Κρατάνε ακόμη στη ζωή την προβοκάτσια του Νίμιτς!

Αν και στο υπουργείο Εξωτερικών -όπου κυριολεκτικά πανηγύριζαν για την πρόταση Νίμιτς τη μέρα που παραδόθηκε στους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων- χαμήλωσαν κάπως οι πανηγυρικοί τόνοι, λόγω των αντιδράσεων και των επιφυλάξεων που έχουν διατυπωθεί για το πακέτο Νίμιτς, ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε και πάλι να «αναθερμάνει» τις ιδέες Νίμιτς.

Μόλις την Πέμπτη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα της Σερβίας «Βετσέρνιε Νόβοστι», υποστηρίζει πως «… η νέα δέσμη ιδεών που πρότεινε ο κ. Νίμιτς εξετάζεται σοβαρά από την ελληνική πλευρά», προσθέτοντας πως «ωστόσο τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τα Σκόπια δεν είναι ενθαρρυντικά».

Πρακτικά, η ελληνική πλευρά δείχνει να μην μπορεί να απεγκλωβιστεί από το πακέτο Νίμιτς με τη διπλή ονομασία και το θέμα της λεγόμενης «μακεδονικής ταυτότητας» και να επαναφέρει, τουλάχιστον για την ώρα, τη διαπραγμάτευση σε άλλη βάση.

Όπως σχολιάζουν έμπειροι διπλωμάτες και πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα, «με το να μένει η ελληνική πλευρά απλώς και μόνο στο να εκθέσει τα Σκόπια για την άρνησή τους και να τα κατηγορήσει δημοσίως για αδιαλλαξία, δεν κερδίζει πλέον κάτι το ουσιαστικό».

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως «η Ελλάδα έκανε πολλές αναδιπλώσεις στο θέμα του ονόματος, προκειμένου να υπάρξει λύση και έφτασε να υπερβεί ακόμα και την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον αείμνηστο Κώστα Καραμανλή για μη αποδοχή ονόματος ή παραγώγου που φέρει το Μακεδονία και να καταθέσει δημόσια πρόταση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» και πρόσθεταν πως «όσο μένει η Ελλάδα εγκλωβισμένη στις απαράδεκτες προτάσεις Νίμιτς, κινδυνεύει να υποστεί όχι μόνο βαριά διπλωματική ήττα αλλά και ζημιά στα εθνικά της συμφέροντα».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «η ελληνική διπλωματία πρέπει να αφήσει την πολιτική των δημοσίων σχέσεων και του καλού παιδιού και να επεξεργαστεί τάχιστα μια πολιτική όπου και η διαπραγμάτευση θα επανέλθει στη σωστή της βάση και θα απονευρωθούν οι απαράδεκτες ιδέες Νίμιτς».

Επισήμαιναν μάλιστα πως «είναι λάθος να παραμένει η Αθήνα αδρανής και συρόμενη, αναμένουσα απλώς μια εκλογική νίκη του Ομπάμα, με την προσδοκία ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι πιο θετικός έναντι της Ελλάδας στο Σκοπιανό». Τόνιζαν ακόμα πως «η Αμερική έχει στα εξωτερικά θέματα πάγιες γραμμές πλεύσης, αλλά ακόμα και ο Ομπάμα να έχει κάποια διάθεση να δει θετικότερα τις ελληνικές θέσεις, προϋποθέτει πως η ελληνική πλευρά έχε δουλέψει, έχει σαφείς θέσεις και έχει απεγκλωβιστεί από επίμαχα σημεία του πρόσφατου πακέτου Νίμιτς».

Η συγκυρία κατά την οποίαν ήλθε στο τραπέζι το πακέτο Νίμιτς, εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές, είναι «θετική για την πλήρη απονεύρωσή» του. Αυτό υπό την έννοια ότι η αμερικανική πλευρά και δη η κυβέρνηση Μπους που επείγετο για λύση, είναι πλέον πιεσμένη από τη μεγάλη οικονομική κρίση που γονατίζει όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη και όλον τον κόσμο. Δηλαδή αν στην ατζέντα των ΗΠΑ δεν κυριαρχούσε το θέμα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που γονατίζει τους πάντες και δεν ήταν η μόνη και κύρια προτεραιότητά της, τότε το σκηνικό γύρω από το Σκοπιανό θα ήταν διαφορετικό. Κι αυτό γιατί με αιχμή το πακέτο Νίμιτς, οι ΗΠΑ θα πίεζαν τον Γκρούεφσκι να κάνει «μισό βήμα πίσω» (στο θέμα της διπλής ονομασίας, δίνοντάς του όμως όλο το πακέτο της «μακεδονικής ταυτότητας») και θα πίεζε αφόρητα την Αθήνα να το αποδεχτεί, «χρυσώνοντας το χάπι» ότι της δίνει την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»).

Πάντως, η αιφνίδια αλλαγή ατζέντας στις ΗΠΑ με την κυριαρχία της οικονομικής κρίσης παραμερίζει για την ώρα τουλάχιστο το Σκοπιανό από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπους.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει κερδίσει λίγο χρόνο, ωστόσο, όπως λένε πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, «η Αθήνα οφείλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτήν τη διπλωματική ανάσα που της δίνει η νέα αμερικανική ατζέντα και να χαράξει νέα πολιτική στο θέμα, αλλιώς θα βρει μπροστά της τα ίδια και χειρότερα αδιέξοδα».

Έμπειροι διπλωμάτες σημείωναν χαρακτηριστικά: «Αν και τώρα δεν καταλάβουμε τι γίνεται και αφήσουμε στο τραπέζι το πακέτο Νίμιτς, τότε τα πολύ δύσκολα και τα αρνητικά είναι μπροστά μας…»


Σχολιάστε εδώ