Ήταν συμφέρουσα για το ΤΕΕ η ανταλλαγή με το φιλέτο του ΤΣΜΕΔΕ!

Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να πούμε στον κύριο πρόεδρο του ΤΕΕ να μην έχει καμιά αμφιβολία (εκτός κι αν έχει αποδείξεις) ότι το «ΠΑΡΟΝ» δεν έχει με οποιονδήποτε προσωπικά. Μόνιμη επιδίωξή του είναι η διαφάνεια και η γνώση των πολιτών για κάθε πράξη και ενέργεια της κάθε εξουσίας και των δημοσίων οργανισμών και φορέων.

Ξεκινώντας από αυτήν τη θέση μας, δεν μπορούσε το «ΠΑΡΟΝ» να μην επισημάνει τη σύμπτωση. Την ώρα που γίνεται χαμός με τις δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου όπου… πετύχαμε να ασχολούνται μ’ αυτήν όλοι -πολίτες, κατέχοντες δημόσια αξιώματα και γενικά το πολιτικό σύστημα- και μόνο το άκουσμα παρόμοιας ανταλλαγής επιτείνει τον προβληματισμό της κοινής γνώμης.

Από κει και πέρα δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι το ΤΕΕ δεν είναι σε ισχυρότερη θέση από το ΤΣΜΕΔΕ. Άλλωστε ευθέως το παραδέχεστε κι εσείς, κύριε πρόεδρε. Και μόνο από τη φράση σας «η ανταλλαγή των ακινήτων είναι πράγματι συμφέρουσα για το ΤΕΕ» ποιο είναι το απλοϊκότερο συμπέρασμα που βγάζει ο κοινός πολίτης; Ότι για την άλλη πλευρά, το ΤΣΜΕΔΕ, δεν είναι συμφέρουσα, ή είναι λιγότερο συμφέρουσα, που σημαίνει ότι ο κερδισμένος είστε εσείς, κύριε Αλαβάνο. Άλλωστε, αν δεν ήταν συμφέρουσα για το ΤΕΕ, τότε ποιος ο λόγος να επιδιώξετε την ανταλλαγή του οικοπέδου σας στη Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου (και όχι Διδότου, που δείχνει ότι δεν έχετε προσωπική αντίληψη) και να μετακινηθείτε στην Πλατεία Κλαυθμώνος; Ακόμα κι αν δεν ήταν οικονομικά συμφέρουσα, κύριε πρόεδρε, είναι σίγουρο ότι άλλο το πρεστίζ να μένει κάποιος στα Εξάρχεια κι άλλο σχεδόν πάνω στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στην καρδιά κυριολεκτικά της Αθήνας, απέναντι από το Πανεπιστήμιο.

Απλά ερωτήματα, αγαπητέ κύριε πρόεδρε, που πιστοποιούν ότι θέμα ΥΠΑΡΧΕΙ. Και έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται τα στελέχη του ΤΣΜΕΔΕ. Διεκδικούν και αυτοί, όπως κι εσείς, αυτό που τους συμφέρει…

Τώρα, αν ήταν συμφέρον και για το ΤΣΜΕΔΕ, τότε το ερώτημα που μπαίνει είναι προς τι η άρνησή του να προχωρήσει στη… συμφέρουσα (όπως λέτε) γι’ αυτό ανταλλαγή;

Και θα θέλαμε να σκεφθείτε και κάτι που αυτόματα έρχεται στο μυαλό του καθενός (ζώντας τον σημερινό ορυμαγδό που προκλήθηκε από την ευκολία -θα λέγαμε προς το παρόν- με την οποία έτρεξαν υπουργοί και επικεφαλής κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών να συναινέσουν σε ανταλλαγές), ότι το ΤΕΕ διά του προέδρου του φτάνει στο σημείο, ΕΓΓΡΑΦΩΣ μάλιστα, να ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ τι θα πρέπει να λέει η απόφαση ανεξάρτητου από το ΤΕΕ φορέα, του ΤΣΜΕΔΕ, για να ικανοποιήσει την… αυτοσύμβαση μάλιστα ανταλλαγής ώστε να μπορεί να εγκριθεί από τους αρμόδιους υπουργούς! Δεν δημιουργεί σκιές και μόνο αυτή η υπόδειξη, κύριε Αλαβάνο; Και δεν σκιάζει αυτήν την ανταλλαγή, που θα μπορούσε κάποιος, ακόμα και καλόπιστος, να τη χαρακτηρίσει συναλλαγή…

