Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ έχουν τον λόγο

> Την ανάγκη διεύρυνσης του δημοσίου ελέγχου στον τραπεζικό τομέα επισημαίνει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος και ζητά από την κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική των τυφλών ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα όπως της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής Ασφαλιστικής, της Εθνικής Ασφαλιστικής κ.ά. Επίσης ερωτά τον υπουργό σε τι ενέργειες θα προβεί για να επαναληφθεί ο δημόσιος έλεγχος στην Εθνική Τράπεζα.

> Επικίνδυνα κτιριακά προβλήματα στα δημοτικά σχολεία του Ολυμπιακού χωριού αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Επειδή τα σχολεία κατασκευάσθηκαν το 2004, η πρώτη χρήση τους ήταν τη σχολική χρόνια 2006-2007 και άρα θεωρούνται νέες κατασκευές, ερωτά, ποιοι μηχανικοί του ΟΣΚ υπέγραψαν το πρωτόκολλο παραλαβής, τι προβλέπεται από τη σύμβαση για την επισκευή των σχολικών κτιρίων και αν θα επισκευασθούν τα κτίρια προκειμένου να εξαλειφθεί ο παράγοντας της επικινδυνότητας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ φέρνει επίσης στη Βουλή με άλλες ερωτήσεις του προς τους αρμόδιους υπουργούς το θέμα της αναδάσωσης και της προστασίας του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, τις διεκδικήσεις από την Ιερά Μονή Εφραίμ αγροτεμαχίων που έχουν παραχωρηθεί σε προσφυγικές οικογένειας στην περιοχή Ξυλοκέριζα Νέας Μάκρης, καθώς και τα προβλήματα οργάνωσης και χρηματοδότησης του ελληνικού δικαστικού συστήματος, όπως αυτά καταγράφονται σε έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

> Την ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής των Εξαρχείων επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς. Αναφέρεται σε καταγγελίες των κατοίκων ότι η αστυνομία δεν πραγματοποιεί περιπολίες και δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η εμπορική αξία της περιοχής, να πλήττονται οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων με αποτέλεσμα να καταλήξει η περιοχή σε σημείο διακίνησης ναρκωτικών και εγκληματικότητας.

> Ασφυκτική περιγράφουν την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν τον πολύ μεγάλο αριθμό των κρατουμένων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, Τ. Κουράκης, Γ. Μπανιάς, Θ. Δρίτσας, και ζητούν εφαρμογή και βελτίωση του Σωφρονιστικού Κώδικα. Η μη εφαρμογή πολλών διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα, σημειώνουν, έχει μετατρέψει τις φυλακές σε μεσαιωνικά φρούρια όπου συστηματικά καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο μεγάλος αριθμός των νεκρών είναι δηλωτικός και των πολύ κακών συνθηκών κράτησης.

> Οικονομικό σκάνδαλο στο ΙΚΑ, καθώς η διοίκησή του με αποφάσεις της οδηγεί στην οικονομική αιμορραγία και αφαίμαξη τον ασφαλιστικό οργανισμό, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος και Μανώλης Σκουλάκης. Αναφέρονται στην απόφαση να διατίθεται το αντιγριπικό εμβόλιο από τα ιδιωτικά φαρμακεία άνευ συμμετοχής για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πράγμα που σημαίνει πως το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα το πληρώσει κατά 63,4% ακριβότερα στα φαρμακεία, απ’ ό,τι αν έκανε κεντρική προμήθεια, προκειμένου να διατίθεται από τον ίδιο τον Ασφαλιστικό Οργανισμό, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

> Ύποπτο τηλεπαιχνίδι στο κανάλι SPORT TV καταγγέλλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης. Αναφέρεται στο τηλεπαιχνίδι «Call for Cash», και ερωτά αν έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τύπου ή το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο η νομιμότητα μετάδοσης της εκπομπής αυτής, αν έχει αδειοδοτηθεί ειδικά ο τηλεοπτικός σταθμός «SPORT TV» και το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι για τη δημόσια αυτή «τηλεπαγίδα» και αν ναι υπό ποίους όρους και με ποιες εγγυήσεις για ειλικρινή διεξαγωγή του και αν υπάρχουν στοιχεία για τις εισπράξεις του από τις χρεώσεις των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, καθώς και για τα ποσά που υποτίθεται ότι διανέμονται σε πιθανούς νικητές.

> Να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για την αποτροπή της γκετοποίησης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας ζητά με ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου. Θεωρεί ότι οποιαδήποτε αποσπασματικά μέτρα δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, και προτείνει τη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου υψηλού πολιτικού κύρους και αυξημένων δυνατοτήτων στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, η Νομαρχία, ο Δήμος Αθηναίων και οι εμπλεκόμενοι φορείς.

> Σχετικά με το θέμα των διαφημίσεων του ΟΠΑΠ επερωτά τον υπουργό Πολιτισμού ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Τον καλεί να απαντήσει ποια είναι τα ποσά που δόθηκαν για διαφημίσεις του ΟΠΑΠ σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της ελληνικής επικράτειας (εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, περιοδικά) τα έτη 2007 και 2008, ποια είναι ονομαστικά τα ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα γι’ αυτές τις διαφημίσεις την ίδια χρονική περίοδο και τι ποσά πήρε το καθένα απ’ αυτά.

> Ακάλυπτοι από το νεοσυσταθέν Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας παραμένουν εδώ και 15 μέρες εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, καταγγέλλει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σημειώνει ότι η ταλαιπωρία την οποία υφίστανται οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΥΤΕΚΩ είναι απόρροια της πρόχειρης ενοποίησης των Ταμείων στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα εδώ και 15 μέρες το Ταμείο να καλύπτει μόλις το 20% των αιτημάτων των ασφαλισμένων, και μόνο για μικρές ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, έως 200 ευρώ, με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρόνια και σοβαρά περιστατικά υγείας να μην εξυπηρετούνται.

> Πού βρίσκεται η εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, και τι γίνεται με την Κοινοτική Χρηματοδότηση του έργου, ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής. Παρατηρεί ότι παρά τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του, σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα.


Σχολιάστε εδώ