άλλες τυπολογίες

• Συνάντηση Κώστα Γιαννίκου και Ν. Κακαουνάκη προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες. Ο δημοσιογράφος έχει επικοινωνία με το Alter, πρέπει όμως πρώτα να ολοκληρωθεί και το διαζύγιό του με τον Alpha, καθώς το συμβόλαιό του, όπως λένε στην Κάντζα, λήγει στο τέλος του έτους. Γι’ αυτό και ο Ν. Κακαουνάκης στο άρθρο του στο «Καρφί» (11.10. 2008) έγραφε, μεταξύ άλλων, «νομίζω ότι τίμησα την εμπιστοσύνη του Κοντομηνά και τον ευχαριστώ που το αναγνωρίζει». Αξίζει να σημειωθεί πως πριν προχωρήσουν στη ρήξη οι δύο πλευρές, υπήρχαν συζητήσεις για τη μεταβίβαση του «Καρφιού». Τώρα, αν πάει ο εκδότης στο Μπουρνάζι, τότε είναι πιθανό ν’ ανοίξει και η πόρτα για τον Real FM, αν και το μπάτζετ του σταθμού είναι σφικτό, όπως λένε από τον ραδιοφωνικό σταθμό.

• Σε συμφωνία ανταλλακτικής διαφήμισης προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, «Βήμα» και Real FM. Η συμφωνία υπεγράφη προ ημερών μεταξύ Σ. Ψυχάρη και Ν. Χατζηνικολάου. Παλιές και νέες φιλίες στο χαρτί…

• Αποσύρθηκαν εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο οι αγωγές που είχαν εκατέρωθεν καταθέσει οι Δ. Κοντομηνάς και Κ. Γιαννίκος. Αντιθέτως σε ισχύ παραμένουν αυτές μεταξύ των Δ. Κοντομηνά και Γ. Κουρή.

• Ανανεώσεις εφημερίδων. Στις 9 Νοεμβρίου κυκλοφορεί το νέο «Έθνος της Κυριακής» με νέο λογότυπο, στο μέγεθος του «Θέματος», και με νέες προσφορές. Σήμερα κυκλοφορεί και η ανανεωμένη «Espresso» με νέες στήλες, νέες ιδέες, πολλές εκπλήξεις και «άλλη» εκτύπωση. Επίσης, από την περασμένη Τρίτη κυκλοφορεί με μικρές βελτιώσεις και το «Βήμα».

• Το Euro Radio City, ένα ευρωπαϊκής εμβέλειας ραδιόφωνο, θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αθήνα 9,84 Θανάσης Καφέζας, στόχος είναι να μετεξελιχθεί ο ξενόγλωσσος Air 104,4 από τοπικός σταθμός στην Αθήνα σε ευρωπαϊκό. Πρώτο καλό βήμα θα ήταν ο σταθμός να πάρει… κανονική άδεια (όπως και ο σταθμός «Στο Κόκκινο») και να ιδρύσει εταιρεία για να ενημερωθούν οι πολίτες για το κόστος λειτουργίας του.

• Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και για τον Gold (νυν Sentra), μετά τη μεταβίβασή του στο συγκρότημα του Πήγασου. Το κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 498.950 ευρώ και ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 1.712.924,7 ευρώ.

• Ο Νίκος Φίλης, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει τη διεύθυνση της εφημερίδας «Αυγή». Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τη διεύθυνση ο Χριστόφορος Κάσδαγλης δεν εγκρίθηκε για μια ακόμη φορά από το ΔΣ της εκδοτικής εταιρείας. Αν ο Ν. Φίλης γίνει διευθυντής, θα πρέπει να παραιτηθεί από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

• Μια έκδοση με χαρακτηριστικά εξώφυλλα του «Ριζοσπάστη» των τελευταίων 90 ετών, από το 1918 ως το 2008, κυκλοφόρησε η Σύγχρονη Εποχή. Η έκδοση γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ. Πρόκειται για σπάνιο φωτογραφικό υλικό με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την περίοδο της παράνομης έκδοσής της στη ναζιστική κατοχή, στον Εμφύλιο, στη χούντα και μετά. Στο μεταξύ, νέο διοικητικό συμβούλιο εξελέγη στον 904 TV, τον τηλεοπτικό σταθμό του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Πρόεδρος ο Γιάννης Κατσαρός του Ιωάννη, αντιπρόεδρος η Σοφία Μωυσίδου και διευθύνων σύμβουλος ο Μιχάλης Νικητίδης.

