Σε ποιους θα καταλήξει ο πλούτος του πλανήτη;

Είναι απορίας άξιον γιατί θέλουν όλοι, ντόπιοι και ξένοι, να μας κάνουν να πιστέψουμε πως για το ό,τι συνέβη παγκοσμίως, με αφορμή τη μεγάλη αναταραχή στην οικονομία, δεν ήξεραν τίποτα, ούτε για τα μαγειρέματα της παγκοσμιοποίησης και όλα ήλθαν ξαφνικά όταν η καμπάνα κτύπησε με πολύ ηχηρό τόνο για την επερχόμενη οικονομική λαίλαπα περί τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Δηλαδή, το γνωρίζαμε εμείς οι απλοί πολίτες, όσοι τέλος πάντων σκύβουμε πάνω από κανένα βιβλίο γιατί αυτά έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητά μας, και δεν το γνώριζαν αυτοί που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες των λαών τους; Και σήμερα οι λαοί αυτοί αγωνιούν, όχι μόνο για την τύχη των εναπομεινασών οικονομιών τους, αλλά για πάρα πολλά άλλα άμεσα πράγματα.

Αυτά τα απρόσμενα, για πάρα πολύ κόσμο, που βιώνουμε σήμερα, και είναι μόνο η αρχή, δεν ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από τυχαία πρόσωπα. Οι πένες τους είναι γνωστές διεθνώς. Ας αφήσουν, λοιπόν, την υποκρισία και ας πάψουν να κάνουν τους έκπληκτους!

Να τι λέει για τα προαναφερθέντα πάνω σ’ αυτό το θέμα ο καθηγητής Klaus Schwab, ιδρυτής του φόρουμ του Νταβός: «Η παγκοσμιοποίηση εισήλθε σε μια φάση πολύ κρίσιμη. Η αλλαγή αρχίζει να γίνεται αισθητή. Πρέπει ν’ αρχίσουμε να φοβόμαστε ότι αυτή θα έχει δυσάρεστο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και την πολιτική σταθερότητα πολλών χωρών» (βλ. Ιγνάσιο Ραμονέ, Γεωπολιτική του Χάους, 2η έκδοση).

Όταν μεταφέρονται ασύλληπτα κεφάλαια επενδύσεων από το ένα άκρο του πλανήτη στο άλλο, με ταχύτητα φωτός, χάρη στην καταπληκτική δημιουργία των νέων τεχνολογιών των γιγάντων των τηλεπικοινωνιών, δεν μπορούσαν αυτοί οι οικονομικοί εγκέφαλοι να προβλέψουν τέτοιες ανατροπές, όταν μάλιστα υπήρχε το κτυπητό παράδειγμα της χρηματοοικοινομικής κρίσης του Μεξικού τον Δεκέμβριο του 1994;

Εκτός πάλι αν αυτοί οι σπουδαγμένοι σε αμερικανικά και άλλα πανεπιστήμια, φημισμένα για τις επιστημονικές τους δομές, ελαφρά τη καρδία, μας λένε ότι «πέσαμε έξω», γνωρίζουν μόνο να υπακούουν στα κελεύσματα των ιθυνόντων της υπερδύναμης με τους ανά τον κόσμο υποτακτικούς της.

Όμως όλος αυτός ο πλούτος σε κάποια χέρια θα φθάσει, δεν θα χάσουν όλοι! Τώρα μένει να δούμε σε ποια χέρια «ελίτ» θα καταλήξει.

Μιχαήλ Μπαλτόπουλος


Σχολιάστε εδώ