Η Finansbank βυθίζει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας!

Και τώρα καλούνται να πληρώσουν… ανοίγματα του Αράπογλου οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας, η μετοχή της οποίας κυριολεκτικά κατέρρευσε προχθές εξαιτίας της κρίσης που κλονίζει την τουρκική λίρα. Αλλά και η… χιλιοτραγουδισμένη συμμαχία του Ανδρέα Βγενόπουλου με τους εμίρηδες του Ντουμπάι δεν πάει κι αυτή καλά.

Το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας, το οποίο στηρίχθηκε στις εισροές ξένων κεφαλαίων (μεταξύ των οποίων και της Εθνικής, που έχει δαπανήσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Finansbank), αποδείχθηκε μύθος.

Εξίσου απειλητικό είναι το τσουνάμι και για το οικονομικό μοντέλο του Ντουμπάι, καθώς οι εταιρείες των εμίρηδων, μεταξύ των οποίων και η επενδυτική εταιρεία που αποτελεί τον βασικό μέτοχο της MIG, έχουν σωρεύσει χρέη που ξεπερνούν το ΑΕΠ του εμιράτου και οι ξένες τράπεζες αποφεύγουν πλέον να τις χρηματοδοτήσουν.

Η τουρκική λίρα έχει αρχίσει ήδη να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος, καθώς οι ξένοι κερδοσκόποι αποσύρονται με γρήγορους ρυθμούς από τη χώρα, διαπιστώνοντας ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να χρηματοδοτήσει τα τεράστια ανοίγματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που είναι και τα μεγαλύτερα μεταξύ των λεγόμενων «αναδυόμενων» οικονομιών (6,4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία).

Ιδιαίτερα ευάλωτη στις διεθνείς πιέσεις θεωρείται η Finansbank, καθώς έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων σε καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η ρευστότητά της είναι πολύ χαμηλή καθώς τα δάνεια ξεπερνούν αρκετά τις καταθέσεις και για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας στηρίζεται στη μητρική Εθνική.

Εκτός από το «ΠΑΡΟΝ» δικαιώνεται και ο πρώην υπουργός, βουλευτής σήμερα του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής, που με επανειλημμένες ερωτήσεις του στη Βουλή είχε καταγγείλει ως σκάνδαλο την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας που κατά τον Αράπογλου θα άνοιγε τα πανιά της Εθνικής σε όλη την Ευρώπη! Σημειώνεται ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχασε την Παρασκευή το 15% της αξίας της.

Οι… κακομοίρηδες του Ντουμπάι

Την ίδια στιγμή, η MIG του κ. Α. Βγενόπουλου βλέπει τον μεγαλύτερο μέτοχό της, τον ημικρατικό επενδυτικό όμιλο Dubai World, να έχει χάσει τεράστια ποσά από τη χρηματιστηριακή κρίση, ενώ το οικονομικό «θαύμα» του Ντουμπάι αποδεικνύεται ότι στηρίζεται σε σαθρό έδαφος, καθώς τα χρέη των εταιρειών της χώρας έχουν ξεπεράσει τα 47 δισ. δολ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, μόνο από την τοποθέτηση σε μία αμερικανική μετοχή (MGM Mirage) η Dubai World έχανε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια!

Όλα αυτά, ενώ ο κ. Βγενόπουλος έχει προαναγγείλει νέα θηριώδη αύξηση κεφαλαίου, κατά 5 δισ. ευρώ, για να προχωρήσει σε εξαγορές μεγάλων τραπεζών. Στην αύξηση αυτή, οι εμίρηδες θα πρέπει να τοποθετήσουν σχεδόν 1 δισ. ευρώ για να διατηρήσουν τη σημερινή τους συμμετοχή, που πλησιάζει στο 20%.

Σε αυτό το κλίμα, ο Α. Βγενόπουλος καλείται να βγάλει πολλούς… λαγούς από το καπέλο, για να κάνει πραγματικότητα την τεράστια αύξηση κεφαλαίου που θα τεθεί ενώπιον των μετόχων του στις 27 Οκτωβρίου. Η άσκηση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, μάλιστα, μετά την πτώση της μετοχής της MIG στα 4,16 ευρώ την Πέμπτη, όταν έχει προαναγγείλει τη διάθεση των νέων μετοχών έναντι 6 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 45% ακριβότερα…


Σχολιάστε εδώ