Διαχωρισμός των συζητήσεων για τον φόβο των διαρροών

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί (αφού αρκεί η σχετική πλειοψηφία αν τα «ναι» είναι πάνω από 120) η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή που υποχρεώθηκε να ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση μετά παραίτηση των δύο εισαγγελέων που διενεργούσαν την ανάκριση και ήθελαν να στείλουν την υπόθεση για να ερευνηθούν ευθύνες υφυπουργών. Η Εξεταστική αναζητά κυρίως πολιτικές ευθύνες, δεν στρέφεται κατά προσώπων, ούτε έχει χρονικούς περιορισμούς, και γι’ αυτό τα κόμματα της Αριστεράς, που επιμένουν ότι όλα ξεκίνησαν επί ΠΑΣΟΚ, έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.

Δύο μέρες αργότερα, την Παρασκευή, θα συζητηθεί και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα αναζητήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που έχουν ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσσόπουλος (του αποδίδουν ηθική αυτουργία), ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγ. Μπασιάκος και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και νυν Εξωτερικών Π. Δούκας. Με την πρόταση συμφωνεί και ο ΛΑΟΣ, αλλά για να γίνει δεκτή θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές και εφόσον δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις από γαλάζια στελέχη στην ψηφοφορία, αυτή δεν έχει καμία τύχη ακόμη κι αν την υπερψηφίσουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να προσανατολίζονται προς αυτό μετά την πίεση για «σύμπλευση με τη ΝΔ» που τους άσκησε το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση επέλεξε να γίνει χωριστή συζήτηση για τις δύο προτάσεις, έτσι ώστε, αφού γίνει πρώτα δεκτή η Εξεταστική, να έχει έρεισμα για να καταψηφίσει την Προανακριτική του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν αποκλείεται να απέχουν μαζικά οι βουλευτές της ΝΔ από τη δεύτερη συζήτηση, η οποία σκοπίμως μπήκε στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν από το πενθήμερο κλείσιμο της Βουλής για την 28η Οκτωβρίου.

Πιστεύεται έτσι ότι θα αποφευχθούν οι «διαρροές» των γαλάζιων, που πάντως για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα (δηλαδή να γίνουν τα «ναι» 151) θα πρέπει να είναι αρκετές, αφού στη γαλάζια Κοινοβουλευτική πιθανολογούν ότι θα υπάρχουν και απόντες από την αντιπολίτευση και έχουν κάνει καταγραφή ακόμη και των ασθενούντων!

Έτσι, μάλλον το ενδεχόμενο να γίνουν δύο επιτροπές με το ίδιο αντικείμενο απομακρύνεται και η πιθανότερη εξέλιξη είναι να επαναληφθεί το προηγούμενο του 1996, όταν για την υπόθεση ακύρωσης της ανάθεσης του καζίνου του Φλοίσβου η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει Προανακριτική και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιπρότεινε Εξεταστική.

Οι δύο προτάσεις συζητήθηκαν τότε μαζί στην ίδια συνεδρίαση, αλλά στο τέλος έγιναν δύο ψηφοφορίες, η μία φανερή που οδήγησε στην Εξεταστική την οποία ήθελε η κυβέρνηση, και η άλλη μυστική, με την οποία απορρίφθηκε -με δύο διαρροές κυβερνητικών βουλευτών- η αντιπολιτευτική πρόταση για Προανακριτική.

Στις μυστικές ψηφοφορίες των Προανακριτικών σχεδόν πάντα εμφανίζονται διαρροές βουλευτών, αλλά σχεδόν ποτέ αυτές δεν είναι τόσες που να ανατρέπουν τα αναμενόμενα.


Σχολιάστε εδώ