XΡΗΜΑτιστήριο

> Ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά το ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης να στηρίξουν τα τραπεζικά τους συστήματα και η θετική προδιάθεση των ευρωπαϊκών futures πυροδότησαν την ανάκαμψη στις τράπεζες και τον 20άρη, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.506,45 μονάδες, έναντι 2.372,09 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 134,36 μονάδων, ή σε ποσοστό 5,66 %. H αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 234,674 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τη σημείωσαν αυτές των εταιρειών Altec, Μαΐλλης, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Αστήρ Παλάς, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και Βιοτέρ, ενώ αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες τις κατέγραψαν εκείνες των εταιρειών Proton Bank, Betanet, Interfish, Q&R, Κεραμεία Αλλατίνη και Ξυλεμπορία (πο). Την επομένη, παρά τις όποιες ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια ύφεση, τα εντυπωσιακά κέρδη των αμερικανικών δεικτών και η υποχώρηση των επιτοκίων στη διατραπεζική, οδήγησαν τους εγχώριους επενδυτές σε τοποθετήσεις κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.561,80 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 2,21%. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 379 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 31,4 αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο την παρουσίασαν αυτοί των βιομηχανικών προϊόντων, χημικών και τραπεζών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν εκείνοι των Ασφαλειών και Υγείας. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές προεξοφλώντας τη μείωση της εταιρικής κερδοφορίας, στον απόηχο της ανακοίνωσης των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις κυρίως σε blue chips, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.381, 57 μονάδες με πτώση της τάξης του 7,04%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 281,098 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.314,90 μονάδες, μειούμενος σε ποσοστό 7,53%, ο μεσαίας στις 2.798,79 μονάδες με απώλειες 5,88%, ο μικρής έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 5,06 %, ενώ ο δείκτης FTSE 140 υποχώρησε κατά 7,26%. Την επομένη, στον απόηχο των αποθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, της μεγαλύτερης από το 1987 ποσοστιαίας πτώσης τόσο των αμερικανικών χρηματιστηρίων όσο και του δείκτη Nikkei στο Τόκιο, η εγχώρια χρηματαγορά ακολούθησε τη διεθνή τάση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.255,25 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 5,3%, ενώ ο τζίρος άγγιξε τα 277,63 εκατομμύρια ευρώ.

> «Μοιραίος» μήνας με «μαύρες» συνεδριάσεις αποδεικνύεται για τις αγορές ο Οκτώβριος, αφού οι πρόσφατες ελεύθερες πτώσεις στις τιμές των μετοχών δεν είναι οι μοναδικές, καθώς και τα δύο από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κραχ των τελευταίων 100 χρόνων έγιναν αυτό τον μήνα.

> Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση πληρώνει «το τίμημα» των φορολογικών ελέγχων, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης, καθώς δεν φέρεται να είχε σχηματίσει σχετικές προβλέψεις. Η αναφορά μας στην Info-Quest και τους προκύπτοντες φόρους ποσού 546.594 ευρώ.

> Την ώρα που οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζιτών και οι μάνατζερ απολαμβάνουν τις παχυλές απολαβές και τα μπόνους, κάποια από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αρνούνται να εφαρμόσουν τη σύμβαση που έχουν με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για τη δανειοδότηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

> «Εδώ γελάμε»! «… οι συνεντεύξεις των υποψηφίων διενεργούνται από τριμελείς Επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 150 στελέχη που ορίζονται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ και έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα στη μεθοδολογία της Δομημένης Συνέντευξης από κορυφαία εταιρεία συμβούλων…», δήλωσε μεταξύ άλλων η Διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης.

> Ποιοι από τους κλάδους των εγχώριων εισηγμένων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους δείκτες δανεισμού; Μα θέλει και ερώτημα; Αυτοί των Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής, Λιανεμπορίου, Τροφίμων και Εκδόσεων, με εξαιρέσεις πάντως μεταξύ των εταιρειών.

> Εξελίξεις και στην FBB! H πρόθεση του βασικού της μετόχου εφοπλιστή κ. Ρέστη, να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στον άλλο μέτοχο, ήτοι ATEbank, πυροδοτώντας εκ νέου σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων.

> Αίσχος και ντροπή για την κυβέρνηση της σεμνότητας και της ταπεινότητας! Πόσα κρατικά ομόλογα έχουν ρευστοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τα ασφαλιστικά μας ταμεία; Ποιο είναι το ύψος των δομημένων ή τοξικών που έχουν αγοραστεί μ’ αυτά τα χρήματα; Ποια η σημερινή πραγματική τους αξία; Πόσα χρήματα χάθηκαν από αυτού τους είδους τις τοποθετήσεις;

> Από το 3% στο 6% ή αν προτιμάτε από τα 800 στα περίπου 1.050 ευρώ! Αντιμέτωποι με τη μεγάλη αύξηση των δόσεων βρίσκονται, λόγω της κρίσης, χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνειο με χαμηλό σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα χρόνια, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες και στις τράπεζες.

