Αντιδρούν οι Μητροπολίτες στα σχέδια Ιερώνυμου

Τότε οι δεσποτάδες μας έτριβαν τα χέρια τους από χαρά, σήμερα τρίβουν το κεφάλι τους από απορία (ίσως μερικοί να το… χτυπούν κιόλας).

Το μεγάλο σημείο τριβής στις σχέσεις πολλών Μητροπολιτών με τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνεργάτες του είναι το ειδικό ταμείο που είχε συστήσει ο Μακαριστός Χριστόδουλος για την ανέγερση νέου Συνοδικού Μεγάρου. Τώρα που αυτό το σχέδιο πάει περίπατο (όπως σχεδόν όλα τα άλλα σχέδια που οραματιζόταν ο Μακαριστός), αντιδρούν -και δικαιολογημένα- για την πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να χρησιμοποιήσει τα εκατομμύρια που είχαν συγκεντρωθεί όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι πολλοί αρχιερείς είχαν την τελευταία δεκαετία κοινή άποψη με τον Χριστόδουλο, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έπρεπε επιτέλους να αποκτήσει ένα Συνοδικό Μέγαρο αντάξιο του ρόλου και της ιστορίας της, όπως αντίστοιχα διαθέτει για παράδειγμα το Πατριαρχείο της Μόσχας. Η ανακαίνιση που έγινε τα τελευταία χρόνια στο Συνοδικό κτίριο διόρθωσε κάπως την κατάσταση που ντρόπιαζε την Εκκλησία της Ελλάδος, κάθε φορά που υποδέχονταν οι συνοδικοί αρχιερείς επίσημα πρόσωπα κυρίως από το εξωτερικό.

Η ανάγκη να ξεφύγει η Εκκλησία από την «κακομοιριά» και να αποκτήσει επιτέλους -χωρίς κρατική επιδότηση- σύγχρονες υποδομές (αίθουσα συνεδριάσεων – ομιλιών, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναντήσεων με εκπροσώπους άλλων εκκλησιών κ.λπ.) ανάγκασαν τον Χριστόδουλο να συστήσει ένα ειδικό ταμείο, στο οποίο συγκεντρωνόταν ετησίως ένα σεβαστό ποσοστό από τον προϋπολογισμό των Μητροπόλεων. Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, όμως ο νέος Αρχιεπίσκοπος αγνοώντας τους Μητροπολίτες που ουσιαστικά τα συγκέντρωσαν, ανακοίνωσε στον Τύπο ότι θα χρησιμοποιήσει τα εκατομμύρια για να κάνει κέντρα απεξάρτησης για νέους. Μέχρι στιγμής βέβαια όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, αλλά και η υπηρεσία της Εκκλησίας που έχει αναλάβει την εκστρατεία ενημέρωσης για τα ναρκωτικά υπολειτουργεί.

«Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά για φιλανθρωπίες, όχι όμως όπως επιθυμεί ο Αρχιεπίσκοπος. Αν αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι με αυτά τα χρήματα θα ενισχύσουμε το κοινωνικό μας έργο, τότε θα το κάνουμε στις Μητροπόλεις μας, που και εκεί οι ανάγκες του κόσμου είναι τεράστιες», έλεγε πρόσφατα Μητροπολίτης της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι αντιδράσεις για τη διαχείριση του «Ταμείου Συνοδικού Μεγάρου» αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο έντονες, αν ο κ. Ιερώνυμος εμμείνει στα σχέδιά του. Ήδη πολλοί αρχιερείς -ακόμη κι εκείνοι που τον στήριξαν στην εκλογή του- δηλώνουν ότι πρέπει επιτέλους οι εξαγγελίες για την εφαρμογή της συνοδικότητας να μη μείνουν στα λόγια, αλλά να γίνουν και πράξη.


Σχολιάστε εδώ