ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ

Έχει «καθυστέρηση»…
Μόλις η αξιωματική αντιπολίτευση άκουσε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία αθώωνε (λόγω παραγραφής) την πρώτη διοίκηση του Κτηματολογίου, ξύπνησε από τον Κτηματολογικό της λήθαργο και ζήτησε παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων κατά δύο μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους. Αντίστοιχο αίτημα και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος σημειώνει ότι δεν υφίσταται καμία δικαιολογία για να μη δοθεί παράταση, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πρωτοδικείου και του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών αδυνατούν αντικειμενικά να εκδίδουν εγκαίρως πιστοποιητικά αλλά και τα γραφεία υποδοχής δηλώσεων κτηματογράφησης δεν επαρκούν, ούτε αντιμετωπίζεται η κατάσταση με την επιμήκυνση του ωραρίου. Ο ΔΣΑ εκφράζει φόβους πως η ασφυκτική πίεση χρόνου και η υποβολή δηλώσεων, κατ’ αποτέλεσμα με ελλιπή δικαιολογητικά, εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα του έργου και αναφέρει πως 15 μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που έχει δοθεί υπολογίζεται ότι έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο περίπου το 65% των ακινήτων. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος όμως θεωρεί πως ενδεχόμενη παράταση (την οποία όμως έχει προβλέψει ο νόμος) θα θεωρηθεί επιβράβευση όσων λειτουργούν… «ελληνικά», δηλαδή στο… «και πέντε». Έτσι, θεωρείται από δύσκολο έως αδύνατον να δοθεί «επίσημα» νέα παράταση, εκτός αν είναι της τάξεως των πέντε – δέκα ημερών. Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας θα ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό πως το Κτηματολόγιο «έπιασε» περίπου το 80% του στόχου του και πως το υπόλοιπο 10% έτσι κι αλλιώς (σύμφωνα και με τα προηγούμενα προγράμματα) δεν θα δηλωθεί για διάφορους λόγους (έλλειψη διαθήκης, δικαστικές εκκρεμότητες ή άγνωστες -από τους ιδιοκτήτες τους- ιδιοκτησίες), καθώς και πως εκκρεμούν και οι δηλώσεις των ομογενών, του Δημοσίου και των φορέων.

Ο καιρός γαρ εγγύς…
Βέβαια, στην ουσία έχει δοθεί μιας μορφής παράταση μια και θα κλειστούν αρκετά ραντεβού για Νοέμβριο, αλλά και εκκρεμούν πολλές αιτήσεις από υποθηκοφυλακεία, πολεοδομίες και πρωτοδικεία που θα τακτοποιηθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως έχουμε πει, αρκεί η προσκόμιση του πρωτοκόλλου της αίτησης προς τον αντίστοιχο φορέα. Δυστυχώς, πολλά ζητήματα έμειναν ανοιχτά, όπως η ρύθμιση για τα εκτός σχεδίου, για τις επιστροφές χρημάτων αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στους… καθυστερημένους. Θυμηθείτε, όταν ερωτηθεί ο υπουργός για το ενδεχόμενο πρόστιμο, θα απαντήσει… στην επόμενη ερώτηση. Σε περιόδους ύφεσης, ακρίβειας, πολλαπλών φόρων για τα ακίνητα και… δημοσκοπήσεων δύσκολα εφαρμόζεται κάτι τέτοιο… Πιο καλά αντί για τις διαφημίσεις να αναλάμβανε γνωστός τηλεπωλητής να λέει με τη βροντερή φωνή του «σηκωθείτε από καναπέδες, ντιβάνια, καρέκλες, πολυθρόνες και δηλώστε την ιδιοκτησία σας στο Κτηματολόγιο»!

Η γυναίκα του Καίσαρα… «εξαιρέθηκε»
Μετά από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, σχετικά με συμμετοχή συγγενικών προσώπων υπαλλήλων της Κτηματολόγιο ΑΕ, σε σχήματα αναδόχων ή υποψηφίων αναδόχων, γεγονός που αποτελεί και εκ του νόμου λόγο εξαίρεσης, η διοίκηση της εταιρείας (μετά από έρευνα, η οποία επιβεβαίωσε τις “ανησυχίες” μας) αλλά και δύο χρόνια μετά τις “οδηγίες για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων στα πλαίσια ανάθεσης των διαγωνισμών έργων, μελετών και συναφών υπηρεσιών” του ΥΠΕΧΩΔΕ, πήρε μία θαρραλέα απόφαση. Έτσι, τα μέλη επιτροπών και ομάδων τεχνικής και νομικής υποστήριξης, παραλαβής και αξιολόγησης διαγωνισμών, οι επιβλέποντες και υπογράφοντες εντολές και λογαριασμούς, αλλά και οι ιεραρχικά προϊστάμενοι αυτών, οι οποίοι υπογράφουν, μαζί με αυτούς, έγγραφα σχετικά με την εκτέλεση των συμβάσεων και ιδίως εγκρίνουν λογαριασμούς, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση εξαίρεσης όταν έχουν συγγενική σχέση μέχρι και τέταρτου βαθμού, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, με υποψήφιο ανάδοχο σύμβασης (οποιουδήποτε είδους). Αυτή η απόφαση ισχύει όχι μόνο για το μέλλον αλλά και για τους διαγωνισμούς / συμβάσεις που διενεργούνται ήδη ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί και οι σχετικές συμβάσεις εκτελούνται. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει δυσφορία και προβληματισμό σε ορισμένα στελέχη (μεταξύ αυτών και διευθυντικά) μια και εμπίπτουν σε αυτήν την απόφαση και θα πρέπει να αντικατασταθούν. Όμως, όπως είναι λογικό, αυτή η απόφαση πρέπει να επεκταθεί και σε ζητήματα επιτροπών προσλήψεων, αξιολόγησης εργαζομένων και άλλα. Για να φαίνεται τίμια και η γυναίκα του Καίσαρα… και η μητέρα του, η εξαδέλφη του και όλοι.