> Μόνο ασφαλή δεν ήταν… καθώς οι καταθέσεις που μετετράπησαν σε αμοιβαία ρευστοποιούνται πλέον με απώλειες! Ομολογιακά και μικτά αμοιβαία, καλάθια Διαχείρισης Διαθεσίμων και κάθε λογής σύνθετα τραπεζικά προϊόντα, στα οποία τοποθέτησαν τις περιουσίες τους οι Έλληνες επενδυτές, αποταμιευτές και τα συνταξιοδοτικά Ταμεία, αποδείχθηκαν επιρρεπή στα κάθε λογής τοξικά, δομημένα, εταιρικά ομόλογα και τιτλοποιημένα δάνεια.

> Ο νοών νοείτο… κύριοι της Ernst & Young! Δεν μας αρέσει η ισοπέδωση, αλλά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα εξασφαλίζουν με δυσκολία τα προς το ζην, χρωστούν στις τράπεζες και ταλανίζονται από την ανεργία, κάθε «gala» τύπου «επιχειρηματίας της χρονιάς» θεωρούμε ότι αποτελεί πρόκληση.

> Αιμορραγεί η εγχώρια κτηματαγορά, καθώς η επέκταση της πιστωτικής κρίσης διεθνώς έχει μεταβάλει την ψυχολογία των υποψήφιων αγοραστών, που κρατούν στάση αναμονής και είτε στρέφονται στο ενοίκιο είτε πιέζουν τους κατασκευαστές να ρίξουν τις τιμές τους είτε ζητούν δωρεάν παροχές σε αποθήκες, θέσεις στάθμευσης, σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

> Τι κι αν οι εγχώριες εποπτικές αρχές, συρόμενες από τις διεθνές εξελίξεις, απαγόρευσαν προσωρινά το short shelling στο ΧΑ, ο αλλοδαπός επενδυτικός οίκος με τα πολλά προβλήματα, βλέπε Morgan Stanley, πρότεινε για «σορτάρισμα» τις μετοχές Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΒΩΒΟ και MIG.

> Κόκκινες κάρτες και σε άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις! Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, καθώς μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης θα διευρύνει τους ελέγχους της, θέτοντας στο επίκεντρό της περί τις 10 εταιρείες.

> Κάποιος να παρέμβει! Από τη μια η Citigroup με έκθεσή της που έλαβε χώρα στις 13 Οκτωβρίου διατήρησε την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής και από την άλλη στις 15/10 κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας προχώρησε σε μαζικές πωλήσεις στον εν λόγω τίτλο, συμβάλλοντας στη βίαιη πτώση της τιμής του και κατ’ επέκταση του Γενικού Δείκτη Τιμών στο ΧΑ. Και όλα αυτά, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, «κατάφερε» να σημειώσει για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο υψηλές ζημιές, με τις απώλειες στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και τις απομειώσεις να έχουν ήδη ανέλθει στα 13,2 δισ. δολάρια.

> «Καλοφάγωτα»! Σε ποια τράπεζα, που «καυχιέται» για τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου της και «θριαμβολογεί» για τον τρόπο λειτουργίας των επιθεωρητών της, ο πολιτικής απόχρωσης «ροζ» διευθυντής της «ξάφρισε» μέσα από τα ταμεία ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ;

>Κάπως έτσι λειτουργούν οι πραγματικοί manager… όπως ο κ. Σάλλας… Σε περιόδους κρίσης αγοράζουν μια μικρή συμμετοχή με μεγάλο discount! «… Στις Aspis, Attica και Proton bank επεκτείνεται πλέον το τραπεζικό ενδιαφέρον…», γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα και επιβεβαιωθήκαμε πλήρως, καθώς μια μόλις ημέρα μετά η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς συμφώνησε με τη Διοίκηση της Proton Bank και τους μετόχους που αντιπροσωπεύουν το 26,98% του μετοχικού της κεφαλαίου, την αγορά του ποσοστού αυτού με ανταλλαγή ιδίων μετοχών της, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιακή της βάση και βελτιώνοντας τα κέρδη ανά μετοχή.

