Μαγειρεύουν τα νούμερα τηλεθέασης

Χαίρεσαι να τον ακούς, χαίρεσαι να τον διαβάζεις. Οι ατάκες του πάντα ευθύβολες. Στο κέντρο του στόχου. Δεν μασάει τα λόγια του. Και σ’ όποιον αρέσει… Δεν περπατάει στα σύννεφα. Ξέρει ότι συνεχώς κινείται σε… ναρκοπέδια. Αλλά γνωρίζει να πατάει σωστά.

Αυτός είναι ο Γιάννης Καλαμίτσης. Σύντομα θα ανακαλύψετε και μια άλλη κρυφή αγάπη του, πέρα από το ραδιόφωνο και πιο παλιά το σκίτσο. Την αγάπη του για τα λουλούδια… Πού; Θα το μάθετε διαβάζοντας την κουβέντα που είχαμε μαζί του. Kαλό γλέντι…

// Δημοσιογράφος ή ραδιοφωνικός σταρ;
«Δεν έχω καμία σχέση με τον χώρο. Εγώ από το ΤΕΒΕ θα πάρω σύνταξη των εξακοσίων ευρώ!».

// Η αναγνωρισιμότητα είναι επίτευγμα;
«Σαφέστατα. Και έχει και οικονομικά ανταλλάγματα! Δεν βλέπετε πόσα τηλεοπτικά πρόσωπα έχουν από πίσω τους χορηγούς;».

// Η τηλεόραση τι ρόλο παίζει στην παρακμή της εποχής μας;
«Γιατί κατηγορούμε το μέσο; Ξέρουμε τι είναι. Επιχειρηματίες το έχουν που στοχεύουν στο κέρδος! Τον εαυτό μας να κατηγορήσουμε όταν καθόμαστε και βλέπουμε σκουπίδια και δεν επιλέγουμε εκπομπές που ψυχαγωγούν και ενημερώνουν ουσιαστικά. Γιατί υπάρχουν και αυτές».

// Η τηλεόραση έχει στόχο το κέρδος, αλλά δεν αποτελεί και μοχλό πίεσης προς την εξουσία;
«Και βέβαια οι ιδιοκτήτες τη χρησιμοποιούν προς δικό τους όφελος! Έχουν να διεκδικήσουν τόσα έργα… Ας μη γελιόμαστε, υπάρχει τρομακτικός ανταγωνισμός. Τα κανάλια αποσκοπούν στο να βγάλουν λεφτά. Ο τηλεθεατής πρέπει να δημιουργήσει άμυνες στην ξεφτίλα… Ειδήσεις θα δω στα μεσημεριανά δελτία. Τι να κάτσω να δω το βράδυ, σχόλια; Και μάλιστα από ανθρώπους που δεν είναι ενημερωμένοι; Αφού παίζεται κομματικό παιχνίδι από πίσω!».

// Με τις μετρήσεις τι σχέση έχετε;
«Ούτε στα ποσοστά ακροαματικότητας ραδιοφώνου πιστεύω ούτε στα ποσοστά τηλεθέασης. Δεν έδωσα ποτέ σημασία. Διάφορες συμπτώσεις μου έδειχναν κάθε φορά ότι πρέπει να μαγειρεύονται διάφορα με τα νούμερα, και έτσι έχω πάψει να δίνω βάση. Η ακροαματικότητά μου και η θεαματικότητά μου είναι αυτά που λένε οι άνθρωποι στο δρόμο. Δεν βλέπετε ότι σε κάποια από τα γνωστά βραβεία κύρους που κυκλοφορούν θα δοθούν βραβεία ραδιοφώνου στον Πάγκαλο και τον Μάνο, που έχουν κάνει μόνο τέσσερις εκπομπές στο ραδιόφωνο; Τι παιχνίδια είναι αυτά; Απλά, θα τους δείξει η τηλεόραση και θα διαφημιστεί ο εν λόγω σταθμός!».

// Τις εφημερίδες τις διαβάζουν ή τις παίρνουν για τα dvd;
«Αυτήν τη στιγμή πουλάνε μόνο οι αθλητικές εφημερίδες. Καμία άλλη! Δηλαδή πουλάει το ποδόσφαιρο! Για τα άλλα αθλητικά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Εδώ έχω δει αναγνώστες να αγοράζουν πολιτικές εφημερίδες και να τις διαβάσουν από πίσω προς τα μπρος. Από τα αθλητικά στα πολιτικά. Φίλοι μού δίνουν παραγγελία να τους πάρω από το περίπτερο την τάδε εφημερίδα και το τάδε περιοδικό για να πάρουν το cd ή το dvd που έχει. Έτσι διαμορφώνονται και οι κυκλοφορίες, από τα δώρα! Σκίζουν το σελοφάν και πετάνε το περιοδικό, αφού δεν τους ενδιαφέρει. Αν είσαι μάγκας πούλα εφημερίδα χωρίς δώρα…».

