Βαρύ το κλίμα στη ΝΔ Θεσσαλονίκης

Η συνέλευση εντάσσεται στο πλαίσιο της εξόρμησης που σάλπισε η ηγεσία του κόμματος προκειμένου να πειστούν οι «γαλάζιοι» της περιφέρειας ότι «το καράβι βρίσκεται σε γερά χέρια», ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη χώρα», ότι «μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στον ελληνικό λαό» και όλα όσα συνιστούν τους βασικούς άξονες της αντεπίθεσης που ξεκίνησε ο Κώστας Καραμανλής για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε τον τελευταίο μήνα.

• Το κλίμα στους «γαλάζιους» της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς στη γενικότερη δυσφορία που επικρατεί στα μεσαία νεοδημοκρατικά στελέχη όλης της περιφέρειας θα πρέπει να προστεθεί και η απογοήτευση για τους Θεσσαλονικιούς που αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση τοποθετούμενοι σε θέσεις κλειδιά, όπως Ζαχόπουλος, Κλαδάς, Γκράτσιος και αρκετοί ακόμη που κρίνονται ως ανεπαρκείς από τους… συντρόφους τους…

Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα, ο έμπιστος του συστήματος Καραμανλή Βάκης Φρατζής (διορισμένος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Θεσσαλονίκης) δύο βδομάδες τώρα κάνει προσωπικά ραντεβού με όλα τα τοπικά στελέχη, προσπαθώντας να τους εξευμενίσει και να τους αποτρέψει από την άσκηση δημόσιας κριτικής.

Παρόμοιες προσπάθειες καταβάλλει και ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες επικοινωνεί τηλεφωνικά με τοπικά στελέχη επιδιώκοντας να απαλύνει τις γκρινιάρικες προθέσεις των τοπικών στελεχών.

Το τι κατάφεραν θα το δούμε σήμερα και θα γράψουμε σχετικά στο επόμενο φύλλο.

Παρόμοιο άλλωστε ήταν το κλίμα που επικράτησε και στις υπόλοιπες συνελεύσεις των «γαλάζιων» ΝΟΣ της βόρειας Ελλάδας που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Επιχειρώντας μια συνοπτική παρουσίαση, έχουμε και λέμε:

Η συνεδρίαση στη Δράμα δεν πραγματοποιήθηκε κάτω από τον φόβο να υπάρξουν σκηνικά σχετιζόμενα με την υπόθεση Δαϊλάκη.

Σκούρα τα βρήκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης που μίλησε στη Χαλκιδική, όπου το σκάνδαλο του Βατοπεδίου πονάει περισσότερο. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς που απειλούσαν να τα… ψάλλουν πείστηκαν να απέχουν (από τους 450 παρέστησαν μόνον 150). Στις ομιλίες των περιφερειακών στελεχών κυριάρχησε το σκάνδαλο Βατοπεδίου με -εκτός των άλλων- τον νομάρχη Αστέρη Ζωγράφο να λέει ότι «αν μας άκουγε το Μαξίμου όταν τα λέγαμε, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα» και τον βουλευτή Γιώργο Βαγιωνά να λέει πως τους «είχε προειδοποιήσει».

Παρόμοιο ήταν το κλίμα στην Ημαθία, όπου μίλησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, στη Ροδόπη με τον υφυπουργό Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην Κοζάνη με τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, στην Πιερία επίσης με τον Σταύρο Καλαφάτη.

Οι υπουργοί «τα άκουσαν», ενώ στη συνέχεια οι κυβερνητικοί επιχείρησαν να ανεβάσουν το ηθικό των στελεχών και να βελτιώσουν το κλίμα γκρίνιας και ηττοπάθειας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Κωνσταντόπουλου, που μίλησε στη ΝΟΣ Κοζάνης. «Διακρίνω ένα βλέμμα αγωνίας. Ξέρω ότι θυμώσατε, οργιστήκατε με όλα όσα είδατε στα τηλεοπτικά παράθυρα», είπε και ζήτησε περισσότερη δουλειά και μεγαλύτερη επαφή με την κοινωνία. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στη ΝΟΣ Πιερίας, επισήμανε πως η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της μακριά από λαϊκισμούς και ζήτησε από τα στελέχη να «έχουν το κεφάλι ψηλά, αλλά το βλέμμα χαμηλά». «Σε εσάς να τα λέτε αυτά», ήταν το σχόλιο που ακούστηκε από τους τοπικούς…


Σχολιάστε εδώ