• Μην ακούτε διαδόσεις περί συνεργασίας Ρέστη με ΔΟΛ. Τίποτα δεν ισχύει, εκτός από κάποιες συζητήσεις με το ραδιόφωνο «Αρένα» σε αθλητικό επίπεδο. Κατηγορηματική διαβεβαίωση από πηγή που ξέρει πολύ καλά τι γίνεται…

• Κινητοποιήσεις αρχίζουν και στον Flash οι δημοσιογράφοι, μετά την απόφαση της ΕΣΗΕΑ για στάσεις εργασίας ή επίσχεση εργασίας. Η μορφή θα αποφασιστεί σε γενική συνέλευση του σταθμού.

• Παρασημοφόρηση για τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Τα διάσημα του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, στο όνομα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, επέδωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Φαρνό, στην πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και συνιδιοκτήτρια σήμερα του «Ελεύθερου Τύπου» Γιάννα Αγγελοπούλου.

• Υπόλογα στο ΕΣΡ όλα τα μεγάλα κανάλια για υπέρβαση διαφημίσεων. Την περασμένη Τρίτη, Mega, ANT1, Alpha, Star και Alter εκλήθησαν σε ακρόαση στο Συμβούλιο για παραβίαση της νομοθεσίας όσον αφορά την τήρηση διαφημιστικού χρόνου ανά ώρα προγράμματος. Τα κανάλια θα πρέπει να παραδώσουν υπόμνημα τη στιγμή που ο διαφημιστικός χρόνος θεωρείται κρίσιμο μέγεθος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στέλνει αυστηρές συστάσεις, όπως έγινε στην Ισπανία και την Ιταλία. Κι αυτό γιατί η υπέρβαση διαφημίσεων εντάσσεται στον έλεγχο του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς ο παραβιάζων την Τηλεοπτική Οδηγία λαμβάνει περισσότερα έσοδα από τους ανταγωνιστές του. Από τη δική τους πλευρά τα ελληνικά κανάλια ανησυχούν για τα διαφημιστικά έσοδα και όποτε μπορούν προσπαθούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα από τη διαφήμιση.

• Απεργία για τις 5 Νοεμβρίου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ, αντιδρώντας στην πρόθεση του υπουργείου Επικρατείας να καταργήσει 70 οργανικές θέσεις δημοσιογράφων. Η ΠΟΕΣΥ με ανακοίνωσή της δηλώνει τη στήριξή της στο καθολικό αίτημα των συντακτών να διατηρηθούν η αυτοτέλεια και η ανεξαρτησία του έργου τους, η φυσιογνωμία και ο δημοσιογραφικός χαρακτήρας της υπηρεσίας τους.

• Σύμβουλος έκδοσης στη «Real News» αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπουτσάνης. Στην εφημερίδα των Ανδρέα Γ. Κουρή και Ν. Χατζηνικολάου, ο οποίος θα είναι και ο διευθυντής, ο Γ. Παπουτσάνης θα είναι ο δεύτερος τη τάξει δημοσιογράφος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το φύλλο πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός του επόμενου μήνα από το πρακτορείο «Άργος».

• Ανοίγει το μέτωπο των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών με την πλήρη πλέον εφαρμογή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που προβλέπει τη δημιουργία ανωνύμων εταιρειών. Το ζήτημα είχε ξεσπάσει με τις αντιδράσεις των εργαζομένων στον Ξένιο, αλλά δυστυχώς κανείς δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Το πρόβλημα ξεσπά πλέον και στον Αθήνα 9,84, όπου φημολογείται σχέδιο πλήρους αναδιάρθρωσης του σταθμού, ίσως και λειτουργίας του ως ΑΕ από μηδενική βάση. Η Ένωση Συντακτών μόλις τώρα κατανόησε το μεγάλο ζήτημα και καλεί τους δημοσιογράφους του σταθμού σε γενική συνέλευση αυτήν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου. «Ήδη πάντως, στο Γκάζι, περισσότεροι από 30 υπάλληλοι και 10 δημοσιογράφοι έχουν υπογράψει την οικειοθελή μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες του δήμου, τη μετατροπή τους δηλαδή σε δημοτικούς υπαλλήλους χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη συνέχεια στον ασφαλιστικό τους φορέα. (ΤΣΠΕΑΘ).