// Η κρατική τηλεόραση έχει πάψει πια να είναι το φερέφωνο της κάθε κυβέρνησης;
«Όταν το ʼ89 δούλευα στο ραδιόφωνο, το τι γινόταν στην ΕΡΤ δεν περιγράφεται… Λογοκρισία και απολύσεις! Για να λέω του στραβού το δίκιο, τώρα, δεν μʼ έχει ενοχλήσει κανείς και λέω πολλά στο ραδιόφωνο ώστε να προκαλούν… Κάθε φορά περιμένω να με πάρουν να μου πουν “καλά, τι είναι αυτά; Τρελάθηκες;”. Μήπως δεν ακούν;..».

// Ετοιμάζετε όμως και κάτι τηλεοπτικό. «Μην πατάτε το πράσινο», έτσι δεν τιτλοφορείται η νέα σας εκπομπή;
«Στην τηλεόραση ήθελα να κάνω δυο εκπομπές: μια που να σου δείχνει πώς μπορείς να κάνεις κάτι μόνος σου, δηλαδή διάφορα μαστορέματα χωρίς τη βοήθεια τεχνικών, και μια άλλη για τα λουλούδια, τα φυτά στους κήπους, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες. Έτσι, θα δείτε την εκπομπή “Μην πατάτε το πράσινο”. Μέσα από την εκπομπή θέλω να προτείνω στους τηλεθεατές πώς μπορούν να έχουν στο μπαλκόνι τους τέσσερις γλαστρούλες με θυμάρι, με ρίγανη, με βασιλικό, με δυόσμο…».

// Σας αρέσει να καλλιεργείτε τη γη;
«Ναι, έχω κήπο στο σπίτι και, ξέρετε, είναι πολύ όμορφο να σκαλίζεις το χώμα, να καλλιεργείς κρεμμυδάκια, ντομάτες και να υπάρχει αυτό το στοιχείο της έκπληξης. Να τα βλέπεις να μεγαλώνουν. Δεν είμαι από αγροτική οικογένεια, δεν είμαι φανατικός της υγιεινής διατροφής, αλλά μ’ αρέσει το φρέσκο και όχι η σκόνη στο σακουλάκι. Έκοψα χθες δυόσμο από τη γλάστρα, φασκόμηλο και με λίγο μέλι έφτιαξα ένα φοβερό αφέψημα. Εκτός του ότι είχε την πλάκα του, είχε και φοβερή μυρωδιά. Πλέον τα φρούτα και τα βότανα δεν μυρίζουν… Σημεία των καιρών!».

// Πόσα χρόνια στο ραδιόφωνο; Τι αγαπάτε σ’ αυτό;
«Πάνω από είκοσι. Το ραδιόφωνο έχει ελευθερία! Στην τηλεόραση παρεμβαίνει ο καμεραμάν, οι σκηνοθέτες, οι αρχισυντάκτες. Στο ραδιόφωνο είσαι εσύ και το μικρόφωνο. Στην τηλεόραση δέχεσαι πιέσεις. Πολλά τα συμφέροντα. Όταν ένα κανάλι από ένα διαφημιστή παίρνει το χρόνο εκατομμύρια ευρώ, από μια τράπεζα ας πούμε, θα βγει και θα πει κάτι εναντίον της; Θα γίνει… κρα…».

// Τώρα που είπατε «Κρα»… Γράφετε και τα κείμενα της νέας σατιρικής εκπομπής του ΣΚΑΪ με τα κοράκια… Πώς σας ήρθε η ιδέα;
«Για χρόνια έγραφα την “Ψαρακωστούλα” με τις κούκλες και τώρα ήρθε η πρόταση για το “Κρα”. Μέσα από αυτήν την εκπομπή θέλω να βάλω τον κόσμο να προβληματιστεί, να σκεφτεί. Το ένα κοράκι το έκανα να εξηγεί τα πράγματα από την πλευρά των κομμάτων και το άλλο να μη μασάει, να είναι του λαού. Ο Αιμίλιος λοιπόν, ο λαϊκός, τους κράζει όλους, τους ξεφωνίζει και πρώτα απ’ όλα απομυθοποιεί τις δημοσκοπήσεις, που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου! Ποιος είναι ο καλύτερος, ο καταλληλότερος, ο δημοφιλέστερος, παραμύθια… Κλίμα διαμορφώνουν! Πείτε μου εσείς ποιο είναι το 4% των οικολόγων; Ξέρετε κάποιον οικολόγο; Τι μηχανισμοί είναι αυτοί; Σε μια εκπομπή είχα βάλει τον Καραμανλή και τον Αλογοσκούφη να συμπληρώνουν το κτηματολόγιο του κόμματος και να αναρωτιούνται πού θα βάλουν την υψηλή κυριότητα για να μην τους φάει το μαγαζί η Ντόρα Μπακογιάννη…».