Το μάτι… γαρίδα
Στο κάτω κάτω της γραφής, υπάρχουν και αποφάσεις κοινοτικών δικαστηρίων που αναφέρουν ότι εφόσον αποκαλυφθούν στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις ότι ένας από τους διαγωνιζόμενους σε διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης συνδέεται με κάποιον τρόπο με πρόσωπο που βρίσκεται στην πλευρά της αναθέτουσας αρχής (στην προκείμενη ευρωπαϊκή περίπτωση ήταν μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης, αλλά τίποτε δεν αποκλείει να είναι σύμβουλος ή διευθυντικό στέλεχος), η αναθέτουσα αρχή οφείλει να διενεργήσει σοβαρή και αντικειμενική έρευνα, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν συντρέχουν περιστάσεις επηρεασμού του αποτελέσματος του διαγωνισμού από τη σχέση αυτή. Η μη έρευνα, ή η ελλιπής έρευνα τέτοιων περιστατικών, αποτελούν, κατά το δικαστήριο, παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων και θέτουν πρόβλημα νομιμότητας του διαγωνισμού. Και όταν αυτός ο διαγωνισμός έχει, επί παραδείγματι, να κάνει με την Α΄ ή τη Β΄ φάση της κτηματογράφησης, η οποία αν καθυστερήσει λόγω ενστάσεων για άνιση μεταχείριση, θέτει σε κίνδυνο το έργο, τότε δεν πρέπει να υπάρχει μόνο… επαγρύπνηση, αλλά μόνιμη αϋπνία. Γι’ αυτό είμαστε σίγουροι πως όλα αυτά θα ερευνηθούν ενδελεχώς και μάλιστα αναδρομικά. Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Από συμβάσεις με τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, μέχρι κοινοπραξίες, σχήματα, αναδόχους και προμηθευτές.

Ρητορικά ερωτήματα
Ας πούμε και ένα ρητορικό κουίζ. Ποιος φορέας θεωρεί πως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει την ανάληψη του έργου της κτηματογράφησης από τους ίδιους αναδόχους του έργου της συλλογής των “ενεργών” τίτλων και πως σε αντίθετη περίπτωση θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες οι οποίοι θα ξανακληθούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για να διασφαλιστεί συνεχής ενημέρωση της βάσης δεδομένων του Κτηματολογίου; Επίσης, ποιος φορέας υποστηρίζει πως η ανάληψη των δύο φάσεων του έργου από διαφορετικό ανάδοχο θα αυξήσει σημαντικά το συνολικό κόστος που θα πρέπει να δαπανηθεί μέχρι την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου; Δηλαδή, για να γίνουμε κατανοητοί, υπάρχει ένας φορέας ο οποίος υποστηρίζει πως η πρακτική που εφάρμοσε η Κτηματολόγιο ΑΕ είναι εκτός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, καθώς και πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η πρόσθετη ταλαιπωρία των πολιτών και το υψηλό κόστος της κτηματογράφησης. Μήπως έχει κάποια απάντηση η εταιρεία επ’ αυτού του θέματος στον φορέα που υποστηρίζει αυτά; Επίσης έχει εξασφαλιστεί η συνεχής και αδιάλειπτη ενημέρωση της βάσης δεδομένων; Τα γραφεία κτηματογράφησης θα είναι ανοιχτά για τέσσερα χρόνια; Ή παραπάνω; Θα αμείβονται γι’ αυτό; Όσο για το κόστος, πότε θα ήταν πιο υψηλό και για το κράτος και για τον πολίτη; Εάν ένας ανάδοχος αναλάβει και τα δύο έργα ή εάν είναι διαφορετικός. Μήπως τα 40 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρουμε από την Ευρώπη (εάν τελικά τα πάρουμε) τα πληρώνουμε τελικά πιο ακριβά;

