Τα επιστρέφει όλα ο Εφραίμ!

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, αύριο το πρωί πρόκειται να σταλεί επιστολή στον πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής, με την οποία γνωστοποιείται η απόφαση της Μονής Βατοπεδίου για επιστροφή όλων όσων αντηλλάγησαν.

Παράλληλα, αύριο Δευτέρα, αποστέλλεται από τον δικηγόρο της Μονής κ. Φώτη Κρεμμύδα επιστολή-υπόμνημα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανακοινώνεται η απόφαση της Μονής περί επιστροφής και της επαναφοράς της περιουσιακής κατάστασης στην προ της ανταλλαγής κατάσταση. Και ζητείται αυτή η πράξη της επιστροφής να κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή.Το υπόμνημα αυτό θα συνοδεύει την επιστολή που θα σταλεί στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ήδη, κατά τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει για την επιστροφή των δύο ολυμπιακών ακινήτων οι αγοραστές με επιστροφή του τιμήματος που κατέβαλαν.

Για το θέμα έγινε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σύσκεψη των δικηγόρων της Μονής (Φώτη Κρεμμύδα και συνεργατών του) με τον αγοραστή, τον γνωστό κύπριο εφοπλιστή κ. Πολέμη, στην οποία παραβρέθηκαν και οι συνεργαζόμενοι για την κατασκευή νοσοκομείου (καρδιολογικού και γυναικολογικού) στα δύο ολυμπιακά ακίνητα, Στ. Θεοδωρόπουλος και Τζανής.

Σύμφωνα με την πρόταση η Μονή προσφέρεται να επιστραφούν όλα τα ακίνητα (Πανόραμα Θεσσαλονίκης και όπου αλλού) και για όποια έχει πουλήσει η Μονή θα επιστρέψει τα χρήματα, όπου δε έχουν παραχωρηθεί οικόπεδα για ανέγερση πολυκατοικίας ή διαμερισμάτων (μεζονέτες) με αντιπαροχή, το Δημόσιο να διαδεχθεί από πλευράς δικαιωμάτων τη Μονή.

Για να μπορέσει η Μονή να επιστρέψει τα χρήματα στους αγοραστές ζητάει στο υπόμνημα την αποδέσμευση των λογαριασμών της που η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος έχει δεσμεύσει και το συνολικό ποσό ανέρχεται γύρω στα 41.000.000 ευρώ, διαφορετικά θα απειληθεί με κλείσιμο η Μονή αν οι κατέχοντες σήμερα τα ακίνητα προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα και αρχίσουν κατασχέσεις των εσόδων που έχει από ενοίκια και άλλες δραστηριότητες το Βατοπέδιο.

Στο Γραμματικό Κέντρο

Αποκατάστασης Αναπήρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκταση που διεκδικούσε η Μονή με ανταλλαγή είχε προγραμματιστεί η ανέγερση με δικά της χρήματα ενός μεγάλου, σύγχρονου, με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων Αττικής (αλλά και από άλλες περιοχές) με πλήρη κάλυψη για κάθε μορφής αναπηρία, με υποδομή ώστε να μπορεί να ζει και να κινείται άνετα ο ανάπηρος.

Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού προβλέπεται η σύσταση ιδρύματος, που είχε εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και είχε περάσει από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και επρόκειτο αυτές τις μέρες να συζητηθεί στη Βουλή, αλλά μετά τη θύελλα που ξέσπασε το σχετικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε!

Και πανεπιστήμιο

Εξάλλου, στα σχέδια του Εφραίμ ήταν και η δημιουργία πανεπιστημίου στη Χαλκιδική -στην περιοχή των Μεταλλείων χρυσού- με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ (!), με Σχολή Ιατρικής με εξειδίκευση στις σύγχρονες εξελίξεις.

Οι προθέσεις αυτές της Μονής είχαν τεθεί υπόψη του οικείου δήμου και είχε γίνει συζήτηση με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν απόλυτα συμφωνήσει στη βάση ότι πλέον δεν θα αναγκάζονταν για να ζήσουν οι κάτοικοι τις οικογένειές τους να δουλεύουν στα ορυχεία, αλλά θα είχαν απασχόληση από τις εργασίες που θα δημιουργηθούν λόγω της ίδρυσης του πανεπιστημίου. Τώρα και αυτό αναβάλλεται.

