Πληρώνει τα λάθη του ο Χριστόφιας
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον κ. Μπαρόζο, την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, του ζήτησε να θέσει το όλο εγχείρημα, δηλαδή την τεχνοκρατική εμπλοκή της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού, υπό τη δική του αιγίδα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε την πολιτική πρόθεση να θέσει υπό την ευθύνη και την αιγίδα του το εγχείρημα όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή. Όμως, επισήμανε ταυτοχρόνως ότι θα προτιμούσε να δοθεί και η σύμφωνη γνώμη του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Τεχνοκρατική στήριξη
Η τεχνοκρατική στήριξη που θα παράσχει η ΕΕ αφορά στους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το οποίο, μετά τη λύση, θα μετατραπεί σε Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κράτος. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο 10, επί τη βάσει του οποίου εντάχθηκε ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ, η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αναστέλλεται λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, μέχρι τη λήψη νέας ομόφωνης απόφασης από την ΕΕ. Συνεπώς, η τεχνοκρατική μελέτη αφορά το πώς και για ποιο χρονικό διάστημα θα ισχύσουν αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο στην Κύπρο και ειδικότερα στο βόρειο τμήμα της. Ως γνωστόν, η τουρκική πλευρά ζητά να καταστούν οι αποκλίσεις μόνιμες και τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, δηλαδή πρωτογενές δίκαιο και ταυτόχρονη διάβρωση και εξουδετέρωση του πρωτοκόλλου 10. Εάν γίνει δεκτό κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι πάμε στην παρθενογένεση και η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαλυθεί και θα εξέλθει στην ουσία της ΕΕ για να αντικατασταθεί από το νέο πολιτειακό σύστημα που θα προκύψει από τη λύση.
Οι υποχωρήσεις
Η τουρκική πολιτική ενισχύθηκε από τις υποχωρήσεις Χριστόφια και την αποδοχή των δύο Συνιστώντων Κρατών ως αρχή λύσης, καθώς και των λεγόμενων εγγυημένων πλειοψηφιών, που σημαίνει ότι εσαεί οι Ελληνοκύπριοι θα διοικούν το Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κράτος και οι Τουρκοκύπριοι με τους έποικους το Τουρκοκυπριακό. Αυτό σημαίνει και κάτι άλλο: Επειδή οι Ελληνοκύπριοι προ του ’74 ήταν πλειοψηφία, όχι μόνο επί του συνόλου της Κύπρου, αλλά και στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της, εάν επιστρέψουν μετά τη λύση πρόσφυγες και μη, εάν δηλαδή εφαρμοστούν πλήρως οι αρχές και αξίες της ΕΕ, όπως είναι η ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας και ψήφου, στη βάση της αρχής ένας άνθρωπος μια ψήφος, τότε θα ελέγχουν και τα δύο Συνιστώντα Κράτη, οπότε θα καταργηθεί στην ουσία το διζωνικό διεθνικό ομοσπονδιακό σύστημα. Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα πρέπει να ακρωτηριαστούν οι αρχές της ΕΕ, δηλαδή να ισχύσουν, επί τη βάσει χρονοδιαγραμμάτων ή μονίμως, αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο κατά τρόπον ώστε στην Κύπρο να έχουμε δύο εθνολογικά αμιγή κρατίδια. Δηλαδή, ούτως ή άλλως έχουμε εμπέδωση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής.
Βρετανικός έλεγχος Ρεν
Τώρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας τρέχει στις Βρυξέλλες για να διευκρινίσει ότι οι τεχνοκρατική παρέμβαση της ΕΕ πρέπει να γίνει στη βάση του πρωτοκόλλου 10, που προνοεί ολόκληρη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Από την άλλη, η εμπλοκή Μπαρόζο γίνεται ως αντιστάθμισμα των βρετανικών προσπαθειών να τεθεί η τεχνοκρατική εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Ρεν. Οι Βρετανοί, καθώς και οι Τούρκοι, θεωρούν ότι μπορούν να ασκούν καλύτερα επιρροή και να ελέγχουν την κατάσταση μέσω του κ. Ρεν, διότι έχουν μπλοκαρισμένο το επιτελείο του. Σε αυτό, τον πρώτο λόγο τον έχει ο Βρετανός διευθυντής Μάικλ Λι, με συνεργάτη για τα θέματα οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους τον Άντριου Ράσπα. Αμφότεροι είναι υποστηρικτές της επιστροφής του Σχεδίου Ανάν και της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, καθώς και του ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να έχει καμιά πολιτική ανάμιξη στη λύση του Κυπριακού, παρά μόνο σε τεχνοκρατικό επίπεδο: για να σφραγίσει και να νομιμοποιήσει τις αποκλίσεις από το κεκτημένο νομιμοποιώντας τα τετελεσμένα της εισβολής. Προτού αποχωρήσει από την Προεδρία ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε εναγάγει την Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, επειδή υπεγράφησαν συμβόλαια οικονομικής βοήθειας προς τα κατεχόμενα με παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι αγωγές αποσύρθηκαν από τον Πρόεδρο Χριστόφια, χωρίς να δοθούν επαρκείς διευκρινίσεις.
Ζητάει παρέμβαση της
Βρετανίας στην Τουρκία
για να… συνετιστεί ο Ταλάτ
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε την περασμένη Τετάρτη από τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία, δηλαδή να παρέμβει ώστε να τερματίσει ο κ. Ταλάτ τη διατύπωση ακραίων θέσεων στις συνομιλίες και να καταστούν αυτές εποικοδομητικές.
Αίτημα
Το αίτημα Χριστόφια υπεβλήθη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Μπράουν και είναι ενταγμένη στην πολιτική λογική ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Όπως είπε ο κύπριος Πρόεδρος, είναι γνωστές οι σχέσεις της Βρετανίας με την Τουρκία και η επιρροή που μπορεί να ασκήσει το Λονδίνο στη λύση του Κυπριακού.
Τα προβλήματα
Η κίνηση Χριστόφια φανερώνει τα προβλήματα που υπάρχουν στις συνομιλίες και τις λανθασμένες του εκτιμήσεις ότι λόγω της φιλίας του με τον κ. Ταλάτ θα ήταν ευκολότερα τα πράγματα ως προς τη λύση του Κυπριακού. Οι δυσκολίες της διαδικασίας λύσης αποτυπώνονται και στις δηλώσεις Χριστόφια για τις ξένες εγγυήσεις. Ερωτηθείς σχετικά ο κύπριος Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπράουν, δήλωσε ότι στο παρελθόν οι εγγυήσεις δεν ωφέλησαν την Κύπρο, αλλά λειτούργησαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η τουρκική πλευρά, είπε ο κ. Χριστόφιας, έχει τις δικές τις κόκκινες γραμμές και η ελληνοκυπριακή τις δικές της. Σημειώνουμε ότι Άγκυρα και Ταλάτ υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση εάν δεν συνεχίσουν να ισχύουν τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Όπως τόνισε ο κ. Χριστόφιας, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία που θα προκύψει από τη λύση θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο καλύτερος εγγυητής για την Κύπρο είναι η ΕΕ.