// Όλοι θέλουν την κυριότητα…
«Ναι, και την εξουσία και το χρήμα… Δεν ήταν παλιά τόσο άπληστος με το χρήμα ο άνθρωπος. Τώρα έγινε… Ο κόσμος έχει πια πλασματικές ανάγκες, δυο κινητά, δάνεια, κάρτες. Φόρτωσαν τον προϋπολογισμό τους και τώρα δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Όλοι ξεχρεώνουν!».

// Εκλογές θα γίνουν;
«Μόλις σχηματιστεί η λίστα! Από το νέο έτος, τον Μάρτιο! Είναι κατάντια να εξαρτιέσαι από τον Τατούλη, τον Μανώλη κ.ο.κ. Αυτά που συμβαίνουν πλέον είναι παιδικά πράγματα, γι’ αυτό και ο Αλαβάνος τρέχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζει το σποτ της ΝΕΤ “βλέπεις ΝΕΤ, ακούς ΝΕΤ”. Στον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία… βλέπεις Τσίπρα, ακούς Αλαβάνο!».

// Κάνετε πολλή πλάκα… Σας αρέσει το χιούμορ;
«Υπάρχει Έλληνας που να μην κάνει πλάκα; Αλλιώς θα τρελαθεί! Τόσα χρόνια ζητάμε λεφτά για σχολεία, για νοσοκομεία, για τις συντάξεις και σου λένε δεν υπάρχει μία! Τώρα με την οικονομική κρίση, πού βρήκαν λεφτά για να στηρίξουν τις τράπεζες; Για να καλυτερεύσει η ζωή του πολίτη δεν υπήρχαν; Δάνειζαν αφειδώς οι τράπεζες, έφτασε ο κόσμος να μην μπορεί να πληρώσει πια τα χρέη του από τα υπερδάνεια που είχε πάρει και κατέρρευσε το σύστημα… Ε, τώρα θα ‘ρθουν και οι απολύσεις και η ανεργία! Επειδή είπατε για χιούμορ… Εσείς πώς θα αντιμετωπίζατε τα δασαρχεία που δεν επιτρέπουν στον πολίτη να καθαρίζει το δάσος ή πώς θα αντιμετωπίζατε τη γειτόνισσα που της καθάρισα το χωράφι από τα ξερά για να μην καούμε όλοι το καλοκαίρι και τώρα με τρέχει στα δικαστήρια; Μιλάμε για τρέλα…».

// Θα καμφθεί ο δικομματισμός;
«Όχι, δεν κάμπτεται. Αυτά τα έχουν κανονίσει από το 1821! Όταν έφυγαν οι Τούρκοι, ήρθαν οι οικογένειες… Τις ξέρετε…».

// Τι πρέπει να κάνει ο Καραμανλής με τον Ρουσόπουλο;
«Έχεις καταλάβει ποιο είναι το λάθος του Ρουσόπουλου; Ποιο είναι το έγκλημά του; Ότι έφτιαξε τρία σπίτια; Πόσα λεφτά έπαιρνε η Μάρα Ζαχαρέα τόσα χρόνια από τα ιδιωτικά κανάλια; Πόσα παίρνουν οι άλλοι τηλεοπτικοί αστέρες; Αφού τις αμοιβές τις ξέρετε, είναι παράλογες! Όλοι οι δημοσιογράφοι-σταρ έχουν τρελά έσοδα! Ας δούμε και τους άλλους συνάδελφους της Μάρας…».

// Είναι εφικτός αυτός ο προϋπολογισμός με όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία;
«Γιατί, θα είναι γαμώ τους προϋπολογισμούς; Γιατί ποιος προϋπολογισμός πέτυχε; Μια ακόμη φορολογική αφαίμαξη! Το άδικο δεν είναι τα τεκμήρια, αλλά το μπλοκάκι! Να φορολογείται και το πρώτο ευρώ που βγάζεις; Μα, όλοι οι νέοι εργαζόμενοι με μπλοκάκι είναι».

// Κύριε Καλαμίτση, είστε άνθρωπος που δεν το βάζετε κάτω! Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου είπατε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συνεντεύξεις Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή πρωί, γιατί κάνετε αιμοκαθάρσεις… Κλείσαμε το τηλέφωνο και σας έχω συνέχεια στη σκέψη μου…
«Ό,τι είναι αντιμετωπίσιμο να μάχεσαι! Θα περάσει και αυτό, να λες! Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό!».


Σχολιάστε εδώ