Πέραν αυτών, θα επισημάνουμε ακόμη:

Πρώτον, ότι επιχειρήθηκε η ανταλλαγή υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου ασφαλιστικής περιουσίας του δημόσιου τομέα που καλύπτει πολύ περισσότερες κατηγορίες ασφαλισμένων από εκείνη στην οποία ανήκουν τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Στο ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζονται επιπλέον:

α) Όλοι οι εργολήπτες δημοσίων έργων που εγγράφονται υποχρεωτικά στις εργοληπτικές οργανώσεις του κράτους β) οι υπομηχανικοί των σχολών υπομηχανικών της ΔΕΗ γ) οι υπομηχανικοί των προσαρτημένων στο ΕΜΠ σχολών δ) οι υπομηχανικοί των δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών σχολών μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης. Υπάρχουν δε και δυνατότητες ασφαλιστικής υπαγωγής στο ΤΣΜΕΔΕ και άλλων κατηγοριών «πληβείων» ασφαλισμένων με δικαστικές αποφάσεις όλοι οι εργαζόμενοι στο ΤΣΜΕΔΕ υπάλληλοι. Και:

Δεύτερον: Λέξη δεν λέει ο κ. Αλαβάνος ότι ζητούσε το ΤΕΕ επιτακτικά να ματαιωθούν δύο έργα: α) Η μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος μολονότι αυτό ήταν πάγιο αίτημα των εργαζομένων στο ΤΣΜΕΔΕ και β) Η ανακαίνιση του σημερινού κτιρίου του ΤΣΜΕΔΕ στην οδό Κολοκοτρώνη, που και πάλι λαχταρούσαν επί δεκαετίες οι εργαζόμενοι, αλλά αντιδρούσαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ στο ΔΣ του Ταμείου, που ήθελαν την Κλαυθμώνος για… πάρτη τους! Πώς τα κρίνετε αυτά, κύριε πρόεδρε; Άλλοτε δηλαδή ωρυόμαστε υπέρ της διαφύλαξης της κοινωνικοασφαλιστικής περιουσίας του Δημοσίου αλώβητης υπέρ του λαού και άλλοτε το ξεχνάμε, επειδή συμφέρει τον φορέα που διοικούμε, ομολογώντας ότι «το κτίριο προοριζόταν να γίνει ο… οίκος του ΤΕΕ», όπως γράφετε στην επιστολή.

Θα κλείσουμε, λέγοντας ότι καταφεύγετε στη συνήθη πρακτική ΟΛΩΝ εκείνων που ενοχλούνται από δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν δραστηριότητές τους, οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας (θα μπορούσατε, κύριε Αλαβάνο, να είχατε προαναγγείλει ότι επιδιώκετε την ανταλλαγή – άραγε ποιος δεν θα ήθελε από τα Εξάρχεια να βρεθεί στο Σύνταγμα και τι θα πλήρωνε γι’ αυτήν την καίρια αλλαγή ταυτότητας…) και θέτουν ερωτήματα, τα οποία τα χαρακτηρίζουν περίπου σαν λάσπη. Ότι δήθεν υπάρχει συνολική επίθεση κατά του ΤΕΕ και των μελών του! Όχι απλώς είναι ανόητο, αλλά είναι και άδικο. Γιατί κανένας, αγαπητέ πρόεδρε, δεν είναι στο απυρόβλητο. Αυτά, και παραθέτουμε ολόκληρη την απαντητική επιστολή σας με τις απόψεις σας που πρέπει να σημειώσουμε ότι δείχνει ευαισθησία απέναντι στον Τύπο.

Τι λέει ο κ. Αλαβάνος

«Κύριε εκδότη,

Θέλω να ελπίζω πως για τον ίδιο λόγο που είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω στο δημοσίευμά σας της 12.10.2008 με τίτλο “Φιλέτο στην Κλαυθμώνος έχει βάλει στο μάτι ο Αλαβάνος του ΤΕΕ” δημοσιεύσατε το σχετικό κείμενο. Για να κτυπηθεί η δημιουργία του “εφραιμισμού” ως κοινωνικού φαινομένου, που μπορεί να έχει πολλές διαστάσεις. Η δημιουργία πολλών μικρών “Εφραίμ” (με ό,τι συνεπάγεται όχι το υποκείμενο ή το όνομα αλλά το φαινόμενο) ή η εκτόνωση της αντίδρασης απέναντι στον “Εφραίμ”, με τη γνωστή λογική ότι όλοι, λίγο ή περισσότερο, τελικά δεν έχει σημασία, διαπλεκόμαστε, ή η αθώωση του φαινομένου ως συνέπεια σύγχυσης που προκαλείται από τη μίξη άσχετων μεταξύ τους θεμάτων, αλλά τοποθετημένων υπό τον ίδιο τίτλο.

