Δύο τάσεις συγκρούονται μέσα στην κυβέρνηση

Άσχετα με το εάν το τελευταίο αποτελεί πραγματικό γεγονός, είναι σίγουρο πως το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην κυβέρνηση δεν αφήνει να προχωρήσουν ούτε καν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και καιρό. Επίσης σίγουρο είναι ότι τόσο οι υποστηρικτές της άποψης ότι πρέπει ο Καραμανλής να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές όσο και οι υποστηρικτές που επιθυμούν να πέσουν ηρωικά, κόντρα στα συμφέροντα, συγκρούονται συνεχώς και θέλουν να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός τη θέση του πριν από την άνοιξη…

Το γεγονός αυτό υποσκάπτει τα θεμέλια του όποιου οικοδομήματος έχει μείνει όσον αφορά το κυβερνητικό έργο. Οι υποστηρικτές της άποψης ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μένει «υπό την ομηρία των ανταρτών» τονίζουν ότι πρέπει ο ίδιος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο. Με την κίνησή του αυτή θα καταδειχθεί, σύμφωνα με τους εισηγητές της, ότι αυτός είναι που κρατά τα ηνία στα χέρια του και εν πάση περιπτώσει θα διαμορφωθεί μια κατάσταση που θα οδηγήσει στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την έκφραση της πρόωρης… λαϊκής βούλησης.

Από την άλλη πλευρά, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να καταδειχθεί το όλο σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης από γνωστά και άγνωστα συμφέροντα, αφού η υπονόμευση μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης δίνει στον Κ. Καραμανλή τη δυνατότητα να οδηγηθεί στις πρόωρες εκλογές ως «θύμα» των διαπλεκόμενων. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άποψης αυτής, η όλη ιστορία δημιουργεί μια δυναμική συσπείρωσης της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, μια δυναμική που ξεπερνά τα στατικά όρια των όσων συμβαίνουν αυτόν τον καιρό και οδηγεί με ελπίδες την παράταξη σε νέα επιτυχία.

Αναζητούν Ιούδα…

Το όλο ζήτημα πάντως έχει δημιουργήσει… ντετεκτιβικές καταστάσεις στο κόμμα, καθώς όλοι θεωρούν τον διπλανό τους ως τον νέο προδότη της παράταξης και αναλώνονται σε μεθόδους αναζήτησης του νέου… Ιούδα.

Ταυτόχρονα, η πληροφόρηση που διαθέτει αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση και που θεωρείται απόλυτα λογική, με κάποια όμως αλληλοσυγκρουόμενα στοιχεία, είναι πως πράγματι εξυφαίνεται ένα ολόκληρο σενάριο πτώσης της.

Το ζητούμενο είναι ποιοι βρίσκονται από πίσω.

Είναι οι Αμερικανοί που ποτέ δεν κατάφεραν να αποδεχθούν τη νέα θέση της χώρας στη νοτιοανατολική Ευρώπη;

Είναι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που θέλουν αδύνατες κυβερνήσεις για να περάσουν τα οικονομικά τους σχέδια για τη νέα πενταετία, με δεδομένη την απελευθέρωση της αγοράς σε διάφορους νευραλγικούς τομείς;

Είναι οι επόμενοι «στρατηλάτες» της παράταξης, είτε της οικογένειας Μητσοτάκη είτε ενδοπαραταξιακοί φιλόδοξοι, που συμμάχησαν με απογοητευμένους γιατί θέλουν να προβληθούν αργότερα ως οι συνεχιστές του έργου του Καραμανλή;

Δεν είναι τίποτε από τα παραπάνω, παρά μόνο η απογοήτευση ορισμένων εντός της Νέας Δημοκρατίας γιατί ποτέ δεν τους δόθηκε η προσήκουσα σημασία; Με απλά λόγια, είναι θέμα κομπλεξικών ξεσπασμάτων ανοήτων που διαβλέπουν ότι ποτέ δεν θα ξαναγίνουν υπουργοί ή ότι δεν θα γίνουν ούτε μία φορά;

Πάντως, τόσο το Μαξίμου όσο και η Ρηγίλλης βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και τα σενάρια που καταγράφονται είναι ξεκάθαρα σενάρια αποσταθεροποίησης. Πολύ δύσκολα –και αυτό το αναγνωρίζουν οι υποστηρικτές και των δύο απόψεων που αναφέραμε– θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις συμπληγάδες και ακόμη πιο δύσκολα να αντιστρέψει το κλίμα.

Όπως έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά στέλεχος της κυβέρνησης, μόνον ένας τρόπος υπάρχει ν’ αλλάξει το κλίμα κι αυτός είναι να υποπέσει σε μεγάλη γκάφα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή να βρεθεί υπό δυσμένεια κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας «γιατί κάτι θα αποκαλυφθεί». Δηλαδή θα πρέπει η κυβέρνηση να μπορέσει ν’ αντέξει τα όσα συμβαίνουν και να περιμένει τη φθορά των αντιπάλων της, όπως αυτοί ανέμεναν τη δική της. Κάτι που επίσης είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, καθώς στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν από στιγμή σε στιγμή κι άλλη απόσχιση βουλευτή που θα οδηγήσει σαφώς τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Υπό αυτήν την έννοια, η δεύτερη ομάδα των υποστηρικτών της αναγκαστικής προσφυγής στις κάλπες μετά την αποχώρηση βουλευτών έχει κάποιο δίκιο να τονίζει πως είναι καλύτερα να δείξει η κυβέρνηση ότι οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές επειδή κάποιοι επιθυμούσαν την πτώση της.


Σχολιάστε εδώ