ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ!

Κεντρικό πρόσωπο των εξελίξεων αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων ο Θ. Ρουσόπουλος, εναντίον του οποίου στοχεύουν τόσο το ΠΑΣΟΚ με την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή όσο και ο ΛΑΟΣ, του οποίου την πρόταση υιοθέτησε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, αν απορριφθεί η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή τότε ο Κ. Καραμανλής θα αποδεχτεί την παραίτηση του Ρουσόπουλου και θα προχωρήσει στην αντικατάστασή του. Μια παραίτηση, επισημαίνουμε, που έχει υποβληθεί δύο φορές κατά την τελευταία περίοδο, αφότου ξέσπασε ο θόρυβος γύρω απʼ το Βατοπέδιο κι ο υπουργός Επικρατείας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Από τότε είχε θέσει την παραίτησή του απʼ τη θέση του υπουργού Επικρατείας στη διάθεση του πρωθυπουργού προκειμένου «να τον διευκολύνει», όπως του τόνισε.

Τότε ο Κώστας Καραμανλής του είχε πει ότι δεν αποδέχεται την παραίτηση και ότι ο ίδιος θα αποφασίσει και θα επιλέξει αν και πότε θα κάνει αλλαγές.

Τώρα όμως και –επαναλαμβάνουμε– εφόσον απορριφθεί η Προανακριτική, όλοι εκτιμούν ότι είναι «ώριμος» ο χρόνος για μετακίνηση Ρουσόπουλου σε άλλο υπουργικό πόστο. Και αυτό θα γίνει ή αμέσως μετά την ψηφοφορία της Παρασκευής ή αμέσως μετά την επιστροφή του Καραμανλή από επίσημη επίσκεψή του, τρεις μέρες αργότερα.

Ο Θ. Ρουσόπουλος πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι παρών στη Βουλή την Παρασκευή, ημέρα της μεγάλης κρίσης γιʼ αυτόν, θα μιλήσει κι όχι μόνο θα υπερασπίσει τον εαυτό του, αλλά θα είναι ιδιαίτερα σκληρός και αυστηρός προς τους επικριτές του…

Σενάρια ανασχηματισμού

Αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο αν η μετακίνηση Ρουσόπουλου θα συνδυαστεί με ευρύτερο ανασχηματισμό ή αν θα είναι μεμονωμένη κι ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί αργότερα, όχι πολύ αργότερα πάντως.

Μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού υπάρχουν και οι δύο απόψεις. Και είναι ασαφές ποια εκ των δύο θα υιοθετήσει τελικά ο Καραμανλής.

Είναι πάντως πιθανό να συνδυαστεί η μετακίνηση Ρουσόπουλου με κάποια άλλη εντυπωσιακή κίνηση, ίσως την κατάργηση του υπουργείου Επικρατείας και την υπαγωγή του κυβερνητικού εκπροσώπου στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, όπως ίσχυε παλιότερα.

Ήδη πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, έχουν αρχίσει και συζητούνται πιθανά ονόματα για τη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών και του Πρ. Παυλόπουλου, αν και ο ίδιος δεν θέλει κάτι τέτοιο και επιθυμεί να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο του στο υπουργείο όπου είναι σήμερα.

Παράλληλα έχει επισημανθεί τις τελευταίες μέρες η λειτουργία ενός άτυπου συλλογικού οργάνου επικοινωνίας και «διαχείρισης κρίσεων», απʼ τους Γ. Σουφλιά, Πρ. Παυλόπουλο, Β. Μεϊμαράκη, Θ. Ρουσόπουλο…

Σε ό,τι αφορά ευρύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση, θα εξαρτηθούν πάρα πολλά απʼ τον χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μεγάλο ανασχηματισμό.

