ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Το 2005 ο Ολυμπιακός δέχθηκε τελικά να συμμετάσχει στη Σούπερ Λίγκα, η οποία έγινε για δύο βασικούς λόγους, την αύξηση των εσόδων των ομάδων και την ενίσχυση των μικρών και την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Στις 16 Οκτωβρίου του 2008, την περασμένη Πέμπτη δηλαδή, ο Ολυμπιακός δήλωσε πως αποχωρεί από την κεντρική διαχείριση, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, κίνηση που απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την κεντρική διαχείριση, αλλά και ολόκληρη τη Σούπερ Λίγκα, στα θεμέλια της οποίας οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν βόμβα.

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού περί μη συμμετοχής του στην κεντρική διαχείριση είναι, καθώς φαίνεται, η αρχή του τέλους όχι μόνο της κεντρικής διαχείρισης, αλλά και της ίδια της λίγκας. Όλα αυτά μέσα σε ένα σκηνικό τηλεοπτικού πολέμου, με τα εκατομμύρια της τηλεόρασης να είναι ο μοναδικός μεγάλος πόρος τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διέρχεται το ποδόσφαιρο και η κρατική ΕΡΤ να μη συμμετέχει στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η λίγκα για την κεντρική διαχείριση, αφού τον θεωρεί μη σύννομο και να φέρεται έτοιμη να καταθέσει μια μεγάλη πρόταση στον Ολυμπιακό, του οποίου τα τηλεοπτικά δικαιώματα έχει μέχρι τέλους της σεζόν, αφού το διετές συμβόλαιο που είχαν συνάψει τα δύο μέρη πέρσι, αντί συνολικά 11 εκατ. ευρώ, τελειώνει εφέτος.

Απειλεί με αποκαλύψεις

Στο κρισιμότατο, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, διοικητικό συμβούλιο της λίγκας, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Τρίτη στις 2 μ.μ., αναμένεται να παραστεί και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος είχε παραστεί και στο προηγούμενο και είχε θέσει εκεί για πρώτη φορά το θέμα των εσόδων από τα τηλεοπτικά. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ολυμπιακός περιμένει πρόταση 8 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αντί για 11 εκατ. ευρώ τη διετία, από την ΕΡΤ, χρήματα που βεβαίως δεν πρόκειται να πάρει από την κεντρική διαχείριση στην οποία υπολογίζεται ότι με βάση τις υπάρχουσες προσφορές αποκλείεται να ξεπεράσει τα 5,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Έτσι εξηγείται και η περίεργη κατά πολλούς συμμαχία του Ολυμπιακού με την κρατική τηλεόραση, της οποίας αποτελεί το πολύ δυνατό χαρτί και για την επόμενη σεζόν, αλλά και για τον διεμβολισμό της κεντρικής διαχείρισης, η οποία δεν βολεύει την ΕΡΤ.

Πηγές προσκείμενες στον Ολυμπιακό, όμως, λένε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και αναφέρουν πως πέραν των εσόδων υπάρχουν και άλλοι λόγοι οι οποίοι οδηγούν τους «ερυθρόλευκους» στο να ζητούν τη μετάθεση της κεντρικής διαχείρισης για ένα χρονικό διάστημα.

Ο Ολυμπιακός διαφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο όλος χειρισμός της κεντρικής διαχείρισης και αφήνει υπόνοιες και για άλλα πράγματα. «Θα προβούμε σε αποκαλύψεις την Τρίτη για τον ρόλο πολλών και τον τρόπο με τον οποίον επιχειρήθηκε η κεντρική διαχείριση και πολλά άλλα», έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΠΑΕ, αφήνοντας εμμέσως υπόνοιες για μίζες που επιχειρήθηκε να πάρουν κάποιοι σε βάρος των ομάδων…

Τις ίδιες αιχμές πάνω κάτω είχε αφήσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε ραδιοφωνικό σταθμό και υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση πουλάει αέρα κοπανιστό, διότι δεν έχει τα δικαιώματα των ομάδων.

Φεύγουν και άλλοι

Το πλήγμα για την κεντρική διαχείριση με την αποχώρηση του Ολυμπιακού είναι πολύ μεγάλο και ποιοτικά, αλλά κυρίως και ποσοτικά, αφού είναι σίγουρο πως οι προσφορές των καναλιών δεν μπορεί να είναι ίδιες με λιγότερες ομάδες και μάλιστα χωρίς τον Ολυμπιακό. Πηγές της λίγκας αναφέρουν πως περιμένουν πλέον να δουν την αντίδραση των ομάδων στην κίνηση του Ολυμπιακού, αλλά και των καναλιών με την πρώτη αντίδραση να έρχεται από το Mega, το οποίο απέσυρε την προσφορά του.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η κεντρική διαχείριση με 14 ομάδες, αφού πέραν του Ολυμπιακού, που το δηλώνει γι’ αυτήν τη φάση, εξαιρείται και η Ξάνθη, που έχει έναν επιπλέον χρόνο συμβολαίου με την κρατική τηλεόραση. Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει το συμβούλιο της Τρίτης στη Super League, ενώ ομάδες όπως η ΑΕΚ κατηγόρησαν ανοιχτά την ΕΡΤ για επιχείρηση χειραγώγησης των ομάδων.

Αν πάντως, επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αποχώρηση του ΠΑΟΚ και του Άρη από την κεντρική διαχείριση και ταυτόχρονη προσχώρηση του «Δικεφάλου» στην κρατική τηλεόραση, αλλά και παραμονή του Άρη σ’ αυτήν με επέκταση της παρούσας σύμβασης, τα πράγματα όχι μόνο για την κεντρική διαχείριση, αλλά και για την ίδια τη λίγκα θα είναι πολύ σοβαρά, σε σημείο που να απειλείται η συνοχή της και να μην μπορεί να αποκλειστεί μέχρι και η διάλυσή της και η υπαγωγή της στην ΕΠΟ, όπως θέλει ένα παλιό σενάριο που φούντωσε και πάλι τις τελευταίες ημέρες.


Σχολιάστε εδώ