Πιέζει η Ομογένεια για τα εθνικά θέματα

Αφενός προγραμματίζει συλλαλητήριο για τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου έξω από την Αποστολή των ΗΠΑ και στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων στην ΠΓΔΜ.

Αφετέρου, με δήλωσή της η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Νίνα Γκατζούλη στηρίζει τις θέσεις του υποψήφιου των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα όπως αυτές αναπτύχθηκαν σε γραπτό του κείμενο προς την Ομογένεια. Ο κ. Ομπάμα ζητά την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ονομασία της ΠΓΔΜ και σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Ομπάμα, η υποψηφιότητα του οποίου πλαισιώνεται από τον φιλέλληνα υποψήφιο αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έχει στο στενό του επιτελείο μερικά αξιόλογα στελέχη της ελληνικής Ομογένειας, όπως τον υπουργό Οικονομικών του Ιλινόις κ. Δημ. Γιαννούλια.

Ωστόσο, η αναφορά του υποψηφίου των Δημοκρατικών κ. Ομπάμα, για το ζήτημα των Σκοπίων υποφέρει από ασάφεια, καθώς βάζει στο ίδιο τσουβάλι την Αθήνα και τα Σκόπια αρνούμενος να δεχθεί τη συνεχιζόμενη προκλητική αδιαλλαξία των Σκοπίων που δυναμιτίζει κάθε απόπειρα της Αθήνας για την επίτευξη ακριβώς μιας λύσης «αμοιβαίου αποδεκτού ονόματος» όπως και στο κείμενό του υποστηρίζει.

Πάντως, από πλευράς του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κ. ΜακΚέιν, δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος καμία δέσμευση πάνω στα ελληνικά θέματα.

Να σημειωθεί ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, από τις Βρυξέλλες, κάλεσε εκ νέου τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία τους και να επιδείξουν πνεύμα καλής θέλησης.

Στον βωμό ενός τέτοιου πνεύματος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζεται «χαλαρό»(!!) στο ζήτημα της ταυτότητας των Σκοπιανών εστιάζοντας τις προσπάθειές του στο θέμα της ονομασίας.

Ωστόσο μια τέτοια προσέγγιση είναι, σύμφωνα με ομογενειακούς κύκλους, λάθος καθώς η ταυτότητα των Μακεδόνων, που είναι ταυτότητα Ελλήνων, αποτελεί την ουσία του σκοπιανού προβλήματος και όχι η απλή ονομασία του κράτους χωρίς να συνδέεται με την Ιστορία.

Όπως αναφέρεται, άλλωστε, και στο βιβλίο του παλαίμαχου πολιτικού Νικόλαου Μάρτη «Η ΕΕ και το “Ψευδο Μακεδονικό” έθνος των Σκοπίων» (σελ. 15): «Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Είχαν όλα, κατά τον Ηρόδοτο (Ι, 581), τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το αυτό Έθνος. Δηλαδή με όλους τους άλλους Έλληνες είχαν την αυτήν γλώσσα, την Ελληνική. Τα αυτά ιερά και είχαν τους αυτούς Θεούς, η κατοικία των οποίων ήταν στο Μακεδονικό Όρος τον Όλυμπο».

Επομένως, έχει μεγάλη σημασία αν η εθνότητά τους θα είναι «Μακεδόνες» ή κάπως αλλιώς. Εάν θα είναι «Μακεδόνες», τότε όχι μόνο δεν θα έχουμε λύσει στο πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, θα έχουμε φυτέψει μία ατομική βόμβα στο υπογάστριο των Βαλκανίων. Τούτο διότι «Μακεδονικό Έθνος» ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει όπως αναφέρει και το Επιστημονικό Ίδρυμα της Ακαδημίας της Μόσχας.

Λύση θα είναι μόνον η απόκτηση νέου ονόματος με συνιδρυτές όλες τις εθνότητες που απαρτίζουν το κράτος των Σκοπίων. Τότε μόνον απερίσπαστοι οι Σκοπιανοί θα αποφύγουν περιπέτειες και θα εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή, επιδίωξη που ταυτίζεται και με την αμερικανική πολιτική επί του θέματος, καθώς ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τόμας Νάιλς έχει δηλώσει προς εκπροσώπους της Παμμακεδονικής που τον είχαν επισκεφθεί στην πρεσβεία ότι «την Αμερική δεν την ενδιαφέρει η ονομασία αλλά η διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή».


Σχολιάστε εδώ