ΕΤΑΑ: Πρωτοφανής η δυσλειτουργία, συνεχή τα επεισόδια και η ένταση

Η πρωτοφανής δυσλειτουργία που παρατηρείται στα νέα Ταμεία, οδήγησε, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, και στην εκδήλωση σοβαρού προβλήματος υγείας ενός εκ των προέδρων που προσφάτως διορίστηκαν και συγκεκριμένα του ΕΤΑΑ.

Παράλληλα:

– Μέσα σε έναν χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2007 έως και τον μήνα που διανύουμε, τα αποθεματικά των ταμείων είχαν απώλειες της τάξεως των 3,4 δισ. ευρώ (ποσό όσο το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται για την καταβολή της σύνταξης στους 850.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ).

Όπως συγκεκριμένα μας αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους ασφαλιστικούς οργανισμούς Γιώργος Κουτρουμάνης, η απώλεια από μετοχές είναι ύψους 2,8 δισ. ευρώ, από τη πτώση της τιμής των αμοιβαίων κεφαλαίων η ζημιά ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ από τα δομημένα ομόλογα εκτιμάται ότι χάθηκαν 250 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μέχρι τέλος του 2008 μεγάλα Ταμεία, όπως είναι ο ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ και το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, απαιτείται η άμεση οικονομική τους ενίσχυση. Περί τα 170 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ, 500 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ και 400 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικότερα για το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, πληροφορούμαστε πως έχουν δοθεί οδηγίες για καταβολή του εφάπαξ στους συνταξιούχους μετά από… δυόμισι χρόνια, με συνέπεια τη δημιουργία τραγελαφικών καταστάσεων, καθώς μη αναμένοντας τις καθυστερήσεις αυτές πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που έχουν δεσμευτεί σε αγορές, συμβόλαια και άλλες υποχρεώσεις.

Ταμείο Επιστημόνων

Εντάσεις, καβγάδες, αλλά και δικαστική εμπλοκή χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις που ακολουθούν την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων των επιστημονικών -και όχι μόνο- οργανώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις δεν χορηγούνται εγγυητικές επιστολές, σταματούν οι πληρωμές, δεν καταβάλλονται οι συντάξεις, δεν παρέχεται η ασφαλιστική ενημερότητα κ.λπ. Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Δημ. Μάμμης υποστηρίζει πως είναι θέμα χρόνου η εξομάλυνση της (απίστευτης) κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, όμως οι επικεφαλής των οργανώσεων κ. Δ. Παξινός (ΔΣΑ) και Γ. Αλαβάνος (ΤΕΕ) εμφανίζονται αποφασισμένοι να στραφούν κατά του νόμου. Συντονισμένα θα γίνουν οι κινήσεις των επικεφαλής των επιστημονικών φορέων, που παρακολουθούν στενά και καθημερινά τις επιπτώσεις με την υποβάθμιση των υπηρεσιών και των παροχών των Ταμείων τους. Ήδη, από κοινού εξετάζουν τις κινήσεις που θα κάνουν και θα στρέφονται κατά του ν. 3655/08.

Η όποια δικαστική αμφισβήτηση του επίμαχου νόμου θα έχει τη στήριξη και της ΓΣΕΕ και ήδη οι πρόεδροι των επιστημονικών οργανώσεων είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλο, για ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση, καθώς και στο ΙΚΑ και στο ΕΤΑΜ πολλά είναι τα προβλήματα που εμφανίζονται και απαιτούν αντιμετώπιση. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως μεγάλες είναι οι πιέσεις που δέχονται οι συνδικαλιστικές ηγεσίες από τους ασφαλισμένους των κλάδων που εκπροσωπούν για άμεση και δραστική παρέμβαση, ώστε να βελτιωθούν και να επανέλθουν στο προ της επιβολής του νόμου καθεστώς.

Υπενθυμίζεται πως η όξυνση από τη δυσλειτουργία των Ταμείων, μόλις πρόσφατα, προκάλεσε εκ μέρους μηχανικών όχι απλώς λογομαχίες με υπαλλήλους του νέου ενιαίου Ταμείου, αλλά και συμπλοκές (!) μεταξύ των «αντιμαχομένων» πλευρών, με τους υπαλλήλους βεβαίως να μην ευθύνονται για την αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Γιατί δεν υπάρχει νόμιμη διάρθρωση για να θέτουν υπογραφές και κυρίως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για στελέχωση των υπηρεσιών, καθώς πρέπει κάθε Ταμείο να διαθέσει προσωπικό για τις κεντρικές υπηρεσίες και παράλληλα να διατηρήσει υπαλλήλους για το ίδιο.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου, μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι έχουν ενταχθεί στο νέο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα

Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), που συγκροτείται από 4 κλάδους (Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής

Ασφάλισης, Κλάδος Πρόνοιας και Κλάδος Υγείας).


Σχολιάστε εδώ