Εταιρικές συν… ειδήσεις
Προσλήφθηκε προ ολίγων ετών στο Κτηματολόγιο με τους καλύτερους -για την ίδια- οιωνούς. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε προϊστάμενη της νομικής υπηρεσίας. Δέχθηκε «επιθέσεις» λόγω του ότι ο σύζυγός της ήταν υπεύθυνος επαρχιακού Τύπου του κυβερνώντος κόμματος αλλά και υποψήφιος βουλευτής στην Αργολίδα. Γρήγορα, ανέλαβε πολλές και σημαντικές εταιρικές υποθέσεις λόγω γνώσεων αλλά και εμπειρίας. Δύσκολες υποθέσεις τις οποίες διεκπεραίωσε ταχύτατα. Πήγε για να μείνει. Και ενώ για τρία χρόνια όλα πήγαιναν καλά ξαφνικά «καθαιρέθηκε» από τη θέση της, παρότι είχε ισχυρές προσβάσεις στη Ρηγίλλης. Παρέμεινε για λίγο καιρό «παγωμένη», ώσπου μετά από συγκεκριμένες διαφωνίες της με «άνωθεν» εντολή μετατάχθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Πολύ σύντομα υπέβαλε την παραίτησή της από το Κτηματολόγιο διατηρώντας, εκτός από την αξιοπρέπεια, και τη σιωπή της για τους «προσωπικούς» λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε εκεί. Δεν είναι όμως ευχαριστημένη απ’ αυτήν την εξέλιξη. Και είπαμε τον λόγο. Γιατί είχε πάει για να μείνει. Οι φήμες ότι ο λόγος παραίτησης ήταν συγκεκριμένος απομένει να επιβεβαιωθούν…

Υποθηκο… αφύλαχτα
Ακούστηκε πως έγινε πριν από λίγες ημέρες μια περίεργη διάρρηξη σε υποθηκοφυλακείο στον Νομό Αττικής (και μάλιστα… σε «κρίσιμη και επίκαιρη» περιοχή). Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν οι διαρρήκτες αφαίρεσαν χρήματα ή… συμβόλαια. Αυτό απομένει να ερευνηθεί. Παλαιότερα είχε γίνει ένοπλη ληστεία σε κτηματολογικό γραφείο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά μέρα μεσημέρι. Κάτι πρέπει να γίνει. Μήπως τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να επεξεργαστούν ένα σχέδιο φύλαξης και ασφάλειας αυτών των κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών ή αν όχι σε όλα τουλάχιστον στα μεγαλύτερα, δηλαδή αυτά που συγκεντρώνουν και φυλάσσουν πολλά χρήματα; Υπάρχουν υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία των οποίων οι ημερήσιες εισπράξεις αγγίζουν τις αρκετές χιλιάδες ευρώ. Τίθεται και θέμα ασφάλειας των υπαλλήλων αλλά και των πολιτών. Στο πλαίσιο της μεταβατικής λειτουργίας του Κτηματολογίου θα πρέπει να εξεταστεί υπεύθυνα και αυτό το ζήτημα και εκτός από την ασφάλεια των συναλλαγών να υπάρχει και ασφάλεια αυτών… που συναλλάσσονται.

Ομογενειακή… ντουντούκα
Συνεχίζεται η ενημέρωση των ομογενών για τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός στη Β΄ Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας Καναδά που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ, ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ κ. Χρήστος Γούλας (μαζί με κλιμάκιο της εταιρείας) πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους για το έργο και τις διαδικασίες της κτηματογράφησης. Μάλιστα, ο κ. Γούλας απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους απόφοιτους ελληνικής καταγωγής από τον Καναδά, να μεταβούν στην Ελλάδα και αμειβόμενοι να κάνουν την πρακτική εξάσκησή τους στην Κτηματολόγιο ΑΕ. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στον Απόδημο και θα ξεκινήσει στον Καναδά με τη συνεργασία του ΣΑΕ και αφορά πτυχιούχους δικηγόρους, μηχανικούς, τοπογράφους, χαρτογράφους, γεωδαίτες, ειδικούς συστημάτων GIS και πληροφορικής. Την προηγούμενη εβδομάδα στην Αλεξάνδρεια της Αφρικής δεν πήγε μεν κλιμάκιο αλλά η συνέλευση των εκεί ομογενών ομόφωνα ζήτησε να υπάρξει παράταση της προθεσμίας για τους κατοίκους του εξωτερικού μέχρι τον Ιούνιο του 2009. Επόμενοι σταθμοί της Κτηματολόγιο ΑΕ η Γερμανία, την επόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου (Φρανκφούρτη) και η Αυστραλία, όπου σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Σίδνεϊ στις 3 και στη Μελβούρνη στις 4 Νοεμβρίου θα υπάρξει διά ζώσης ενημέρωση.


Σχολιάστε εδώ