Μετά βίας πιάνουν και οι δύο το 50,8% στις ευρωεκλογές!
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από 13 έως και 15 Οκτώβρη, τηλεφωνικά, σε δείγμα 1001 συνεντεύξεων σταθμισμένο. Είναι χαρακτηριστικό του ότι η τάση αποδοκιμασίας του δικομματισμού παραμένει ισχυρότατη και το εξής γεγονός:
• Μόλις ο ένας στους δύο ψηφοφόρους, το 50,8%, σκέπτεται να ψηφίσει τα δύο μεγάλα κόμματα στις ευρωεκλογές, ενώ ένας στους τρεις περίπου, το 31,7%, εμφανίζεται αποφασισμένος να ψηφίσει κάποιο απ’ τα μικρότερα κόμματα του κοινοβουλίου και το 6,9% δηλώνει πως θα ψηφίσει κάποιο εκτός κοινοβουλίου κόμμα! (ΠΙΝΑΚΑΣ 1)
Φαίνεται επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) ότι ακόμα η ΝΔ εμφανίζεται περισσότερο αποσυσπειρωμένη, αφού μόνο το 64,5% των ψηφοφόρων της δηλώνει ότι θα ψηφίσει ένα απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 70,9%. Ενδεικτικό επίσης του κλίματος έντονης πολιτικής ρευστότητας και τάσης διαμαρτυρίας είναι και το άλλο εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 3), σύμφωνα με το οποίο:
• Μόνο οι έξι στους δέκα, το 60,9%, δηλώνει πως θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο κόμμα που ψήφισε στις εθνικές εκλογές, ενώ το 29,4% απαντά όχι.
Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) οι εφτά στους δέκα , το 71,3%, δηλώνει πως αν οι ευρωεκλογές διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα. Αντίθετα ένας στους πέντε, το 20,4%, δηλώνει ότι θα ψηφίσει διαφορετικό κόμμα.
Αντιθέτως (ΠΙΝΑΚΑΣ 5), το ποσοστό διαφοροποίησης εκτινάσσεται στα ύψη αν οι εθνικές εκλογές πραγματοποιηθούν μετά τις ευρωεκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση μόνο ο ένας στους τρεις, το 30,1%, λέει πως θα ψηφίσει το κόμμα που ψηφίζει συνήθως, ενώ το 40,9%, δηλώνει πως θα ψηφίσει το κόμμα που ψήφισε στις ευρωεκλογές.
Πάντως σε ό,τι αφορά τον χρόνο πραγματοποίησης των εθνικών εκλογών (ΠΙΝΑΚΑΣ 6):
• Το 44,4% θέλει να πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές.
• Να γίνουν ταυτόχρονα επιθυμεί το 28,3%.
• Ενώ το 20,5% θέλει οι εθνικές εκλογές να προηγηθούν των ευρωεκλογών.
Ενδεικτικό ακόμα του ότι οι επόμενες ευρωεκλογές αποκτούν χαρακτήρα βαρόμετρου των πολιτικών εξελίξεων είναι και το ότι (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) οι εννιά στους δέκα, το 89,9%, λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν.
Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) πιο κόμμα προωθεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας στην ΕΕ:
– Το 29,7% λέει η ΝΔ.
– Το 26,9% λέει το ΠΑΣΟΚ.
– Το 6% λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
– Το 5,5% λέει ο ΛΑΟΣ.
– Το 4,3% λέει το ΚΚΕ.
– Ένα αξιοσημείωτο 23,4% λέει ΚΑΝΕΝΑ…
Ψήφος διαμαρτυρίας…
Χαρακτηριστικές του πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα ποια θα είναι η ψήφος τους (ΠΙΝΑΚΑΣ 9).
Το 57,4% λέει ότι θα είναι ψήφος υποστήριξης στο κόμμα που προτιμούν.
Το 33,5% ότι θα είναι ψήφος διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση.
Το 3,1% ότι θα είναι ψήφος διαμαρτυρίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) το 68,3%, δηλαδή ένας στους εφτά περίπου, λέει ότι και στις εθνικές εκλογές θα εμμείνει στη διαμαρτυρία, έναντι του 15,9% που δηλώνει πως θα ξαναψηφίσει το κόμμα που συνήθως ψηφίζει και του 8,4% που λέει ότι θα ξαναψηφίσει το κόμμα του μόνο αν βρει ανταπόκριση η διαμαρτυρία του.
Επίσης ένα 62,8% (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) εκτιμά ότι οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις εθνικές εκλογές, έναντι του 36,3% που πιστεύει ότι δεν έχουν την ίδια βαρύτητα οι δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις.
Το 44,9% (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) πιστεύει ότι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών πριν τις ευρωεκλογές συμφέρει το ΠΑΣΟΚ, το 27,4% εκτιμά ότι συμφέρει τη ΝΔ, ενώ ότι δεν συμφέρει κανένα πιστεύει το 16%.