> Στον αέρα και τα bonus! Η κατάρρευση των μετοχικών τιμών και των εταιρικών κερδών έχουν πλήξει τα προγράμματα παροχής κινήτρων από πλευράς διοικήσεων, καθώς τα περισσότερα από τα δικαιώματα που έχουν παρασχεθεί τα τελευταία πέντε έτη, με τη μορφή stock options, είναι ασύμφορο να ασκηθούν.

> Η αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων του ΟΤΕ προέκυψε επιτακτικά μετά και την εξαγορά της Γερμανός! Αυτά είπε μεταξύ άλλων η διοίκηση του οργανισμού, γεγονός που πυροδοτεί συγκρούσεις με τον σύλλογο των εργαζομένων και επαναφέρει στο προσκήνιο την κατά πολλούς αμαρτωλή επιχειρηματική κίνηση.

> Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Περικοπή του λειτουργικού κόστους, αξιοποίηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων, αναδιάρθρωση των όρων δανεισμού, διαχείριση της ακίνητης περιουσίας και περικοπή των επενδυτικών προγραμμάτων εξετάζουν μεταξύ άλλων οι εισηγμένες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση.

> Από το 5,010% στο 4,550! Αλήθεια ποιοι να είναι άραγε όλοι αυτοί οι «ανώνυμοι» πελάτες που με τις πρόσφατες αγοραπωλησίες τους μείωσαν το ποσοστό των μετοχών που κατέχει η εταιρία Schroder Investment Manager Ltd, στο μετοχικό κεφάλαιο της Τεχνικής Ολυμπιακής;

> Έχει τη σημασία του! Με αφορμή το ύψος των εσόδων της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας, περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τις διαφημίσεις στους σταθμούς, τους συρμούς και τις ενοικιάσεις χώρων, πόσα άραγε εξ αυτών προέρχονται από το δημόσιο (υπουργεία, οργανισμούς, φορείς, κρατικά εποπτευόμενες εταιρείες και τράπεζες…) και πόσα από τον ιδιωτικό τομέα (εταιρείες τηλεπικοινωνίας, πιστωτικά ιδρύματα…);

> Μπορεί η διόρθωση των τιμών στη ναυλαγορά κυρίως του ξηρού φορτίου να ήταν αναμενόμενη, το γεγονός όμως ότι συνέπεσε με τη διεθνή πιστωτική κρίση κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Wall Street δεν υπάρχει πλέον ούτε μία ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολ. ΗΠΑ, ενώ ο βασικός δείκτης της επέστρεψε πέντε χρόνια πίσω, με τα ναύλα να έχουν υποχωρήσει κοντά στα επίπεδα των 10.000 δολ. την ημέρα για πλοία τύπου Capes.

> Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση και τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν πολλά από τα πιστωτικά ιδρύματα, αυξημένα σε σχέση με πέρυσι εμφανίστηκαν τα βασικά μεγέθη (ενεργητικό, χορηγήσεις, καταθέσεις, ίδια κεφάλαια, κέρδη προ φόρων) των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο εννεάμηνο του 2008.

> Δύσκολοι καιροί για κάθε είδους δανεισμό, πόσο περισσότερο δε για ομολογιακό! Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση που αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι του ποσού των 20.000.000 ευρώ. Ο λόγος για τους Μύλους Κεπενού.

> Οι παρεμβάσεις των κρατών στις αγορές, η αδυναμία των κεντρικών τραπεζών να μειώνουν μονομερώς τα επιτόκια, η επιστροφή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην λιανική τραπεζική, η μετατροπή των επενδυτικών εταιρειών σε επιχειρήσεις holding και η μαζική εκροή κεφαλαίων από τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα hedge funds συνέβαλαν τα μέγιστα στην επέκταση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία διεθνώς.

> Προσπάθησαν να «χρυσώσουν το χάπι», αλλά! Στα 0,11 ευρώ ανά μετοχή ανέρχεται το ποσό του προμερίσματος της εταιρείας Intralot, όταν τα μετά φόρων κέρδη της μητρικής στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου σημείωσαν πτώση της τάξης του 50% διαμορφούμενα στα 37,081 εκατ. ευρώ.

> Απ’ ό,τι φαίνεται εγχώριο επιχειρηματικό deal χωρίς την έμμεση ή άμεση εμπλοκή πιστωτικού ιδρύματος δεν γίνεται! Με σύμβουλο την NBG International Limited, θυγατρική της Εθνικής τράπεζας, υπεβλήθη τελικά από τον Όμιλο Grimaldi η δημόσια πρόταση για την αγορά των μετοχών της Minoan Lines στην τιμή των 5,29 ευρώ.

> Μπορεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να έδωσε το πράσινο φως προκειμένου ο Όμιλος Λαναρά να λάβει το δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, όμως επικρατεί αλαλούμ σχετικά με τον ρόλο του κράτους, τη συμμετοχή των τραπεζών και την εμπλοκή των ιδιωτικών συμφερόντων.

> Από τη χρηματοπιστωτική λαίλαπα, στην κρίση της πραγματικής οικονομίας! Για έκτο συνεχή μήνα οι ακάλυπτες επιταγές τραβούν την ανηφόρα, όταν μόνο για τον Σεπτέμβριο η αξία τους σημείωσε αύξηση κατά 40% σε ετήσια βάση, ανερχόμενη μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές στα 942 εκατ. ευρώ.

> Στο στόχαστρό τους οι μετοχές των Εθνική, Coca Cola, Alpha Bank, Κύπρου, Πειραιώς, ΜΡΒ, ΟΤΕ κ.λπ.! Επιστροφή στην απαξίωση σηματοδοτεί για το ελληνικό χρηματιστήριο η πρόσφατη μαζική έξοδος των ξένων με την τελευταία πράξη να διενεργείται ακόμα και με το ξεπούλημα ελληνικών μετοχών με ζημιές. Σε αντίθεση πάντως με τους κάθε λογής καιροσκόπους, τοποθετήσεις πραγματοποίησαν όλη αυτή την επίμαχη περίοδο οι έλληνες επενδυτές, είτε με προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών είτε μέσω των insiders είτε των υψηλόβαθμων στελεχών.

> Για μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση κάνουν λόγο οι εγχώριοι τραπεζίτες, για εγκλήματα κατά των φορολογουμένων μιλούν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης! Σε αντίθεση με τις αποφάσεις άλλων χωρών, που έχουν να κάνουν με τη ροή κεφαλαίων από τα κρατικά ταμεία προς τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω της διαδικασίας αύξησης μετοχικών κεφαλαίων, η Ελλάδα υιοθέτησε άλλο μοντέλο, με εγγυήσεις του δημοσίου τόσο για τις τιτλοποιήσεις τραπεζών, βλέπε Alpha – Eurobank – Πειραιώς, όσο και για την έκδοση προνομιούχων μετοχών, βλέπε ΑΤΕbank -Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς των λογιστικών υποαξιών από τα εμπορικά χαρτοφυλάκια στην καθαρή θέση, βλέπε κυρίως Eurobank -Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

> «Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς»; Το χειρότερο σενάριο έλαβε υπόψη της η Εθνική-Π&Κ, προκειμένου να εκτιμήσει ότι ο FTSE 20 έχει περιθώριο υποχώρησης 34%, ενώ η αντίστοιχη για τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών διαμορφώνεται στο 18%.

> Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου «ζουν και αναπνέουν» αρκετοί από τους εγχώριους manager, αναλυτές, βασικούς μετόχους και θεσμικούς επενδυτές, καθώς με τη δυσμενή διεθνή συγκυρία σε εξέλιξη, αναρωτιούνται αν πρέπει να παρουσιάσουν ικανοποιητικά κέρδη ή να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών. Τώρα όσον αφορά τα υπερ-φιλόδοξα επιχειρηματικά τους σχέδια, αυτά βρίσκονται προ πολλού «στον αέρα», υπολειπόμενα κατά περίπου 15% από τις αρχικές τους εκτιμήσεις.

> Πτωτικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, διαπραγματευόμενο κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 13 μηνών, καθώς έντονες είναι πλέον οι ανησυχίες για την αδυναμία αποφυγής της ύφεσης, γεγονός που επιβεβαίωσε και Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών με τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

> «Δεν μας αφήνουν να αγιάσουμε»! Σε συνέχεια του «σίριαλ» που έχει να κάνει με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία που έχει αναλάβει τη μαγνητοφώνηση – απομαγνητοφώνηση των πρακτικών στα δικαστήρια, παραθέτουμε ένα ακόμη «επεισόδιο». Μετά το αλαλούμ που επικράτησε από την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Εφέτη κ. Κατσιάνη και του στελέχους της εισηγμένης Profile και υπευθύνου του συγκεκριμένου έργου, κ. Κανελλόπουλου, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 13/10/2008 έστειλε νέα κλήση στους εμπλεκόμενους, ορίζοντας νέα δικάσιμο για αυτεπάγγελτη επανασυζήτηση της υπόθεσης λόγω «… αδυναμίας εκδόσεως αποφάσεως εξαιτίας σφάλματος της αναδόχου εταιρείας στη λειτουργία του συστήματος καταγραφής των πρακτικών…»! Για μια λοιπόν δικαστική υπόθεση στην οποία οι πληροφορίες επιμένουν ότι εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο και η προσκείμενη σ’ αυτό πλευρά είχε ζητήσει, αλλά δεν κατάφερε, να πάρει αναβολή, «κάποιοι γνωστοί άγνωστοι» όλως τυχαίως ανάγκασαν τη Δικαιοσύνη να επαναφέρει εξ αρχής τη συζήτηση της εν λόγω δικαστικής διαμάχης.
ΥΓ.: Ακόμα περιμένουμε τις απαντήσεις τόσο από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όσο και από την ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία Profile, σχετικά με τα εύλογα ερωτήματα πολλών αναγνωστών μας.

