Έντονη αντίδραση του ΚΚΕ στα σενάρια για αλλαγή ηγεσίας

Έντονα αντιδρά ο Περισσός στα διάφορα σενάρια και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επικείμενη αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος στην πορεία προς το 18ο Συνέδριο που θα γίνει τον επόμενο Φεβρουάριο. Εκτός των άλλων τα στελέχη του δεν θέλουν με τίποτα η προσυνεδριακή διαδικασία να στραφεί γύρω από το θέμα της ηγεσίας, αλλά θα επιδιώξουν να εστιαστεί η συζήτηση γύρω από τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής και το σοβαρό θέμα των αιτιών της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Παραδοσιακά το ΚΚΕ δεν δέχεται συζήτηση για τα εσωκομματικά του και την κατανομή των στελεχών του, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο την ηγεσία του, και έτσι κάθε φορά που ξεκινάει μια τέτοια συζήτηση φροντίζουν να την κλείνουν εν τη γενέσει της.

Μόλις πρόσφατα η ίδια η Α. Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν έκρυψε την ενόχλησή της λέγοντας ότι στις περιοδείες που κάνει κανένας δεν τη ρωτάει εάν θα φύγει ή όχι από γραμματέας, ενώ με γλαφυρότητα είπε ότι η ίδια είναι έτοιμη ακόμα και «να σκουπίζει τα σκαλιά των γραφείων του κόμματος εάν έτσι κρίνει το ίδιο το κόμμα».
Το ΚΚΕ εκτός των άλλων θεωρεί ότι η σχετική φημολογία για την αλλαγή της ηγεσίας αποσκοπεί και στο να υποδείξει στο κόμμα το ποια στελέχη είναι «ικανά» να διαδεχθούν την Α. Παπαρήγα. Σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό σχόλιο ο «Ριζοσπάστης» ανέφερε ότι για την ανάδειξη των στελεχών υπάρχουν κριτήρια «που διαμορφώνονται από το κόμμα και όχι έξω από το κόμμα. Κανένας δεν μπορεί να επιβάλει στο ΚΚΕ κριτήρια στην ανάδειξη στελεχών. Τελεία και παύλα. Και ένα από τα βασικά κριτήρια, πέρα από τις ικανότητες, είναι και η αδιαλλαξία απέναντι στον ταξικό αντίπαλο».

Είναι προφανές ότι το δημοσίευμα αναφέρεται στα όσα γράφονται για τους επίδοξους διαδόχους της Α. Παπαρήγα (Δ. Κουτσούμπας, Σ. Χαλβατζής, Δ. Αρβανιτάκης), στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχουν και άλλα στελέχη που θα μπορούσαν να ηγηθούν του κόμματος και ότι όταν τεθεί το θέμα η ηγεσία δεν θα κινηθεί με όρους και προϋποθέσεις που θα τις επιβάλουν τα διάφορα δημοσιεύματα.

Στο ΚΚΕ αναφέρουν δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών, όπως συμβαίνει στα άλλα κόμματα, και όποιος επιχειρήσει να βάλει τον εαυτό του πάνω από το κόμμα και τη συλλογική του λειτουργία «ο λόγος του και το κύρος του θα καταπέσουν αυτόματα χωρίς καμία πρόσθετη κομματική διαδικασία».

Τα στελέχη μας, λένε, δεσμεύονται συνειδητά από συγκεκριμένες αρχές λειτουργίας και δουλεύουν μέσα σε συνθήκες πλήρους συλλογικής ευθύνης όπου ο καθένας εξαντλεί κάθε δυνατότητα προσωπικής συμβολής, πάντα όμως με κίνητρο το γενικότερο συμφέρον του κόμματος, που είναι καθορισμένο και δεσμευτικό με βάση τις αποφάσεις των συνεδρίων και του καταστατικού του. Για το ΚΚΕ, λένε τα στελέχη του, δεν είναι πρόβλημα οι διαφορές απόψεις για το ένα ή το άλλο ζήτημα και η διαφωνία, εφόσον αυτή δεν υπονομεύει τη ενότητα του κόμματος, και η ανάδειξή τους σε στελεχικές θέσεις, είναι συλλογική ευθύνη και υπόθεση, ενώ όλοι κρίνονται τακτικά και περιοδικά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η δημοσίευση των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής για τα αίτια της κατάρρευσης, «ανατροπή» την αποκαλεί το ΚΚΕ, του υπαρκτού σοσιαλισμού, που θα αποτελέσει και το δεύτερο θέμα του επικείμενου συνεδρίου του κόμματος. Είναι ένα θέμα «υπαρξιακό» για ένα κομμουνιστικό κόμμα, αφού αφορά το στρατηγικό του όραμα και τον τύπο της κοινωνίας που προτείνει.


Σχολιάστε εδώ