Το γεγονός ότι το σχετικό δημοσίευμα είναι γεμάτο από ανακριβή στοιχεία με υποχρεώνει να σας ζητήσω, επικαλούμενος τη σχετική πρόβλεψη του νόμου, να το δημοσιεύσετε στην ίδια θέση, τόσο στην πρώτη όσο και στην εσωτερική σελίδα.

Το ΤΕΕ έχει την πιο σκληρή εσωτερική δημοκρατία, αλλά και γι’ αυτό αποτελεσματική. Οι μείζονος σημασίας αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τον πρόεδρό του μόνο, ούτε από τα μέλη μιας παράταξης ούτε από τους κατά το δημοσίευμα (αλήθεια ποιους εννοείτε;) αντιπάλους τους. Το θέμα της ανταλλαγής των ακινήτων μεταξύ ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ έχει απασχολήσει δεκάδες φορές τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, η οποία κινείται με βάση τις αποφάσεις της αντιπροσωπείας του, που είναι ένα όργανο διακοσίων ατόμων, το ανώτερο στο ΤΕΕ. Οι αποφάσεις για την ανταλλαγή των ακινήτων ελήφθησαν από την αντιπροσωπεία (στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα και μέλη 15 παρατάξεων) με πλειοψηφία της τάξης του 90%. Αυτό είναι εύλογο γιατί το ΤΕΕ καταβάλλει στην Αθήνα, από τα ελάχιστα μέρη όπου δεν έχει ιδιόκτητη έδρα, ενοίκια της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο, ποσό δυσβάστακτο.

Η ανταλλαγή των ακινήτων είναι πράγματι συμφέρουσα για το ΤΕΕ. Κρίθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο το ΤΕΕ θα αποκτήσει σύντομα δική του στέγη. Είναι όμως εξίσου συμφέρουσα για το ΤΣΜΕΔΕ. Κάνετε μια περίεργη εξίσωση στο δημοσίευμά σας. Λέτε ότι δεν μπορεί να στοιχίζει το ίδιο ένα οικόπεδο στην Κλαυθμώνος με ένα οικόπεδο στη συμβολή Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου. Αγνοείτε μια σειρά άλλες παραμέτρους που οι ειδικοί, και όχι μόνο οι ορκωτοί εκτιμητές, έλαβαν υπόψη τους. Για παράδειγμα το εμβαδόν. Το οικόπεδο του ΤΕΕ έχει έκταση σχεδόν διπλάσια αυτής του ΤΣΜΕΔΕ. Ή την εμπορικότητα. Το οικόπεδο του ΤΕΕ μπορεί να έχει γκαράζ και καταστήματα, όχι όμως αυτό του ΤΣΜΕΔΕ. Ή τις χρήσεις, το οικόπεδο του ΤΕΕ είναι σε μια περιοχή που υπάρχουν χρήσεις που ταιριάζουν σε έναν ασφαλιστικό φορέα, ενώ το κτίριο που το ίδιο το ΤΣΜΕΔΕ προωθούσε για ανέγερση στην Κλαυθμώνος προγραμματιζόταν και είχε την αντίστοιχη κτιριοδομική πρόβλεψη, από αρχής, να γίνει ο οίκος του μηχανικού και ειδικότερα του ΤΕΕ.

Ότι είναι συμφέρον και για το ΤΕΕ και για το ΤΣΜΕΔΕ το επιβεβαιώνουν οι αποφάσεις και των δύο διοικήσεων των ΝΠΔΔ, οι εκτιμήσεις των ορκωτών εκτιμητών (που είναι κατά νόμο δεσμευτικές), η σύγκριση των αντικειμενικών αξιών, οι εγκρίσεις των τριών συναρμοδίων υπουργείων που κατά νόμο είναι υποχρεωτικές για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής.

Πράγματι προτάθηκε η λύση της αυτοσύμβασης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα στερούσε το δικαίωμα της παρέμβασης από το Συμβούλιο της ΕΤΑΑ. Αυτό δεν έγινε γιατί φοβόμαστε τη βασιμότητα της αιτιολόγησης της ανταλλαγής, αλλά γιατί υπάρχει πολύ στενή, δεσμευτική προθεσμία για την ισχύ της άδειας που συνοδεύει το ακίνητο της Κλαυθμώνος. Φοβόμαστε ότι στο χάος που θα αντιμετώπιζε (και αντιμετωπίζει δυστυχώς) το ΕΤΑΑ δεν θα υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για την έγκαιρη τοποθέτησή του. Και προς αποφυγή νέων παρεξηγήσεων, απαιτείται έγκαιρη τοποθέτηση είτε οριστικοποιηθεί είτε όχι η ανταλλαγή.