> «Ο καθένας με τον πόνο του…»! Ως ψυχολόγος με πολιτικές αρετές, παρά ως αρμόδιος με τεχνοκρατικές γνώσεις, εμφανίστηκε για πολλοστή φορά ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, προτρέποντας τους επενδυτές να μην τρέξουν να αγοράσουν σαν τρελοί και τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει τις γνώσεις να προφυλαχθεί από μια τέτοια κρίση. Και «έριξε το μπαλάκι» στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία…

> Ξεκίνησε με τις καλύτερες περγαμηνές, εργάστηκε σε μεγάλα νομικά γραφεία που ειδικεύονται στα χρηματιστηριακά, ανέλαβε επιτυχώς δικαστικές υποθέσεις κατά τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ, έφτιαξε το δικό της γραφείο, όμως οι συναναστροφές της με κάποια από τα εκ Θεσσαλονίκης λαμόγια της δικηγορίας, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένειά της, τη μεγαλομανία που τη διακατείχε και την τοποθέτησή της σε ΔΣ χρηματοοικονομικής εταιρείας, την ώθησαν σε ακραίες συμπεριφορές, «στήνοντας» κάποιες υποθέσεις, «πουλώντας» ορισμένους από τους πελάτες της. Για ποια δικηγορίνα της Λ. Αλεξάνδρας χτυπά η καμπάνα;

> Ρύθμιση χρεών ή νέα δάνεια; Ποιος από τους επιχειρηματίες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος φέρεται να χρωστά με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, ποσό ύψους 1.700.000 ευρώ, εθεάθη στην είσοδο του πολυώροφου κτιρίου της ΑΤΕbank επί της οδού Πανεπιστημίου, στο οποίο στεγάζονται οι Διευθύνσεις Μεγάλων Πελατών και Επιχειρήσεων;

> Απορίας άξιον! Είναι δυνατόν ο ίδιος αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, για την ίδια χρηματιστηριακού περιεχομένου υπόθεση, από τη μια να είναι ο συντάκτης του κατηγορητηρίου και από την άλλη ενώπιον του Τριμελούς Συμβούλιου να εισηγείται την απαλλαγή του φερόμενου ως κατηγορουμένου; Και όμως ναι, καθώς έχει ήδη αποσταλεί σχετικό υπόμνημα ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

> Οι μικρές τράπεζες « έτσι… αλλιώς… και αλλιώτικα…»! Σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, αρμόδιοι να απαντήσουν δεν είναι οι γνωστοί καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι της διαπλοκής, αλλά η αρμόδια εποπτική αρχή της ΤτΕ, που μέχρι πρότινος «κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου». Πάντως, μετά από πολύ καιρό η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε μια συνάντηση ουσίας, με τους εκπροσώπους του risk management των πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι μαζί με τις διοικήσεις τους είχαν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για το επενδυτικό και πιστωτικό ρίσκο που ανέλαβαν.

> Τόσο μεγάλο ήταν το μένος των αυλοκολάκων που περιτριγυρίζουν τη Διοίκηση της ATEbank, για κάποιους από τους πρώην υπαλλήλους της θυγατρικής της εταιρείας Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, ώστε να ασχολούνται περισσότερο με την πορεία των δικαστικών τους υποθέσεων παρά με την ορθή νομική διεκδίκηση των οφειλών των πελατών. Για του λόγου το αληθές, δύο ακόμα χρηματικά υπόλοιπα, ύψους 49.815 ευρώ και 17.200 ευρώ αντίστοιχα, «πετάχθηκαν» μέσω της ενιαύσιας παραγραφής «στον κάλαθο των αχρήστων». Τέλος, παρά τις τελεσίδικες και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, η εταιρεία δεν φαίνεται να διαγράφει τα εν λόγω χρηματικά υπόλοιπα, εξακολουθώντας να στέλνει ταχυδρομικώς τις κινήσεις των χρηματιστηριακών τους λογαριασμών. Γιατί άραγε;


Σχολιάστε εδώ