Tι έλεγε ο Ανδρέας για τις διώξεις και για την επιστροφή στην πολιτική…

Λίγες μέρες αργότερα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ (16-1-1995), μιλώντας στους βουλευτές, ξεκαθάρισε τα πράγματα δείχνοντας και τον δρόμο της πολιτικής, αλλά και την αντίληψη που είχε… για τέτοιους είδους υποθέσεις…

«Ακούστε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές -είπε τότε ο Αντρέας- προσωπικά θα είχα κάθε λόγο να δω τις δίκες αυτές να γίνονται. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ούτε να συμψηφίσει ούτε να συγκαλύψει τίποτε. Καλό είναι λοιπόν να μη χάνουμε τη μνήμη μας. Δεν συμψηφίζεται ποτέ η σκευωρία, η συκοφαντία, η προσπάθεια διάλυσης της πολιτικής ζωής του τόπου, ο διωγμός κατά του ΠΑΣΟΚ μέχρι και το επίπεδο του απλού οπαδού. Δεν συμψηφίζεται η πανηγυρική δικαίωση. Ας σταματήσει, λοιπόν, αυτή η φιλολογία. Η ώρα πολιτικής πρωτοβουλίας ήταν πριν κινηθεί καν η δικαστική διαδικασία, η οποία κλείνει αφού αυτή ολοκληρώθηκε στο επίπεδο της Βουλής, δηλαδή τώρα».

«Τις μέρες αυτές -είπε ο Αντρέας- δοκιμάζεται και πάλι η ίδια η πολιτική, δοκιμάζεται η αντοχή της απέναντι σε χιλιοπαιγμένα σενάρια και την κυριαρχία της μικροπολιτικής. Αυτό δεν αφορά κάποιο πρόσωπο ή κάποιο κόμμα. Αφορά όλα τα κόμματα, όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς, όλο το Κοινοβούλιο, όλα τα μέσα ενημέρωσης, όλο τον ελληνικό λαό. Όσοι παρασύρονται από επιπολαιότητα ή μικροκομματικό υπολογισμό, δεν έχουν πλήρη συνείδηση του ρόλου που καλούνται να παίξουν».

«Το θέμα τίθεται ουσιαστικά για ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο, για την πολιτική μας ζωή γενικότερα», τόνιζε τότε. «Θα συνεχίσουμε με τις παραμορφώσεις που οδηγούν στον εξοβελισμό της πολιτικής από τη δημόσια ζωή, που οδηγούν στην ενίσχυση της αποξένωσης των πολιτών από την πολιτική και τα κόμματα, που διευρύνουν, αντί να αντιμετωπίζουν, τα προβλήματα των αντιπροσωπευτικών κοινοβουλευτικών μας θεσμών, που οδηγούν στην απόλυτη κυριαρχία μιας πολιτικής τεχνοκρατικής διαχείρισης, που ανοίγουν τελικά, ορθάνοιχτα, την πόρτα για λύσεις πέρα και έξω από την πολιτική και τους πολιτικούς σχηματισμούς;»

«Ας μην τα ξεχνούμε αυτά», επεσήμαινε ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 1995. «Εμείς πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της πολιτικής, είναι η ώρα που πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να έλθουν στο επίκεντρο οι πολιτικές προτάσεις για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου. Ήλθε η ώρα να δημιουργηθεί το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής και να ενισχυθεί η σταθερότητα του πολιτικού μας συστήματος».


Σχολιάστε εδώ