• Έχει συζητηθεί κι άλλες φορές η δημιουργία του Mega Radio, αλλά τώρα η απόφαση είναι πολύ πιο ζεστή, είπε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος για τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού από το κανάλι των ισχυρών επιχειρηματιών. Ακόμα βέβαια αναζητείται συχνότητα στα ερτζιανά, αφού η λύση του Flash δεν προχωράει με τίποτε, όπως λένε οι πληροφορίες. Αυτή φαίνεται πως είναι η τέλεια λύση στο κανάλι των ισχυρών εκδοτών, καθώς ο Χρήστος Λαμπράκης συμφώνησε να προχωρήσει το Mega στη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού και προφανώς δεν του τέθηκε κανένα εμπόδιο να λάβει μέρος ο οργανισμός σε δεύτερο ραδιόφωνο της Αθήνας.

• Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ είχε προϋπολογίσει η ΕΡΤ για το Φεστιβάλ Τραγουδιού που μόλις ολοκληρώθηκε. Το αντίστοιχο ποσό για τη Eurovision 2008 ήταν 750 χιλ. ευρώ και ο απολογισμός 911.329 ευρώ, δηλαδή ζημία 164.000 ευρώ περίπου.

• Αντίστροφη μέτρηση και για το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Λήγει σε 12 ημέρες και, στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, οι σταθμοί σε ραδιόφωνο και τηλεόραση θα λειτουργούν κυριολεκτικά στον αέρα.

• Στην κύρωση της σύμβασης για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Γραφείου Ραδιοεπικοινωνιών προχώρησε η Ελλάδα. Μεταξύ των κύριων αρμοδιοτήτων του γραφείου είναι η δημιουργία ενός κέντρου ειδικών εμπειρογνωμόνων για τις ταχυδρομικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η Ελλάδα συμμετέχει στο γραφείο μαζί με τα άλλα μέλη της ΕΕ, αλλά και γειτονικές χώρες.

• Τηλεοπτικό διαζύγιο SBC και Local TV, δηλαδή τηλεοπτικού καναλιού και εμπορικής εταιρείας που είχε τη διαχείριση του σήματος και την προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας. Όπως προκύπτει και από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στο ΕΣΡ για την ψηφιακή εκπομπή σήματος, ξεχωριστό φάκελο κατέθεσε το SBC και διαφορετικό η εταιρεία Local, που δηλώνει το εμπορικό σήμα του SBC!

• Χαράς ευαγγέλια για τους «Μοντέρνους Καιρούς» του Κώστα Γιαννίκου. Το μυθιστόρημα του Aravind Adiga που κυκλοφορεί από την εκδοτική εταιρεία τιμήθηκε με το βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Man Booker 2008.

• Δεν γλίτωσε ούτε ο Alpha για τη στάση του στην κάλυψη της δολοφονίας του Νίκου Σεργιανόπουλου. Το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ για τις τρεις πρωινές εκπομπές «Καλημέρα σας», «Καφές με την Ελένη» και «Κους κους» και για το διάστημα του περασμένου Ιουνίου.

• Τι συμβαίνει με τα εξωτερικά τηλεοπτικά συνεργεία που μισθώνει η ΕΡΤ, αλλά και με τις δορυφορικές μεταδόσεις και τα μοντάζ; Ρωτάμε γιατί οργιάζουν οι φήμες -για να μην πούμε πληροφορίες- που λένε ότι δύο γαμπροί μεγαλοστελεχών έχουν το μονοπώλιο μέσω απευθείας αναθέσεων και με διαγωνισμούς φωτογραφικών προδιαγραφών.

Μήπως ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Παναγόπουλος πρέπει να κάνει κανέναν έλεγχο και αν έχουν βάση οι καταγγελίες, να πάρει κεφάλια;

• Για την κάλυψη των αμερικανικών εκλογών ετοιμάζονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται πως όλα τα κανάλια προγραμματίζουν ολονύχτιες συνδέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ οι ανταποκριτές θα βγαίνουν από Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη.

• Περιοδικό gourmet, υπό τον Ηλία Μαμαλάκη, σχεδιάζει ο «Τύπος της Κυριακής». Μετά από πειραματισμό περίπου ενός έτους η εφημερίδα επαναφέρει το τηλεοπτικό της περιοδικό, με ελάχιστες όμως σελίδες (16) και ακολουθώντας την πολιτική του «Βήματος» και της «Καθημερινής». Επίσης, η κυριακάτικη έκδοση θα ενισχυθεί και με άλλα περιοδικά, σε συμφωνία με άλλους εκδότες. Νέα περιοδικά προγραμματίζονται και για την υπό σχεδιασμό σαββατιάτικη έκδοση, που θα είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών που σχεδιάζονται είναι και ένα για τις προσφορές που μπορούν να βρουν οι καταναλωτές στην αγορά.

