Φως στο τούνελ…

ΦΩΣ στο βάθος του τούνελ της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μετά την «ιστορική συμφωνία» των ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι. Μετά από πρόταση του βρετανού πρωθυπουργού Γκ. Μπράουν, οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα των τραπεζών, έτσι ώστε να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους, κάτι που θα σήμαινε ότι εκατομμύρια πολίτες θα έχαναν τις καταθέσεις τους. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα, αφού από τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια του κόσμου άρχισαν να ανακάμπτουν με εντυπωσιακό τρόπο, κάνοντας μερική «απόσβεση» των απωλειών που είχαν τον τελευταίο μήνα. Αυτό όμως, για ένα διήμερο μόνο, αφού στη συνέχεια είχαμε νέα κατάρρευση. Στην Αθήνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμερίζονται την παγκόσμια ευφορία. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «μικρό βήμα σε ένα μεγάλο πρόβλημα», το ΚΚΕ προέβλεψε νέα βάρη για τους εργαζόμενους, ενώ ο ΣΥΝ μίλησε για μία από τις μεγαλύτερες ληστείες σε βάρος των φορολογουμένων. Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση ποσού ύψους 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι οι συνέπειες είναι σημαντικές, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Ωστόσο, όσον αφορά στην οικονομική πολιτική, ο κ. Αλογοσκούφης δεν φαίνεται διατεθειμένος να «αποσύρει» κάποιο από τα επαχθή φορολογικά μέτρα.

«Θύελλα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ θύελλα προκάλεσαν οι εξελίξεις στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Αφετηρία η τοποθέτηση και τρίτου Εισαγγελέα στην υπόθεση Βατοπεδίου, η οποία προκάλεσε σχόλια αλλά και υπαινιγμούς για προσπάθεια συγκάλυψης προκειμένου να μην αποκαλυφθούν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αντιθέτως, η προϊστάμενη εισαγγελική αρχή υποστήριξε ότι ο διορισμός και τρίτου δικαστικού έχει ως στόχο την επιτάχυνση της έρευνας. Δεν έπεισε ωστόσο τους δύο Εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση: Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου παραιτήθηκαν πρώτα από την υπόθεση και στη συνέχεια από το δικαστικό σώμα. Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών ο Κ. Καραμανλής αποφάσισε και η ΝΔ κατέθεσε αίτημα για Εξεταστική και αν προκύψουν στοιχεία να πάει και σε προανακριτική. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε «πραξικόπημα» στον χώρο της Δικαιοσύνης και κατέθεσε αίτημα για προανακριτική, ζητώντας τη διερεύνηση ευθυνών για τους Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα και Β. Μπασιάκο. ΚΚΕ και ΣΥΝ από την πλευρά τους ζήτησαν Εξεταστική και για αποφάσεις που ελήφθησαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Αρνητικά

ΤΑ τελευταία γεγονότα έχουν προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στον χώρο της Δικαιοσύνης σχετικά με την ορθότητα της κίνησης των δύο Εισαγγελέων που αποφάσισαν την παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή, αλλά και της άρνησης του προϊσταμένου τους με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Την ίδια στιγμή ο ηγούμενος Εφραίμ σε επιστολή του αναφέρει ότι τις αποφάσεις για τις μεταβιβάσεις εκτάσεων που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια υπέγραψαν υπουργοί, υφυπουργοί, κρατικοί λειτουργοί και υποστήριξε ότι αποκλείεται όλοι αυτοί να παραπλανήθηκαν από εκείνον. Σύμφωνα με νεώτερες αποκαλύψεις, από το 1996 η Βιστωνίδα, αλλά και οι παραλίμνιες περιοχές, είχαν ανακηρυχθεί προστατευόμενος βιότοπος και κατά συνέπεια ήταν παράνομη κάθε μεταβίβασή τους.

ΕΚΤΟΣ από τις παρενέργειες του σκανδάλου με το Βατοπέδιο, στην κυβέρνηση έχουν να αντιμετωπίσουν εκ νέου το «πρόβλημα» Τατούλη, ο οποίος επανήλθε (αλλά με πιο κομψό τρόπο) ζητώντας την αποπομπή του Θ. Ρουσόπουλου. Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο έτερος «αντάρτης» Θ. Γιαννόπουλος, ωστόσο από τη Ρηγίλλης σημείωναν ότι δεν υφίσταται θέμα λήψης πειθαρχικών μέτρων. Οι «κόκκινες γραμμές» που είχε βάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Κεντρική Επιτροπή έπαψαν να υφίστανται; Το πρόβλημα των «ανταρτών» θα επανέλθει στο προσκήνιο τις αμέσως επόμενες ημέρες όταν στη Βουλή τεθούν προς ψήφιση τα αιτήματα της Νέας Δημοκρατίας (για Εξεταστική) και του ΠΑΣΟΚ (για Προανακριτική). Ειδικά δε στη δεύτερη περίπτωση, όπου η ψηφοφορία είναι μυστική και οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν ό,τι θέλουν χωρίς να υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Επεισόδια

ΣΤΗ… σκιά των σημαντικών γεγονότων (Οικονομία, Βατοπέδι), το μέτωπο της Παιδείας ανεβαίνει σταδιακά, χωρίς μέχρι στιγμής να κερδίζει θέση στα βραδινά δελτία ειδήσεων. Αργά ή γρήγορα το ηφαίστειο θα εκραγεί. Περισσότερα από 300 σχολεία στη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη, σε επαρχιακές πόλεις οργανώνονται συλλαλητήρια, ενώ δεν λείπουν οι βανδαλισμοί σε σχολικά συγκροτήματα. Το κλίμα θα επιδεινωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα καθώς στον «χορό» των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και οι καθηγητές.

ΕΝΑ νέο επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στον… ελληνο-σκοπιανό πόλεμο. Κάτοικοι της βόρειας Φλώρινας εμπόδισαν τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, σημειώθηκαν μεμονωμένα επεισόδια, έγιναν και ορισμένες συλλήψεις. Στη γραμμή του εθνικισμού που έχει χαράξει, ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις με την Αθήνα να τον καταγγέλλει για ανάμιξη στα εσωτερικά άλλης χώρας! Υπό αυτό το πρίσμα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η επίλυση του προβλήματος με το όνομα.


Σχολιάστε εδώ