Από την κατήφεια και τη μιζέρια στα χαμόγελα…

Λίγοι άνθρωποι έδιναν το χέρι τους να τον χαιρετήσουν, περνούσε σχεδόν απαρατήρητος από τα διάφορα στέκια του νησιού και, γενικώς, οι έλληνες τουρίστες και οι κάτοικοι τον αντιμετώπιζαν σαν έναν άνθρωπο που κάνει διακοπές και όχι σαν αρχηγό κόμματος με το επώνυμο Παπανδρέου. Και όλα αυτά δύο μήνες πριν γίνουν εκλογές με το γνωστό αποτέλεσμα.

Φέτος το καλοκαίρι, την ίδια περίοδο, στο ίδιο νησί, στα ίδια σοκάκια της Νάουσας, γινόταν κοσμοπλημμύρα. Συνεχώς ο κόσμος τον πλησίαζε, όπου τον συναντούσε και έτρεχε να τον χαιρετήσει εγκάρδια, να τον φιλήσει και να του δείξει τη συμπαράστασή του. Καμία σχέση το κλίμα το περσινό με το φετινό! Ο Παπανδρέου κατάλαβε ότι τίποτε από το σήμερα δεν μοιάζει με το χθες. Έβλεπε ότι το κλίμα είχε αλλάξει, αλλά δεν έλεγε τίποτα μέχρι να αποτυπωθεί αυτή η αλλαγή στις δημοσκοπήσεις, που τουλάχιστον κατά τεκμήριο δηλώνουν τη στάση του κόσμου απέναντι στα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν λοιπόν οι δημοσκοπήσεις ήρθαν και ο Παπανδρέου επιβεβαιώθηκε, θυμήθηκε το περιστατικό στα σοκάκια της Νάουσας. «Θέλει όμως πολύ δρόμο ακόμη για να έχουμε συνεχή άνοδο», είπε πρόσφατα στον Γιάννη Ραγκούση σε μια από τις συναντήσεις τους στη Χαριλάου Τρικούπη.

Το καλοκαίρι πέρασε, ήρθε το φθινόπωρο και μαζί με αυτό η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν είναι δηλαδή πρόσκαιρο ή αν έχει παγιωθεί στον κόσμο.

Μαζί με την αλλαγή της εποχής, έφτασε και η αλλαγή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου πράγματι είναι πιο αισιόδοξοι και τους δίνεται ο αέρας της αυτοπεποίθησης ότι ίσως κερδίσει ο Παπανδρέου τον Καραμανλή στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν υπάρχει η κατήφεια, η μιζέρια και η κατάθλιψη που επικρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει η «αδρεναλίνη» του Γιώργου και των άλλων στα ύψη. Δεν μπορούν να ξεχάσουν στη Χαριλάου Τρικούπη το γεγονός ότι με την υπόθεση Ζαχόπουλου, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν να γκρεμίζεται ο Καραμανλής και μαζί μ’ αυτόν να πέφτει και ο Παπανδρέου. «Τραβούσαμε τα μαλλιά μας και κοιταζόμασταν άναυδοι μεταξύ μας στο γραφείο του Προέδρου», έλεγε στο «Π» κορυφαίος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό ξανά και ξανά, αναρωτιόντουσαν και επέστρεφαν πίσω στην ομφαλοσκόπηση και στην εσωκομματική μουρμούρα. Η αυτοπεποίθησή τους είχε φτάσει στα τάρταρα! Ταυτόχρονα είχαν και την πλευρά του Βενιζέλου να τους κοιτάζει καχύποπτα, περιμένοντας ενδεχομένως κάποιο χτύπημα, αφού συνεχώς έφταναν πληροφορίες στο γραφείο του Γιώργου ότι ο Βαγγέλης οργανώνεται… Τίποτα φυσικά δεν έγινε, γιατί ο Βενιζέλος και έξυπνος είναι να μετριάζει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και δείχνει ότι πλέον η 11η Νοεμβρίου ανήκει στο παρελθόν. Βλέπετε, η αλλαγή του κλίματος έκαψε τα σχέδιά του…

