Η λαϊκή αντεπίθεση είναι η απάντηση

Το ψέμα τους κατέρρευσε εν μία νυκτί. Διήρκεσε επί χρόνια και πολλοί είναι εκείνοι που πίστεψαν τον ψευδή ισχυρισμό: Δεν αντέχει η οικονομία, για να δοθούν αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, στις συντάξεις. Δεν αντέχει η οικονομία, για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις σε νοσηλευτικό, διδακτικό και άλλων τομέων προσωπικό. Και πάει λέγοντας.

Το ψέμα δεν υποστηρίχθηκε επί δεκαετίες μόνο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίχθηκε και από δημάρχους και νομάρχες, από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, από τα ΜΜΕ. Και τώρα;

Τώρα οι κυβερνήσεις όλων των καπιταλιστικών κρατών δίνουν δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ για να στηρίξουν τους τραπεζίτες. Ανάμεσά τους και η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αμέριστη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Και από πίσω ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που ζητάει κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και παγκόσμια ρύθμιση…

Αποδείχνεται, λοιπόν, ότι τα κέρδη είναι αμύθητα. Και όσο πιο υψηλά είναι, τόσο χειροτερεύει το επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών, γιατί αυξάνεται η εκμετάλλευση. Κι αυτή η τελευταία εκφράζεται και με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και με το κτύπημα στοιχειωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και με την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, των πάντων.

Έτσι, καταρρέει κι ένας ακόμη μύθος: Ότι η αύξηση της ανάπτυξης οδηγεί στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται ότι, από τη στιγμή που η ανάπτυξη είναι καπιταλιστική, οι εργαζόμενοι θα είναι μονίμως οι χαμένοι.

Ο πλούτος που έχει συσσωρευτεί ανήκει σ’ εκείνους που τον παράγουν. Και αυτοί δεν είναι οι καπιταλιστές, αλλά η εργατική τάξη. Η δεύτερη μπορεί να ζήσει δίχως τους καπιταλιστές. Οι πρώτοι δεν μπορούν ούτε ώρα να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους δίχως την εργατική τάξη.

Η κρίση, που δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα, θα έρθει. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να ξεπεράσει τις κρίσεις. Όταν έρχονται, τα βάρη της τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Χρειάζεται, λοιπόν, αντεπίθεση λαϊκή. Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Αντεπίθεση με προοπτική. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη λαϊκή συμμαχία και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Αυτά τα δύο είναι τα όπλα του λαού. Και είναι πολύ ισχυρά.


Σχολιάστε εδώ