Τούρκοι ψυχίατροι αναλύουν και σχολιάζουν έξαλλες δηλώσεις του τούρκου επιτελάρχη

Στην τελευταία μιας σειράς επιθέσεων, την Τετάρτη, πέντε τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με κούρδους αντάρτες και δεκαπέντε τραυματίστηκαν κατά την πτώση ελικοπτέρου στην επαρχία Χαακάρι. Οι Κούρδοι ανέφεραν κατάρριψη του ελικοπτέρου, ενώ το τουρκικό αρχηγείο αποδίδει την πτώση σε τεχνικό πρόβλημα.

Η απώλεια των πέντε οπλιτών έρχεται σε στιγμή της γενικότερης αναστάτωσης που είχαν προκαλέσει προηγούμενες επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Στις 3 Οκτωβρίου 17 νεκροί και 21 τραυματίες ήταν ο απολογισμός επίθεσης σε φυλάκιο στην περιοχή Ακτουτούν στην ίδια επαρχία και στις 8 Οκτωβρίου επίθεση εναντίον αστυνομικής συνοδείας στην επαρχία του Ντιαρμπακίρ προκάλεσε 5 θανάτους και 18 τραυματισμούς.

Τις εκρήξεις του στρατηγού Μπασμπούγκ και τα μέτρα σε βάρος του Τύπου τις επυροδότησαν οι αποκαλύψεις της φιλελεύθερης εφημερίδας «Ταράφ», τις οποίες στη συνέχεια πρόβαλε και ο υπόλοιπος Τύπος. Η «Ταράφ» άρχισε στις 14 Οκτωβρίου να δημοσιεύει δορυφορικές φωτογραφίες που παρουσίαζαν κούρδους αντάρτες με βαρύ οπλισμό, ενώ ετοιμάζονταν για την επίθεση της 3ης Οκτωβρίου κατά του στρατιωτικού φυλακίου. Οι φωτογραφίες στοιχειοθετούσαν τις επικρίσεις της εφημερίδας και του Τύπου γενικότερα κατά των στρατιωτικών για αμέλεια στην έγκαιρη αντιμετώπιση της επίθεσης.

Το ΓΕΕΘΑ αντέδρασε με έρευνα της στρατιωτικής δικαιοσύνης για τη διαρροή των «αμυντικών απορρήτων» και με απαγόρευση της δημοσίευσης ειδήσεων επί του θέματος. Στην εφημερίδα «Ταράφ» δόθηκε τριήμερη προθεσμία να παραδώσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει.

Αλλ’ αυτό που προκάλεσε περισσότερη αίσθηση και αντιδράσεις (ακόμη και στην Τουρκία) είναι η έξαλλη κατάσταση στην οποία εμφανίσθηκε ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πρες κόνφερανς, στην οποία εμφανίσθηκε με τους αρχηγούς του στρατού, της αεροπορίας και της εκπαίδευσης και φρονηματισμού.

Οργίλος, κραυγάζοντας και συχνά κινώντας το δάκτυλο απειλητικά στους φακούς της τηλεόρασης, ο στρατηγός Μπασμπούγκ ανήγγειλε την άσκηση διώξεων για τη διαρροή πληροφοριών περί την επίθεση της 3ης Οκτωβρίου και κατήγγειλε ότι «αυτοί που παρουσιάζουν τις ενέργειες των τρομοκρατών ως επιτυχή δράση είναι υπεύθυνοι για το αίμα που χύθηκε και θα χυθεί». Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η τελευταία μου λέξη. Σας καλώ όλους να είστε προσεκτικοί και να πάρετε θέση στη σωστή πλευρά…»

Η όλη ομιλία και εμφάνιση του στρατηγού προκάλεσε θόρυβο χωρίς προηγούμενο, ερμηνευόμενη σαν απροκάλυπτη επίθεση εναντίον της ελευθερίας της ενημέρωσης. Δέκα δημοσιογραφικές οργανώσεις εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν αφενός το παράλογο της καταγγελίας και αφετέρου το απαράδεκτα απειλητικό ύφος της παρέμβασης του στρατηγού.

Στα γραφεία της «Ταράφ» συνέρρεαν μηνύματα αλληλεγγύης και έξω από τα γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της αντικυβερνητικής Ένωσης Νέων Πολιτών, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε: «Ήρθαμε να δηλώσουμε στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου: Πασά, Πασά. Μιλάς στους πολίτες της χώρας, όχι σε φαντάρους. Δεν μπορείς να τους κουνάς το δάχτυλο!»

Οι ψυχίατροι
αποφαίνονται

Σταθμό ωστόσο στην ιστορία της κεμαλικής Τουρκίας σημείωσε η για πρώτη φορά δημόσια παρέμβαση ψυχιάτρων στον επιστημονικό από την ειδική τους σκοπιά σχολιασμό δημόσιας εμφάνισης αρχηγού του στρατού και η δημοσίευση αυτών των αναλύσεων από τον τουρκικό Τύπο.

Έτσι η εφημερίδα «Ζαμάν» της Παρασκευής δημοσίευσε σχόλια σειράς ψυχιάτρων που συνέκλιναν στη διάγνωση ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν αντέχουν στην κριτική και θεωρούν το σώμα τους σαν θεσμό που δικαιούται να κρίνει τους πάντες.

Ο ψυχίατρος και πρώην βουλευτής Μεχμέτ Μπεκάρογλου δήλωσε: «Αντί να δώσει εύλογες απαντήσεις σε ισχυρισμούς, ο Μπασμπούγκ έβγαλε έναν οργισμένο λόγο που υποδήλωνε ότι κανείς δεν μπορεί να επικρίνει τον στρατό και τους στρατηγούς».

Ένας άλλος διακεκριμένος ψυχίατρος, που προτίμησε την ασφάλεια της ανωνυμίας, δήλωσε: «Αυτοί που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους συνηθίζουν να αμύνονται με τέτοιες απειλές. Από τα λόγια του Μπασμπούγκ διαβλέπω επίσης ότι έχει κουρασθεί από τη θέση του. Η διάθεσή του αποκαλύπτει ότι είναι δυστυχής που διορίσθηκε αρχηγός του γενικού επιτελείου».

Ο επικεφαλής της ψυχιατρικής κλινικής του Μπακίρκοϊ, Αρίφ Βεριμλί, είδε πολλές φορές το βίντεο της ομιλίας του Μπασμπούγκ, για να αναλύσει την πνευματική του κατάσταση. Δήλωσε ότι ήταν μια ομιλία όπου η οξύτητα και η οργή ξέφευγε από την προσπάθεια ελέγχου. Πιστεύω -είπε- ότι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες οφείλουν να έχουν καλύτερο έλεγχο και να προσέχουν ιδιαίτερα να μην αυξάνουν την κοινωνική ένταση.

Ο Ερντογάν
σε στάση προσοχής

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης στοιχήθηκε στις θέσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, με φράσεις δηλωτικές του αντίκτυπου των αλλεπάλληλων αντάρτικων επιθέσεων. Προειδοποίησε εναντίον «οποιασδήποτε ενέργειας που παρουσιάζει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σαν αδύναμες ή διστακτικές». Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι ένας εθνικός αγώνας -είπε- και πρέπει να τον διεξαγάγουμε με ενότητα και αλληλεγγύη.

Μ. Στ.


Σχολιάστε εδώ