜΕ που κινούνται για την κατάθεση προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

// Πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι στον Flash. Μετά τη δυναμική στάση των εργαζομένων και κατόπιν επίσκεψης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καταβλήθηκε ο μισθός του Σεπτεμβρίου σε όλους του εργαζομένους.

// Έκτακτες γενικές συνελεύσεις και για τα αθλητικά Μέσα «SportDay» και Σπορ FM στις 10 Νοεμβρίου. Θέμα των συνελεύσεων είναι η τροποποίηση του καταστατικού σύμφωνα με τον νόμο 3604/2007.

// Με τη «Γυναίκα», όπως αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με το «Bazaar» των Αττικών Εκδόσεων, θα κυκλοφορεί από τον Ιανουάριο η «Καθημερινή».

// Με σημαντικό ποσοστό ετοιμάζεται να μπει ο ΔΟΛ στον ραδιοφωνικό σταθμό Arrena. Η πλειοψηφία θα μείνει βέβαια στον Β. Ρέστη.

// Καταδίκη για υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες. Ο διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Master Outdoor, Γιώργος Λιάπης, καταδικάστηκε από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση 2 ετών και 2 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, κατηγορούμενος για τον θάνατο του Γιάννη Σταυρουλάκη στις 19 Δεκεμβρίου του 2005, όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα στην άνοδο της Λ. Κηφισίας, στο ύψος του Ολυμπιακού Σταδίου. Οι υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες έχουν κριθεί παράνομες με απόφαση του ΣτΕ από τον Απρίλιο του 2007.

// Με στόχο τα 150.00 φύλλα ξεκινάει την προσπάθειά της η «Real News». Η εφημερίδα αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 23 Ιανουαρίου με 118 σελίδες, χωρίς προσφορές και ένθετα, αντί τιμής 2 ευρώ. Στην επιτελική συντακτική ομάδα, εκτός από τον Γιάννη Παπουτσάνη, προστίθεται και ο Βασίλης Τριανταφύλλου.

// Σχέδια για την έκδοση και άλλων περιοδικών, πέραν των τεχνολογικών, έχει ο Θόδωρος Σπίνουλας. Η Τυποεκδοτική ανέλαβε την εκτύπωση των εντύπων του (RAM, Hi Tech κ.ά.).

// Η Τυποεκδοτική στράφηκε κατά της «Αλληλεγύης», καταθέτοντας αίτηση για τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της και διεκδικώντας χρωστούμενα ύψους 250.000 ευρώ για την εκτύπωση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Πολίτης». Στην αίτηση κατάσχεσης της Τυποεκδοτικής στο Πρωτοδικείο Αθηνών υποστηρίζεται ότι η «Αλληλεγγύη» χρωστάει σε τρίτους 9 εκατ. ευρώ.

// Συμφωνία ύψους 144 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια μεταξύ Super League και Forthnet – Alpha, με δύο αποσκιρτήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το κόστος του ελληνικού πρωταθλήματος, από 35,2 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα για ΕΡΤ – Alpha – NetMed και για 16 ομάδες, ανεβαίνει σε 44 εκατ. ευρώ ετησίως για 14 ΠΑΕ. Πέρα από τον Ολυμπιακό, που δέχεται προτάσεις από ΕΡΤ και ΑΝΤ1, εκτός κεντρικής διαχείρισης βγήκε και η ΠΑΕ Ξάνθη, η οποία υπέγραψε νέο 3ετές συμβόλαιο με την ΕΡΤ. Ενώ λοιπόν οι περισσότερες ΠΑΕ συμφώνησαν με τα δύο δίκτυα σ’ ένα μυθικό συμβόλαιο, αν αναλογιστεί κανείς και το προσφερόμενο θέαμα, δύο ομάδες βρέθηκαν εκτός διαδικασίας, ανοίγοντας αναπόφευκτα ένα άλλο μέτωπο. Το κρίσιμο σημείο είναι ποια ημέρα θα ορίζει τους αγώνες του Ολυμπιακού, όπως έχει το δικαίωμα η Super League, με αναπόφευκτες συνέπειες για τον τηλεοπτικό σταθμό που θα συμβληθεί μαζί του. Θα δεχθεί να δώσει περισσότερα χρήματα για να δείχνει έναν αγώνα το βράδυ του Σαββάτου, ή θα υπάρχουν άλλες αντιπαραθέσεις;