Στην περίπτωση της μετακίνησης του νυν υπουργού Επικρατείας, τα υπουργεία που «παίζουν» για να πάει είναι το Πολιτισμού και το Περιβάλλοντος, εφόσον τελικά υλοποιηθεί η δέσμευση διαχωρισμού του απʼ το σημερινό ΥΠΕΧΩΔΕ. Πάντως το υπουργείο Πολιτισμού το θέλουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όταν γίνει ο ανασχηματισμός…

Τα πάντα εξετάστηκαν σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χτες και σήμερα στη Ραφήνα. Αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε ο Καραμανλής με τους στενούς του συνεργάτες και με τους ειδικούς «διαχειριστές» της κρίσης της τελευταίας περιόδου (Παυλόπουλο, Σουφλιά, Ρουσόπουλο, Μεϊμαράκη, Αγγέλου).

Η… Μεγάλη Εβδομάδα…

Όλοι πάντως συνομολογούν πως ένας ανασχηματισμός θα είχε νόημα και θα παρήγαγε σοβαρά αποτελέσματα, μόνο αν είναι και ριζικός και δομικός. Διαφορετικά θα εξαντλούσε τη δυναμική του πάρα πολύ σύντομα και δεν θα έλυνε κανένα απʼ τα σοβαρότατα προβλήματα που ταλανίζουν την κυβέρνηση και την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο…

Είναι και αυτός ένας απʼ τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε αναβολή του ανασχηματισμού για ευθετότερο χρόνο, όχι πάντως, επαναλαμβάνουμε, πολύ αργότερα…

Είναι ωστόσο δεδομένο ότι τα πάντα σχεδόν θα εξαρτηθούν απʼ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Παρασκευής. Μιας μέρας που θεωρείται Γολγοθάς για την κυβέρνηση και τον Καραμανλή, το αγωνιώδες τέρμα (;) μιας έτσι κι αλλιώς κρίσιμης «Μεγάλης Εβδομάδας».

Όλα θα παιχτούν την Παρασκευή, δεδομένου ότι η ψηφοφορία της Τετάρτης επί της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή δεν προβλέπεται να έχει εκπλήξεις, αφού έτσι κι αλλιώς θα την ψηφίσουν όλα τα κόμματα, μετά και την «ντρίπλα» του ΠΑΣΟΚ να προσχωρήσει στην ψήφιση της σχετικής κυβερνητικής πρότασης.

Και τούτο επειδή αν η Προανακριτική υπερψηφιστεί, θα θεωρηθεί –και θα είναι– μια μεγάλη πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, με πολλαπλές επιπτώσεις στις έτσι κι αλλιώς δραματικές πολιτικές εξελίξεις.

Επιπλέον σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός χάνουν το πλεονέκτημα πιθανής πρωτοβουλίας για πρόωρες εκλογές, αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όσο διαρκούν οι εργασίες της Προανακριτικής.

Γενικά χάνουν αρκετά πλεονεκτήματα. Αλλά το σημαντικότερο, με ευρύτερες παρενέργειες, θα είναι η μεγάλη πολιτική ήττα που θα έχει υποστεί η κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση.

Ιδιαίτερα αν συμβεί το απευκταίο, να ψηφίσουν δηλαδή οι βουλευτές Προανακριτική ειδικά για τον Θ. Ρουσόπουλο, κάτι που φοβούνται στο Μαξίμου, επειδή ο υπουργός Επικρατείας έχει την τελευταία περίοδο συγκεντρώσει τα πυρά πολλών εσωκομματικών «ανταρτών».

Εξ ου και ο φόβος για πιθανές διαρροές απʼ τη μεριά της κυβερνώσας παράταξης στην ψηφοφορία ειδικά για τον Θ. Ρουσόπουλο.

Ως εκ τούτου αποκτά μεγάλη σημασία το τι θα κάνουν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει και υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ το ΚΚΕ θα καθορίσει την τελική του στάση τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Βέβαια οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ειδικά για την κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης Παρασκευής λαμβάνονται μέτρα «ελέγχου» των δυνάμει υπόπτων να ψηφίσουν εκτός της επίσημης κομματικής γραμμής. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα. Και όλα παραπέμπουν σε έως και απρόβλεπτες εξελίξεις, αν τελικά περάσει η Προανακριτική… Μέχρι και να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης.