Όσον αφορά την οικονομική διαφορά που καλείται να καταβάλει το ΤΕΕ στο ΤΣΜΕΔΕ. Είναι αστείο να ερωτάται το ΤΕΕ, που είναι ο πλέον καλοπληρωτής φορέας, πώς θα καταβάλει αυτό το τίμημα στο ΤΣΜΕΔΕ. Θα κάνατε ίσως πιο ουσιαστική κριτική, αν διερωτώσασταν γιατί το ΤΕΕ δέχθηκε να καταβάλει αποζημίωση για δαπάνες του ΤΣΜΕΔΕ που αφορούσαν το οικόπεδό του, αλλά είχαν γίνει σε προγενέστερο χρόνο, κάτι που ένας ιδιώτης θα δυσκολευόταν να το αναγνωρίσει. Η απάντηση, πέραν της αυτονόητης ότι το κρίναμε δίκαιο, είναι ότι σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο κρίναμε ότι θα έπρεπε να προστατέψουμε το ΤΣΜΕΔΕ από οποιαδήποτε κακοπροαίρετη καταγγελία.

Αναφέρεστε στο ότι υποδείξαμε στο ΤΣΜΕΔΕ το κείμενο των αποφάσεών του. Αγνοήσατε ότι για διάστημα πολλών μηνών υπήρχε στενή συνεργασία των δύο διοικήσεων, με αρκετές επιμέρους αποφάσεις, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, κατάληξη της οποίας θα έπρεπε να είναι η ταυτότητα των διατυπώσεων στις δύο αποφάσεις. Αυτό αποτελεί και απάντηση στην εικόνα που διαχέεται στο κείμενο, ότι δηλαδή αξιοποιήθηκε μια συγκυρία (η κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ) για να πιεσθούν καταστάσεις.

Αναφέρεστε στην αντίρρηση των νομικών συμβούλων του ΤΣΜΕΔΕ που τοποθετήθηκαν αρνητικά στην πρόταση για αυτοσύμβαση (τον αριθμό τους τον πληροφορήθηκα από το δημοσίευμά σας).

(Σημ. «Π»: Ακόμα και εδώ, κύριε πρόεδρε, το «Π» είναι καλύτερα πληροφορημένο από σας. Πώς δεν θυμάστε -προφανώς εσκεμμένα για να αφήσετε κάποια αιχμή κατά της εφημερίδας μας- αφού η γνωμοδότηση των επτά δικηγόρων δόθηκε και στους εκπρόσωπούς σας στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ; Δεν σας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποί σας, οι οποίοι λογικά μετέφεραν στις συζητήσεις τις απόψεις σας; Είναι δυνατόν;)

Είχαμε και έχουμε, συνολικά, μια καλή συνεργασία μαζί τους στο θέμα της ανταλλαγής των ακινήτων. Στο ζήτημα της αυτοσύμβασης λειτούργησαν με μια λογική υπερπροστασίας έναντι του νέου ασφαλιστικού φορέα, διακινδυνεύοντας πιθανές δυσμενείς παρενέργειες. Απέρριψαν τη θέση που εκφράστηκε από νομικούς συμβούλους του ΤΕΕ, με απόλυτη νομική τεκμηρίωση.

Κύριε εκδότη,

Θα ήταν ανόητο να ταυτίσω μια “επίθεση” εναντίον μου ως μια επίθεση κατά του ΤΕΕ και των μελών του. Γνωρίζω ότι δεν είναι στις προθέσεις σας η αντιπαλότητα με το ΤΕΕ και ό,τι αυτό υπηρετεί. Με αυτό το δεδομένο είμαι βέβαιος ότι με πληρότητα ενημέρωσης θα στηρίξετε μια προσπάθεια ανεπιτυχή για πολλές δεκαετίες, την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης, ενώ παράλληλα το ασφαλιστικό ταμείο αποκτά ένα περιουσιακό στοιχείο που του επιτρέπει να ασκήσει από καλύτερη θέση την κοινωνική πολιτική του.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ

Γιάννης Αλαβάνος»


Σχολιάστε εδώ