Οι λόγοι ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη οι πόρτες ανοιγοκλείνουν πλέον με άλλον αέρα. Πριν ήταν ερμητικά κλειστές και πίσω απ’ αυτές τα στελέχη διαχειρίζονταν τη μιζέρια τους. Σήμερα μπαίνει ηλιόλουστο φως, πνέει καθαρός αέρας και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρονται αλλιώς, έχουν αισιοδοξία, μιλούν πιο εύκολα, δεν έχουν το βάρος της σίγουρης ήττας και το παλεύουν μπας και κάνουν τη διαφορά. Το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε στο «Π» συνεργάτες του Γιώργου, ήταν η ΔΕΘ: Κανείς δεν μας προεξοφλούσε ότι επειδή την προηγούμενη εβδομάδα ο Καραμανλής απογοήτευσε τον κόσμο του, εμείς θα πηγαίναμε καλύτερα. Και αν γινόταν το ίδιο; Και αν ο Παπανδρέου δεν έπειθε, πάλι τα ίδια δεν θα είχαμε; Πάλι δεν θα έβγαιναν οι δημοσκόποι και θα έλεγαν ότι δεν είναι άξιος στα μάτια του κόσμου κανείς από τους δύο; Και να σου ο Τσίπρας και να σου ο «Κανένας» και να σου ο Αλαβάνος, ο Συνασπισμός και όλα αυτά που είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Πού είναι τώρα ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος και πού είμαστε εμείς; έλεγαν με σιγουριά στις εκτιμήσεις τους τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Άρα ο κόσμος άρχισε, έστω και δειλά, ν’ ακούει τον Παπανδρέου. Όχι μόνο εξαιτίας της πολιτικής κατάρρευσης της ΝΔ με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στο Βατοπέδι, αλλά και για τις προτάσεις που κάναμε και που όλοι μαζί επεξεργαστήκαμε, επισημαίνουν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές

Ένα τελευταίο θετικό στοιχείο, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει σχέση με την αντίληψη του μέσου στελέχους, ήταν το ότι μετέτρεψε την ψήφο στις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα, μιλώντας στη γενέθλια επέτειο του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη στο Θησείο. Μέχρι τότε τα περί χαλαρής ψήφου είχαν προκαλέσει εσωκομματικά ζητήματα. Κάνοντας λοιπόν στροφή 180 μοιρών κατέδειξε τη σημασία της μάχης των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Το τελικό αποτέλεσμα μέσα απ’ όλες αυτές τις κινήσεις έφερε «χαμόγελα», καθώς πριν πειραματιζόταν και ανταπόκριση δεν υπήρχε. Παλινδρομούσε πότε στη μια άποψη και πότε στην άλλη, τρελαίνοντας τους δημοσκόπους και περισσότερο φυσικά τους ψηφοφόρους.

Αφαίρεσε παράλληλα τα όπλα από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, που πνέουν μένεα κατά του… Καραμανλή, επειδή… έφτασε στα σημερινά «χάλια» και ανέδειξε τον Παπανδρέου!

Γιατί, κακά τα ψέματα, όσο κι αν ακούγεται σκληρό, ορισμένοι μέσα από το μπλοκ του κ. Βενιζέλου ευελπιστούσαν να μην πάει καλά ο Γιώργος ώστε να μπορούν να κάνουν παιχνίδι. Τώρα όμως που οι καταστάσεις άλλαξαν, οι Βενιζελικοί εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από άλλους για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, σε σημείο να αναρωτιούνται πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη τι κρύβεται πίσω από τη σιγουριά που δείχνουν.

Μήπως γιατί ενδεχομένως θέλουν να ανεβάσουν τον πήχυ στον Παπανδρέου, ώστε, αν δεν τα καταφέρει, να έρθει κι η σειρά τους, όπως πιστεύουν;

Θα δείξει!


Σχολιάστε εδώ