Βέβαια δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές και απʼ το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και απʼ τον ΛΑΟΣ.

Οπότε τα πάντα είναι ανοιχτά…

Έχει χαθεί ο έλεγχος…

Έτσι κι αλλιώς πάντως και ανεξάρτητα απʼ το τι θα συμβεί τελικά την Παρασκευή, το συνολικότερο κλίμα δείχνει ότι για την κυβέρνηση κάπου «έχει χαθεί η μπάλα».

Έχει χαθεί ο έλεγχος των εξελίξεων, όταν μέχρι και πριν από δυο μήνες τίποτα δεν έδειχνε ότι απειλείται η πολιτική κυριαρχία και της κυβέρνησης και του Καραμανλή.

Μάλιστα κυριαρχεί η –απαισιόδοξη– εκτίμηση ότι «αντί να είμαστε προμηθείς, γινόμαστε επιμηθείς, τρέχουμε πίσω απʼ τα γεγονότα, με αποτέλεσμα να έχουμε υποστεί και πολιτική και κοινωνική ήττα».

Στο σημείο αυτό κατηγορείται κι ο Καραμανλής ότι καθυστερεί στις αντιδράσεις του, με αποτέλεσμα ενώ έχει επιτυχίες στο εξωτερικό (βέτο για Σκόπια, αγωγοί κ.λπ.), στο εσωτερικό αντίθετα να απειλείται και να αδυνατεί να ελέγξει τις εξελίξεις και να είναι όμηρος του κάθε αντάρτη ή «εκβιαστή».

Όταν μάλιστα όλοι αναγνωρίζουν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη λόγω της κατάστασης της οικονομίας (και διεθνώς και στο εσωτερικό της χώρας) και επομένως η κυβερνητική σταθερότητα είναι το ζητούμενο, τότε αυτή η αστάθεια γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη.

Τις ώρες που ήταν μόνος του, στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Καραμανλής κάποια στιγμή μονολόγησε: «Εδώ μιλάω με τους μεγάλους της ΕΕ και στην Ελλάδα με περιμένει η μιζέρια…»

Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει στον πρωθυπουργό ότι η αδυναμία του να αντιδράσει με άμεσα αντανακλαστικά στα εσωτερικά προβλήματα τον καθιστά βασικό υπεύθυνο γιʼ αυτήν τη μιζέρια…

Οι πρόσφατες πάντως εξελίξεις, λένε όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του Καραμανλή, απομακρύνουν τις πρόωρες εκλογές, ενώ, όπως προαναφέραμε, αν περάσει και η πρόταση για Προανακριτική, τότε στην ουσία αφαιρείται και η πρωτοβουλία που έχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός για αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες…

Συγκρούσεις δικαστικών

και κυβέρνησης

Τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, πολλά κυβερνητικά στελέχη τις αποδίδουν τόσο σε συγκρούσεις εντός της Δικαιοσύνης όσο και σε ενδοκυβερνητικά μαχαιρώματα.

Στη Δικαιοσύνη είναι λίγο-πολύ γνωστά τα των δύο συγκρουόμενων ομάδων, των υποστηρικτών και των εχθρών του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, που έχουν όμως επιπτώσεις και παρενέργειες και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Αλλά στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυριαρχούν έτσι κι αλλιώς –και ανεξάρτητα απʼ τις όποιες ίντριγκες στον χώρο της δικαιοσύνης– τα μαχαιρώματα και οι αλληλοϋπονομεύσεις, οπότε…

Όλοι αναγνωρίζουν ότι τόση έλλειψη συνοχής, στοιχειώδους έστω συνοχής, ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν είχε υπάρξει στην κυβέρνηση, στην ΚΟ, στο κόμμα, παντού!


Σχολιάστε εδώ