ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ EUROBANK EFG

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις ειδικών, άντεξε στη μεγάλη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Προφανώς άντεξε γιατί δεν ήταν πολύ εκτεθειμένο σε «τοξικά» ομόλογα και γιατί είχε επιδείξει μια σημαντική δραστηριότητα και κερδοφορία σε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή μάλιστα η υψηλή κερδοφορία κρατούσε συνεχώς στην επικαιρότητα τις ελληνικές τράπεζες με τις γνωστές καταγγελίες για τα υψηλά επιτόκια, τα «ψιλά γράμματα», τις επιβαρύνσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αυτά τα κέρδη οι τράπεζες διένειμαν στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων και στο κράτος με τη μορφή φόρων, ενώ με αυτά ενίσχυσαν και τα αποθεματικά τους και τα ίδια κεφάλαια. Η Eurobank, για παράδειγμα, της οποίας παρουσιάζουμε πιο κάτω τον ισολογισμό του 2007, από τα έσοδα της χρήσης αυτής κράτησε για προβλέψεις αντιμετώπισης πιστωτικών κινδύνων ποσά 339 εκατ. ευρώ (τράπεζα) και 401 εκατ. ευρώ (όμιλος).

Ειδικότερα, από την ανάλυση του ισολογισμού χρήσης 2007 προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
• Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας και του ομίλου ανέρχονταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2007 σε 1,4 δισ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 4,7 δισ. ευρώ (τράπεζα) και σε 5,4 δισ. ευρώ (όμιλος).
• Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, τα καθαρά έσοδα από τραπεζικές προμήθειες σε 216 εκατ. ευρώ και 558 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και το σύνολο των λειτουργικών εσόδων σε 2 δισ. ευρώ και 2,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
• Μετά την αφαίρεση ποσού 324 εκατ. ευρώ και 528 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές προσωπικού, 339 εκατ. ευρώ και 401 εκατ. ευρώ για προβλέψεις πιστωτικών κινδύνων και άλλων λειτουργικών δαπανών, απέμειναν κέρδη προ φόρων 854 εκατ. ευρώ και 1,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα για τα οποία καταβλήθηκε φόρος 149 εκατ. ευρώ και 219 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, τα κέρδη που διανεμήθηκαν στους μετόχους, μετά την αφαίρεση των φόρων, ανήλθαν σε 705 εκατ. ευρώ και 815 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Eurobank EFG είναι μέλος του ομίλου EFG Bank European Group, του τρίτου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Ελβετίας, μετά την UBS και την Credit Suisse. Συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων, σε κεφαλαιοποίηση, εταιρειών στην Ελλάδα, και η μετοχική της βάση ξεπερνά τους 210.000 μετόχους. Είναι ένας διεθνής τραπεζικός οργανισμός με σύνολο ενεργητικού πάνω από 77,3 δισ. ευρώ, απασχολεί πάνω από 24.500 άτομα και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες τόσο από ένα δίκτυο 1.700 καταστημάτων και σημείων πώλησης όσο και μέσα από εναλλακτικά δίκτυα διάθεσης.

Στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (Νέα Ευρώπη) έχει επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ και έχει παρουσία στην Ελλάδα, φυσικά, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ από το 2006 επεκτάθηκε και στην Πολωνία, την Τουρκία, την Ουκρανία και την Κύπρο.

Επίσης, ο όμιλος Eurobank συνεχίζει την προσφορά του στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος και υποστηρίζει με χορηγίες τη δραστηριότητα ιδρυμάτων και οργανισμών. Υπενθυμίζεται ότι το 2007 η τράπεζα μαζί με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Σ. Λάτση ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του ίδιου χρόνου.


Σχολιάστε εδώ