Την Τρίτη η γενική απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Η απεργία στηρίζεται από το σύνολο των συνδικαλιστικών δυνάμεων που δρουν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση).

Όμως, για άλλη μια φορά, χωριστές θα είναι τόσο οι κεντρικές απεργιακές συγκεντρώσεις όσο και οι πορείες που θα ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα:

– Στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως θα γίνει το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

– Στις 10.30 το πρωί το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη ΓΣΕΕ, με παρόντα τα μέλη των προεδρείων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, αλλά και τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος, Αλ. Καλύβης, Φ. Αγαδάκος), παραβρέθηκε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Θ. Κούτρας, ο οποίος στήριξε (βεβαίως) την απεργία, υπογράμμισε την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την επιτυχία της και στη συνέχεια επιτέθηκε κατά των άλλων τριών συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) στις οποίες επέρριψε ευθύνες για την ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Και ευλόγως προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους θιγόμενους συνδικαλιστές.

Πιο ομαλά τα πράγματα στην ΑΔΕΔΥ, με διατύπωση της διαφοροποίησης του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ Δημ. Αγιαβανάκη, χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς που δημιουργούν ρήγματα και οξύνσεις στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος…

Η αναζήτηση των συνδικαλιστικών στελεχών Σπ. Παπασπύρου, Ηλ. Ηλιόπουλου και Ηλ. Βρεττάκου, όπως ακριβώς και με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ήταν σχεδόν αδύνατη, καθώς όλοι βρίσκονταν σε περιοδείες στην περιφέρεια για την επιτυχία της απεργίας.

Κοινή η ανακοίνωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ εν όψει της γενικής απεργίας, ενώ ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση εξέδωσαν ξεχωριστές ανακοινώσεις. Κοινό σημείο:

– Να μη μετατοπιστεί η κρίση και τα χρέη των τραπεζών στην κοινωνία και στους εργαζόμενους. Τα μέτρα που λαμβάνονται να εξασφαλίζουν και να ενισχύουν τους πολίτες και όχι τους τραπεζίτες. Να μην πληρώσουν την κρίση και τη χρεοκοπία του νεοφιλελευθερισμού οι πολίτες και οι εργαζόμενοι.

Κεντρικό σύνθημα της γιγαντιαίας κινητοποίησης: Δεν αντέχουμε άλλο.

Ακρίβεια, ανεργία, ασφαλιστικές ανατροπές, εργασιακές ανατροπές, ιδιωτικοποιήσεις, εκποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, προϋπολογισμός λιτότητας, ανεπαρκή κονδύλια για Υγεία, Παιδεία είναι τα προβλήματα που μαστίζουν μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Κοινό το αίτημα των εργαζομένων:

– Ριζική αλλαγή της αντεργατικής αντικοινωνικής πολιτικής.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Δεν χρειάζονται άλλες αυταπάτες για τον ρόλο του καπιταλιστικού κράτους και των πολιτικών του εκπροσώπων. Όταν πρόκειται να δοθούν χρήματα για αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας, δεδουλευμένων χρωστούμενων, χρήματα για την Υγεία, την Παιδεία κ.λπ., δεν υπάρχουν. Όταν πρόκειται για την ολιγαρχία του πλούτου, αμέσως βρίσκονται…

Η Αυτόνομη Παρέμβαση υπογραμμίζει:

«Ζούμε μια περίοδο μεγάλων κόλπων, όπου οι κυβερνήσεις φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους κοινωνικοποιώντας τα χρέη των τραπεζών και των επενδυτικών οργανισμών.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009 μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Ζούμε μια μεγάλη περίοδο αποκαλύψεων των ευθυνών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων έχουν με εξώδικο «παραδοθεί» τόσο στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τα μέλη της κυβέρνησής του, όσο και στις εργοδοτικές οργανώσεις.


Σχολιάστε εδώ