Σύγκρουση γιγάντων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα
Τα χρήματα γύρω από το ποδόσφαιρο είναι μυθικά και όποιος επικρατήσει θα έχει σοβαρό προβάδισμα την επόμενη τριετία, με την προϋπόθεση πως δεν θα πληρώσει το ποδοσφαιρικό προϊόν πάνω από την αξία του.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
– Από τον διαγωνισμό της περασμένης Πέμπτης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα απείχαν η ΕΡΤ, η NetMed και ο ΑΝΤ1. Η απουσία του τελευταίου έχει ίσως ερμηνεία εν όψει της διαπραγμάτευσης του Champions League, ενώ ΕΡΤ και NetMed έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα. Όπως το «Π» είχε εκτεταμένα αναλύσει, ο διαγωνισμός προϋπέθετε πως η συμμετοχή σε αυτόν σήμαινε αυτομάτως την παραίτηση από τα δικαιώματα των ομάδων που είχαν οι δύο εταιρείες. Αν έκανε κάτι τέτοιο η ΕΡΤ, η διοίκησή της θα κατηγορούνταν για απιστία. Η ΕΡΤ απείχε από τον διαγωνισμό, ενώ σε αυτόν συμμετείχε η μητρική εταιρεία της NetMed NV, η Forthnet. Η Forthnet κατέθεσε και τη μεγαλύτερη προσφορά των 120 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια για τους αγώνες της Κυριακής και τον απογευματινό του Σαββάτου (19.00), ενώ ακολούθησε ο Alpha με 16,1 εκατ. ευρώ για το μεσημεριανό ματς (16.45) του Σαββάτου. Η ΕΡΤ θεωρεί πως η Forthnet δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, διότι είναι εταιρεία τηλεπικοινωνιών.
– Η ΕΡΤ αμφισβητεί τον διαγωνισμό, άρα και την κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων που η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι βήμα εκσυγχρονισμού του ποδοσφαίρου, διότι προφανώς θέλει να διατηρήσει τη θέση ισχύος που έχει στην αγορά. Κατέχει τα δικαιώματα της Ξάνθης μέχρι τη σεζόν 2009-10 και έχει option τουλάχιστον για Ολυμπιακό, ΠΑΟ. Από τη μεριά της η NetMed έχει τα δικαιώματα των ΠΑΟΚ (2009-10), Εργοτέλη (2010-11), Πανθρακικού (2010-11) και Θρασύβουλου (2010-11). Ως εκ τούτου, με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει διαγωνισμός. Από την άλλη όμως, στον πυρήνα της τακτικής της ΕΡΤ βρίσκονται τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος. Η κρατική ραδιοτηλεόραση είναι σε θέση να διεκδικεί τους αγώνες του πρωταθλήματος ή του Champions League με μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια, άρα και να ανεβάζει τις προσφορές έναντι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, έχοντας το μαξιλαράκι του ανταποδοτικού τέλους που ανέρχεται σε 291 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το 2005 η ΕΙΤΗΣΕΕ έστειλε καταγγελία για το θέμα αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο προβληματισμός για τους όρους χρήσης του ανταποδοτικού τέλους από τις κρατικές ραδιοτηλεοράσεις είναι ζήτημα συζήτησης στην ΕΕ.
– Στις 4 Νοεμβρίου κατατίθενται -εξ αναβολής- και οι προσφορές για ραδιοφωνικά δικαιώματα που είναι αποκλειστικά. Υπάρχει ήδη αντίδραση από τους ιδιωτικούς αθλητικούς σταθμούς (NovaΣπορ και Sentra), ενώ η έννοια των αποκλειστικών δικαιωμάτων για το ραδιόφωνο ενδεχομένως να προκαλέσει προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διοχετεύεται πάντως από τη Super League πως υπάρχει προσφορά 2 εκατ. ευρώ για τα ραδιοφωνικά δικαιώματα, ποσό που θεωρείται μυθικό.
Παράλληλα υπάρχει και η διαβούλευση μέσω της ΤΕΑΜ για τα δικαιώματα του Champions League και του Κυπέλλου UEFA. Ένα από τα σχέδια που τρέχει στην αγορά είναι πως αν η ΕΡΤ κερδίσει τη μάχη του ελληνικού πρωταθλήματος, θα «χτυπήσει» τις Τετάρτες του Champions League, με τον ΑΝΤ1 (…που επίσης απείχε από τον διαγωνισμό της Mondial) να κερδίζει τις Τρίτες, αφήνοντας το Mega στη θέση του «φτωχού συγγενή» με τους αγώνες του UEFA…