Διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική

Πιάστηκαν στον ύπνο και χάλασε η «σούπα» που ετοίμαζαν ως μεγάλη πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, να καταθέσουν δηλαδή ακριβώς το ίδιο αίτημα στη Βουλή. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στη Βουλή. Ο Δημήτρης Ρέππας κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Ευάγγελο Βενιζέλο, Χρήστο Παπουτσή και Θόδωρο Πάγκαλο, καθώς και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, να ζητήσουν, με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου, προανακριτική, αντί για Εξεταστική, ένα βήμα παραπάνω δηλαδή από την κυβέρνηση, μήπως και προλάβουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, με την υπογραφή και των 101 βουλευτών του, ήδη συναντά τις πρώτες αντιδράσεις, όχι για την ουσία της κίνησης, αλλά και επί της διαδικασίας. Κατ’ αρχάς, αρκετά στελέχη διαφωνούν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε (προφανώς υπό το κράτος πανικού), ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι με την απόφαση που ελήφθη το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ποινικοποιεί την πολιτική ζωή, κάτι που κάποτε καταδίκαζε και μάλιστα με έντονο τρόπο, ιδιαίτερα την περίοδο του 1989…

Θεωρούν ότι η εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ με προανακριτική επιτροπή, χωρίς μάλιστα να έχουν προχωρήσει οι ανακρίσεις, αποτελεί ουσιαστικά ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ και στο «βρώμικο ’89», όταν το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε τότε τη ΝΔ ότι συμπλέει με την Αριστερά για δήθεν πολιτικές ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίον έσυραν στα δικαστήρια, άποψη που εκφράζει κυρίως ο Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ στις αιτιάσεις άλλων στελεχών, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι δεν ρωτήθηκαν καν, η Χαριλάου Τρικούπη απαντά με νόημα: Υπενθυμίζουμε ότι στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ρέππας μετείχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είναι συνταγματολόγος…

Διαφωνίες εκφράζουν όχι μόνο μέρος της ομάδας των λεγόμενων Βενιζελικών, αλλά και στελέχη από άλλες εσωκομματικές τάσεις, όπως εκείνοι που τάσσονται στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά. Μάλιστα, μερικά μέλη της ομάδας Γεννηματά εκτιμούν ότι η κίνηση του κόμματός τους ήταν τραγικό λάθος:

Δεν είχαμε αποδείξεις ή έστω ενδείξεις, λένε, για ευθύνες υπουργών και πολιτικών προσώπων, δεν μπορούμε να πορευτούμε λένε όπως μας βάζουν να χορεύουμε τα ΜΜΕ…

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να φύγει μπροστά λένε οι ίδιοι και θυμίζουν τα όσα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν εν μέσω αντιδράσεων των κομματικών στελεχών, αποφάσισε να δοθεί αμνηστία και να μη γίνουν οι δίκες Μητσοτάκη, Παλαιοκρασσά, Ανδριανόπουλου, στο ειδικό δικαστήριο που είχε αποφασιστεί σε προανακριτικές επιτροπές που είχαν στηθεί για τις υποκλοπές και την ΑΓΕΤ το 1994…

«Είναι -είχε πει τότε ο Αντρέας ζητώντας να ψηφιστεί η πρόταση του από την Βουλή- η ώρα της πολιτικής. Η ώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να έλθουν στο επίκεντρο οι πολιτικές προτάσεις για το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου, ώστε να δημιουργηθεί το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής, να ενισχυθεί η σταθερότητα του πολιτικού μας συστήματος».

Εξάλλου για την ίδια απόφαση κάποιοι τρίτοι έλεγαν ότι θα αναγκαστούμε να εκθέσουμε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας τον Γιώργο Δρυ και τον Απόστολο Φωτιάδη, στους οποίους κανείς από την τότε κυβέρνηση δεν είχε πει, όταν ήταν υφυπουργοί, ότι τα χρυσόβουλα του Αγίου Όρους είναι άκυρα και δεν ανταλλάσσονται με κτήματα του Δημοσίου. Αυτήν την άποψη υποστηρίζει ο Γιώργος Δρυς, που, όπως επισημαίνει, ενήργησε μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμων Περιουσίας, της οποίας πρόεδρος ήταν τότε ο δικαστικός κ. Ροΐδης. Και βεβαίως δεν θεωρεί ότι η απόφασή του αυτή ήταν παράνομη.

Ανεξάρτητα πάντως από τις επιμέρους ομάδες, όσοι διαφωνούν με τη βεβιασμένη απόφαση του Παπανδρέου θεωρούν ότι θα έπρεπε να είχαν ενεργήσει νωρίτερα, αν εκτιμούσαν βάσιμα ότι η Προανακριτική Επιτροπή είναι η ασφαλέστερη διαδικασία για να μην παραγραφούν τα αδικήματα (αν προκύψουν) και όχι να συνταχθούν με τον ΛΑΟΣ και τον κ. Καρατζαφέρη, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, και να έρθουν σε σύγκρουση με την Αριστερά.

Επίσης η αντίδρασή τους έχει να κάνει και με το γεγονός ότι θα έπρεπε πρώτα το ΠΑΣΟΚ να περίμενε όλα τα πορίσματα των Εισαγγελέων που ασχολούνται με το σκάνδαλο και αφού τα έπαιρνε στα χέρια του τότε να καλούσε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν από κοινού Προανακριτική Επιτροπή από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν την πρόταση για Προανακριτική, αποφεύγοντας οι περισσότεροι να μιλήσουν ευθέως για την πολιτική τους διαφωνία. Δημόσια δεν λένε το παραμικρό που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την τελική απόφαση του Παπανδρέου, ωστόσο στο εσωτερικό του κόμματος και στη Βουλή «ζυμώνεται» η άποψη ότι πρόκειται για τεράστιο πολιτικό λάθος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, έχει κατ’ επανάληψιν πει να έρθουν όλα στο φως και όσοι ευθύνονται να πληρώσουν ακόμη κι αν πρόκειται για στελέχη που βρίσκονται στο κόμμα του και έχουν θητεύσει στην κυβέρνηση Σημίτη.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει ότι κανείς δεν τον κρατάει στο χέρι και πως αν είναι μπλεγμένα και «πράσινα» στελέχη θα πρέπει να αποδοθούν και σ’ αυτούς οι ευθύνες που τους αναλογούν.

Φυσικά όλα αυτά ενώ όλα τα αδικήματα για τους «πράσινους» υφυπουργούς έχουν παραγραφεί και αν προκύψουν ευθύνες, δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανείς.


Σχολιάστε εδώ