Ένα πορτρέτο του Χένρι Πόλσον

1
Η εν εξελίξει χρηματοπιστωτική κρίση και η μεθοδολογία αντιμετώπισής της από την αμερικανική κυβέρνηση έφεραν στην επικαιρότητα τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον. Είναι ο πρωταγωνιστής της κατάρτισης και ψήφισης τελικά από το Κογκρέσο του «Σχεδίου Πόλσον» για την παρέμβαση του κράτους προς στήριξη της Wall Street και των κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, με επιβάρυνση των φορολογουμένων και προς όφελος των κερδοσκόπων της απατεωνίστικης χρηματοπιστωτικής αγοράς και των τοκογλυφικών τραπεζών. Το σχέδιο του αμερικανού υπουργού Οικονομικών «ζέστανε» τις τσέπες (ή πρόκειται να τις ζεστάνει) των συναδέλφων του της Wall Street, όμως η κρίση παρέμεινε και μάλιστα επιδεινώθηκε. Γιατί η κρίση αφορά το σύστημα ολόκληρο και όχι μερικές μόνον επιχειρήσεις που ατύχησαν και έγιναν έντονα προβληματικές. Και αυτό νομίζω ότι θα το έχουν κάπως αντιληφθεί οι υπεύθυνοι παράγοντες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, καθώς ελπίζω ότι δεν στερούνται οικονομικών γνώσεων. Όμως είναι αιχμάλωτοι του συστήματος, και θεωρούν υποχρέωσή τους να το στηρίξουν, έστω και αν στιγματιστούν σαν αδιάβαστοι ή στερούμενοι οικονομικών γνώσεων. Απόδειξη ότι και στην Ευρώπη αντιγράφουν τώρα τις μεθόδους Πόλσον. Αυτή είναι η γραμμή και την ακολουθούν τυφλά!

2
Ποιος είναι όμως ο Χένρι Πόλσον; Ο σημερινός και για δύο μήνες ακόμη υπουργός των Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους μαθήτευσε σε δύο φημισμένες «φωλιές» του καπιταλιστικού συστήματος, με τις όποιες αποχρώσεις ή παραλλαγές του. Στην οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, από το οποίο ξεπήδησαν όλοι οι «φωστήρες» του νεοφιλελευθερισμού και της πολιτικής απάτης των λαών του πλανήτη μας. Σαν απόφοιτος του Χάρβαρντ εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα σαν σύμβουλος στην κυβέρνηση του προέδρου Νίξον, όπου μυήθηκε στην πολιτική και απέκτησε τις απαραίτητες προσβάσεις στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ και ειδικά στα ανώτερα κλιμάκια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Έτσι, πέρασε από το πρώτο στάδιο κατήχησης επιτυχώς και στη συνέχεια εντάχθηκε στη δεύτερη «φωλιά», στη διαβόητη Wall Street. Το 1974 προσελήφθη από τη μεγάλη επενδυτική τράπεζα την Goldman Sachs για το δεύτερο φροντιστήριο της οικονομικής παιδείας του. Εκεί διέπρεψε στα επενδυτικά παιχνίδια του νεοφιλελευθερισμού και της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Έτσι, το 1998 προήχθη σε γενικό διευθυντή της Goldman Sachs, όπου παρέμεινε μέχρι σχεδόν το τέλος του 2005, με παχυλές αποδοχές και υψηλότατα μπόνους για τις επενδυτικές εμπνεύσεις του. Μόνον το 2005 ο Πόλσον έλαβε πέρα από τις τακτικές αποδοχές του και 38 εκατ. δολάρια σαν μπόνους. Έγινε πολυεκατομμυριούχος και αυτός. Το 2006 ο Πρόεδρος Μπους τον επέλεξε σαν υπουργό των Οικονομικών. Και τώρα ο Πόλσον από την κυβερνητική αυτή θέση δεν ξέχασε την Goldman Sachs και τα φιλαράκια του της Wall Street. Οι καλοί φίλοι στις δοκιμασίες φαίνονται!

3
Με τα προσόντα της μαθητείας στο Χάρβαρντ και στη Wall Street και την ικανότητά του να πλασάρει «νέες ιδέες» και να λησμονεί τις παλιές του, επελέγη για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών. Ο νεοφιλελευθερισμός ξέρει να διαλέγει τα στελέχη του, σαν μαφιόζικο σύστημα. Καμαρώστε τώρα και τις οικονομικές του προγνώσεις. Και τις εύκολες μεταμορφώσεις του, πάντα για τη στήριξη του συστήματος που τον έκανε πολυεκατομμυριούχο. Την άνοιξη του 2007 μιλώντας στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης ο Πόλσον είπε τα βαρύγδουπα «μια ανοιχτή, ανταγωνιστική, απελευθερωμένη χρηματιστική αγορά μπορεί να εξασφαλίσει πόρους και ευημερία πολύ αποτελεσματικότερα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις». Και ήταν η εποχή που τα θεμέλια της Wall Street και της παντελώς ελεύθερης χρηματοπιστωτικής αγοράς είχαν αρχίσει να τρίζουν. Και αυτός μιλούσε για την ευημερία που μας εξασφαλίζει! Δοξάστε τον. Τον Αύγουστο του 2007 και ενώ ήδη είχε αρχίσει η κατάρρευση των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών και κεφαλαίων, ο Πόλσον μιλώντας στο Κογκρέσο δήλωσε ότι «η ζημιά θα είναι πολύ περιορισμένη, διότι η παγκόσμια οικονομία είναι η ισχυρότερη εδώ και δεκαετίες»! Και στις 20 Ιουλίου 2008, όταν ήδη είχαν αρχίσει οι καταρρεύσεις τραπεζών υποστήριξε ότι η «κατάσταση είναι εντελώς υπό έλεγχο»! Ξεχνώντας όλα αυτά, πριν από 20 μέρες ο Πόλσον με δάκρυα στα μάτια εκλιπαρούσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιό του για την παρέμβαση της κυβέρνησης προς διάσωση της Wall Street. Ο λύκος που έγινε αρνάκι. Δοξάστε την αξιοπιστία του!


Σχολιάστε εδώ