// Στο ΕΣΡ κατέφυγε η Τράπεζα της Ελλάδος κατά του Extra, κατηγορώντας το κανάλι για διάδοση αβάσιμων πληροφοριών. Όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, στις 10 του Οκτωβρίου, στην εκπομπή «Αποκαλυπτικό δελτίο», μεταδόθηκαν δήθεν πληροφορίες για κατάρρευση ελληνικής τράπεζας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άμεση παρέμβαση του ΕΣΡ από αυτόν τον φορέα.

// Από τον Νοέμβριο αρχίζουν οι διορθωτικές παρεμβάσεις στα νέα τηλεοπτικά προγράμματα σε όλες τις ζώνες. Με εξαίρεση το Mega, που από την αρχή της σεζόν δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα τηλεθέασης, Alpha και ANT1 προγραμματίζουν αλλαγές τόσο στην πρωινή όσο και στη βραδινή ζώνη τους.

// Το αξιολύπητο ριάλιτι παιχνίδι «Η στιγμή της αλήθειας» που επιβραβεύει ό,τι πιο ευτελές υπάρχει στην ανθρώπινη προσωπικότητα, μπήκε στο στόχαστρο του ΕΣΡ. Το συμβούλιο ζήτησε από τον ΑΝΤ1 τις κασέτες για τις δύο εκπομπές που έχουν ήδη προβληθεί. Μήπως πρέπει να κάνει το ίδιο και για το ριάλιτι του Mega «Extreme Makeover»;

// Στον Hellas Sat η ΕΡΤ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση ξεκίνησε δοκιμαστικές εκπομπές για το επίγειο ψηφιακό της μπουκέτο (Cine+, Spor+, Info+, Prisma+, PIK), παρέχοντας και ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος.

// Ένα δίτομο βιβλίο με τίτλο «ΕΠΟΣ 1940-41, ημέρα με την ημέρα ο πόλεμος», του βουλευτή Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, θα παρουσιαστεί την προσεχή Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, στις 20.00, στον κινηματογράφο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ». Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ο πόλεμος, μέσα από το βιβλίο, όπως ακριβώς αποτυπώθηκε στις στήλες των εφημερίδων της εποχής εκείνης. Το βιβλίο θα προλογίσει ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης και ο μοναδικός επιζών πολεμικός ανταποκριτής του ’40 Γιώργος Μανιατάκος. Επίσης θα μιλήσουν ο Β. Πολύδωρας, ο Α. Λοβέρδος, ο Δ. Ρίζος, ο Ν. Μέρτζος, ο Τρ. Χατζηδημητρίου και η Χ. Χαλεπλίδου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ε. Κωνσταντίνου.

// Λόγω του θανάτου του Νίκου Καραντινού, προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44, αγωνιστή και δασκάλου για τους νεώτερους, που έμεινε στις επάλξεις μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, συνήλθε το ΔΣ του Συνδέσμου και ανασυγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής: πρόεδρος Κώστας Νίτσος, αντιπρόεδρος Γιώργος Τσαπόγας, γενικός γραμματέας Βασίλης Καζάκος, ταμίας Χρήστος Τσιντζιλώνης, αναπληρωτής ταμίας Γιώργος Ευθυμιάδης, έφορος Παναγιώτης Καρυκόπουλος και μέλη οι Λάζαρος Αρσενίου, Γιώργος Μωραΐτης, Γιάννης Βουλδής, Δήμος Αντωνιάδης και Πέτρος Βέργος.


Σχολιάστε εδώ