Από τώρα θέλουν να ξεκαθαρίσουν το θέμα των συνεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ
Ολοένα και πυκνώνει η κριτική προς τον ΣΥΝ ότι, παρά τα μεγάλα λόγια για την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που διαθέτει, δεν έχει επεξεργασμένες θέσεις και παραμένει απλώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Η κριτική αυτή προέρχεται κυρίως από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θέλει έτσι να δείξει ότι η ευθύνη για την απουσία προοπτικής συνεργασίας των δύο κομμάτων βαρύνει τον ΣΥΝ, ο οποίος δεν διαθέτει πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει μια σχετική συζήτηση.
«Δεν έχουμε καθυστερήσει καθόλου τις προγραμματικές επεξεργασίες», απάντησε ο ίδιος ο Α. Τσίπρας υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΝ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εδώ και ένα τρίμηνο τουλάχιστον έχει ανοίξει συζήτηση στο εσωτερικό του για τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης εναλλακτικής πρότασης. Αναφέρουν ότι αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι θα επαναφέρει το πρόγραμμα των προηγούμενων εκλογών, η ΝΔ το κυβερνητικό πρόγραμμα και το ΚΚΕ το πρόγραμμά του για τον σοσιαλισμό. Ο ΣΥΝ, λένε, έχει ξεκινήσει πολύ έγκαιρα τις διεργασίες στο εσωτερικό του θέλοντας να απαντήσει στη σημερινή συγκυρία και το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να δώσει ένα περίγραμμα του εναλλακτικού του πολιτικού σχεδίου και μέχρι τον Φλεβάρη και με προσυνέδρια και ανοιχτές διαδικασίες σε όλη τη χώρα θα προσπαθήσει να εμβαθύνει σε συγκεκριμένες πτυχές. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται η επιτροπή προγράμματος που συγκροτήθηκε υπό τον έμπειρο Γ. Δραγασάκη.
Όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν στις επικείμενες εκλογές έλθει πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτοδυναμία, τότε η πίεση στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έντονη και θα δοκιμαστούν οι αντοχές στο εσωτερικό τους, αφού υπάρχουν στελέχη που θέλουν τη συνεργασία, υπό όρους φυσικά με το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί αισιόδοξος λέγοντας ότι δεν έχει κανέναν τέτοιο φόβο, αφού εκτιμάει ότι ο ΣΥΝ έχει βρει έναν τρόπο λειτουργίας ο οποίος είναι απολύτως σαφής και αποδεκτός από όλους.
Είμαστε, λένε, το μόνο κόμμα στο οποίο ακούγονται δημόσια όλες οι απόψεις, είναι θεσμοθετημένες οι τάσεις στο εσωτερικό μας, παίρνουμε τις αποφάσεις μας δημοκρατικά και όλοι σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις.
Έτσι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει έστω και ένας στον ΣΥΝ που θα θελήσει να αμφισβητήσει την κοινή λειτουργία του κόμματος, πόσω μάλλον να το διασπάσει. Τα όσα λέγονται περί κινδύνου διάσπασης, λένε στον ΣΥΝ, είναι υποτιμητικά για τους συντρόφους μας και τους αδικούν εκτιμήσεις που λένε ότι θα ακολουθήσουν μόνοι τους έναν άλλο δρόμο. «Νομίζω ότι δεν είναι σωστό για ανθρώπους που εν πάση περιπτώσει σε σχέση με εμένα έχουν πολύ μεγαλύτερη ιστορία και πορεία σε αυτόν τον χώρο και εξ ονόματός τους, επιτρέψτε μου να υψώσω λίγο τη φωνή μου και να πω ότι τους αδικούμε», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας.
Στο μεταξύ, τελειωμό δεν έχει το πρόβλημα με την εφημερίδα «Αυγή» και την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να την εντάξει σε ένα ενιαίο σχήμα μαζί με τον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».
Μετά τον νέο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον ΣΥΝ και το παλιό διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας, νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε μέσα στην εβδομάδα και έτσι άλλαξε για μία ακόμα φορά η πρόταση της ηγεσίας του ΣΥΝ. Έτσι ο Χ. Κάσδαγλης εξελέγη διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας, ενώ αρχικά είχε προταθεί για τη θέση του διευθυντή.
Μετά όμως από αντιδράσεις που σημειώθηκαν, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε για τη θέση του διευθυντή τον δημοσιογράφο Ν. Φίλη, ο οποίος σημειωτέον είναι μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, θέση από την οποία φυσικά θα πρέπει να παραιτηθεί.