Και παραδικαστικό

Ανεξάρτητα από την αποδοχή ή όχι που θα έχει η πρόταση επιστροφής, που δύσκολα όμως θα μπορούσε να απορρίψει η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα -άλλωστε γίνεται πράξη, χωρίς δικαστικές διαμάχες, που άγνωστο πόσα χρόνια θα κρατήσουν, η ακύρωση όλων των ανταλλαγών, που έδωσε εντολή να γίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός- έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα που διενεργεί ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Τάσος Κανελλόπουλος κατά του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου και του μοναχού Αρσενίου ότι παρενέβησαν στην υπόθεση της διαμάχης μεταξύ Μονής και Δημοσίου για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας στην Ξάνθη. Η παρέμβαση (τηλεφωνικά) τοποθετείται χρονικά (και δεν αμφισβητείται) αφού είχε γίνει διάσκεψη και είχε με 2-1 ψήφους γίνει δεκτή η θέση της εισηγήτριας που δεχόταν τη θέση του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι α) η εισηγήτρια κατάγεται από την Ξάνθη και η αδελφή της εργάζεται στον δήμο, όπου ο δήμαρχος ήταν εναντίον της Μονής και β) είχαν παρέμβει στην πρόεδρο Πρωτοδικών Ξάνθης, η οποία συμμετείχε στη διάσκεψη, μεταφέροντας τη θέση τους κατά της Μονής, ο τότε νομάρχης τηλεφωνικά και με επιστολή του ο Μητροπολίτης Ξάνθης, στοιχεία που άγνωστο γιατί ο αντιεισαγγελέας δεν ερευνά.

Σημειώνουμε ότι γι’ αυτήν την υπόθεση έχει κληθεί να καταθέσει στον κ. Κανελλόπουλο ο ηγούμενος Εφραίμ.

Γιατί τα επιστρέφουν

Αιτιολογώντας την απόφασή της να επιστρέψει στο Δημόσιο τα επίμαχα ακίνητα για τα οποία συζητάει όλη η χώρα τους τελευταίους μήνες, η Μονή Βατοπεδίου στο υπόμνημα που θα σταλεί αύριο στον Αλογοσκούφη μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Το κατά την άποψή μας ανεπίδεκτο νομικής αμφισβήτησης αποτέλεσμα της εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου αποδοχής της ως άνω πρότασης και η υλοποίησή της είναι ότι τα μέρη (Ιερά Μονή και Ελληνικό Δημόσιο) επανέρχονται ουσιαστικά σε όποια κατάσταση ευρίσκονταν προ των παραπάνω ανταλλαγών. Παράλληλα προστατεύονται τα άξια έννομης προστασίας συμφέροντα των ιδιωτών που συμβλήθηκαν με την Ιερά Μονή, εμπιστευόμενοι τα παραπάνω συμβόλαια ανταλλαγής, ενώ η Ιερά Μονή δεν διατηρεί ούτε μία σπιθαμή γης, ούτε ένα ευρώ από τις παραπάνω ανταλλαγές.

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι όλα τα ανωτέρω υπαγορεύονται εκ του γεγονότος ότι η Ιερά Μονή, αν και έχει εδραία πεποίθηση για τα δίκαιά της και τη δικαίωσή της από τα δικαστήρια σε Εθνικό, και αν χρειαστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιθυμεί να εμποδίσει όσους στοχεύουν και προσδοκούν να πλήξουν την υπόσταση και τη δράση της Ιεράς Μονής, το πρόσωπο και το πνευματικό κύρος του Ηγουμένου της Γέροντα Εφραίμ και γενικότερα το Άγιο Όρος και την Ορθοδοξία. Η Ιερά Μονή αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν επεδίωξε αθέμιτο πλουτισμό και προτείνει τα ανωτέρω ώστε να απεμπλακεί το συντομότερο δυνατόν από μία κατάσταση για τη δημιουργία της οποίας ουδεμία ευθύνη φέρει.

Εν όψει όλων των ανωτέρω, ευελπιστούμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, στο οποίο εντάσσεται και η προστασία των Μονών του Αγίου Όρους και η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη επιτέλεση του πνευματικού τους έργου, θα αποδεχθεί την ανωτέρω πρότασή μας και σε συνεργασία με τους νομικούς εκπροσώπους της Ιεράς Μονής θα συμπράξει στην υλοποίησή της».


Σχολιάστε εδώ