MUSIC + MEDIA
// Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόθεση του greeksubs.com, το οποίο, μετά από κινήσεις της ΕΠΟΕ (Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων), έπαψε να λειτουργεί.
// Το σάιτ αυτό αποτελούσε τον νούμερο ένα προορισμό για όσους έχουν κατεβάσει παράνομες ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές και αναζητούσαν ελληνικούς υπότιτλους για να τις παρακολουθήσουν.
// Το σάιτ περιείχε κυρίως «ερασιτεχνικούς» υπότιτλους, δηλαδή αφιλοκερδώς χρήστες είχαν παρακολουθήσει σειρές και ταινίες και είχαν μεταφράσει και γράψει μόνοι τους τους υπότιτλους. Ως εκ τούτου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτό που διαβάζουμε στο e-lawyer.gr, όπου σύμφωνα με τον νόμο 2121 του 1993, «Νοούνται επίσης ως έργα οι μεταφράσεις, οι διασκευές, οι προσαρμογές και οι άλλες μετατροπές έργων ή εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης, καθώς και οι συλλογές έργων ή συλλογές εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης ή απλών γεγονότων και στοιχείων, όπως οι εγκυκλοπαίδειες και οι ανθολογίες, εφόσον η επιλογή ή η διευθέτηση του περιεχομένου τους είναι πρωτότυπη. Η προστασία των έργων της παρούσας παραγράφου γίνεται με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων στα προϋπάρχοντα έργα, που χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενο των μετατροπών ή των συλλογών».
// Το σημαντικό σε αυτήν την υπόθεση είναι πως για πρώτη φορά παρακολουθούμε στο ελληνικό διαδίκτυο μια τέτοια νομική κινητοποίηση για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σε ένα σάιτ με αρκετή κίνηση.
// Κάτι τέτοιο θα πρέπει να μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται από εδώ και πέρα να ακολουθήσει. Ιδιαίτερα στο κομμάτι της μουσικής, στις αρχές του επομένου έτους θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την πιο έντονη κινητοποίηση των internet providers και της ΕΕΤΤ, ώστε να διαμορφωθεί μια πολιτική έναντι όσων διακινούν παράνομα αρχεία.
// Μπορεί μέχρι σήμερα οι internet providers να μην έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε μια τέτοια κίνηση, αλλά με δεδομένο ότι αρκετοί από αυτούς σχεδιάζουν νόμιμες υπηρεσίες μουσικής, μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να πιάσει τους ανταγωνιστές στον ύπνο και να αυξήσει τα έσοδά τους.
// Πετυχημένο χαρακτηρίζει το πείραμα της ψηφιακής διανομής του album των Radiohead ο υπεύθυνος ψηφιακών πωλήσεων της Warner Chappell. Για πρώτη φορά το γκρουπ εισέπραξε περισσότερα χρήματα από ψηφιακά δικαιώματα παρά από τις φυσικές πωλήσεις (cd).
// Ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες το ψηφιακό service «Comes With Music» της Nokia και οι κριτικές στον ξένο Τύπο είναι παραπάνω από θετικές. Όσοι καταναλωτές αγοράσουν ένα «Comes With Music» κινητό τηλέφωνο από τη Nokia, θα έχουν δωρεάν απεριόριστη μουσική από την υπηρεσία αυτή για έναν χρόνο.
// Το παράδειγμα της Nokia αναμένεται να το ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες κινητών τηλεφώνων, γεγονός που θα δημιουργήσει καθετοποιημένες υπηρεσίες, κατά τα πρότυπα του iTunes-iPhone. Το γεγονός αυτό έχει σπρώξει την Apple να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει την υπηρεσία iTunes και να την κάνει συμβατή με τρίτες συσκευές.
// Ανταγωνιστική υπηρεσία στο Music Control ετοιμάζεται από την εταιρεία Landmark, θυγατρική της αμερικανικής BMI (κάτι σαν ΑΕΠΙ & Grammo). Η υπηρεσία αυτή, σε αντίθεση με το Music Control, δεν θα παρακολουθεί μια μικρή λίστα τραγουδιών, αλλά θα καταγράφει με λεπτομέρεια τι παίζουν όλα τα ραδιόφωνα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής που μπορεί να υπάρχει σε ένα trailer ή σαν «χαλί» σε μια εκπομπή.
// Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέσα θα πληρώνουν κάτι παραπάνω, αλλά ότι η απόδοση δικαιωμάτων στους δικαιούχους θα γίνεται με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.