• Χωρίς το όνομα του Σπύρου Καρατζαφέρη πλέον το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Παραγραφίδα. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Πέτρος Κυριακίδης, αντιπρόεδρος ο Νίκος Καραμανλής και μέλος ο Ίων – Σπύρος Παπαδάκης.

• Σε αυξομείωση του μετοχικού της κεφαλαίου προχώρησε η Κοσμοράδιο Ραδιοτηλεοπτική του ομίλου Alpha, που φέρει τον τίτλο Κανάλι 9 Θεσσαλονίκη. Η απόφαση για την αύξηση ελήφθη στις 25 Ιουλίου, πριν από την ανακοίνωση για τη μεταβίβαση του 66,6% του τηλεοπτικού σταθμού της Θεσσαλονίκης στο RTL, και πλέον το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

• Πιλοτική IPTV από τον ΟΤΕ. Σε δοκιμαστική εμπορική διάθεση του conn-x TV (IPTV) για διάστημα τριών μηνών σε περιορισμένο αριθμό πελατών conn-x προχωράει ο ΟΤΕ σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης. Με το conn-x TV οι καταναλωτές, μέσω ενσύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης, θα μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης, όπως τηλεοπτικά κανάλια με ψηφιακό σήμα και υπηρεσίες video on demand. Το ερώτημα είναι ποια κανάλια θα προσφέρει ο ΟΤΕ.

• Αίτημα στην Επιτροπή Ελέγχου Μέτρησης Τηλεθέασης και στην AGB απέστειλε η Ζαμπία Μαντζουράτου, ζητώντας να μην ανακοινώνονται οι τηλεθεάσεις του MTV. Αντίστοιχη πολιτική για περίπου έναν χρόνο ακολούθησε και ο ΣΚΑΪ.

• Κοντά στο 1 εκατ. ευρώ υπολογίζουν οι εργαζόμενοι στον «Ξένιο» τα χρέη του σταθμού προς το ΤΣΠΕΑΘ. Όπως έχουν ενημερώσει την ΕΣΗΕΑ, ο δημοτικός σταθμός χρωστάει τα δύο τελευταία χρόνια 880.000 ευρώ και το χρέος μαζί με τα πρόστιμα ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Το ίδιο πρόβλημα εντοπίζεται και στην απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΔΟΕΑΠ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις κρατήσεις των μισθών των εργαζομένων.

• Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Daily Press Magazines. Πρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Φιλιππάκης, διευθύνων σύμβουλος ο Γιώργος Ροκόφυλλος και μέλη οι Νικόλαος Σ. Μουζάκης και Γιώργος Δραγώνας.

• To νέο τεύχος του περιοδικού «Δευκαλίων» ο «Θεσσαλός» έρχεται για άλλη μια φορά μεταξύ θέρους και φθινοπώρου με νέα ερεθίσματα και εικόνες. Το περιοδικό ανοίγει με τις «απόψεις» αξιόλογων προσωπικοτήτων και αγγίζει πλήθος θεμάτων όπως τη σχέση του ατόμου με το περιβάλλον, την ευγένεια και την καλή συμπεριφορά, τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων, τη σοφία της ελληνικής γλώσσας, τους ανθρώπινους θεσμούς. Πληροφορίες και αποστολή συνεργασιών στον εκδότη κ. Θάνο Αθανασόπουλο, διεύθυνση: Σαρανταπόρου 17, Πατήσια, Αθήνα, Τ.Κ. 11144 Τηλ. 210.2019555 κιν. 6977370671.

• Αύριο ο Εθνικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Κύπρου παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής τα σχέδια της θυγατρικής του Cyta Ελλάδος για τη χώρα μας.

• Παρέμβαση της Εταιρείας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων στο Internet. Με επιστολή της ενημέρωσε διάφορες ιστοσελίδες που παρέχουν ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές μεταφράσεις σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές πως η δραστηριότητά τους είναι παράνομη, με αποτέλεσμα 6 από αυτές να κλείσουν. Το τελευταίο διάστημα αρκετά σάιτ είχαν αρχίσει τη μετάδοση ξένων σειρών και ελληνικών ταινιών, βασιζόμενα στους υπότιτλους που ανέβαζαν διάφοροι χρήστες, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά.

• Αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στο ΕΣΡ από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για τις τεχνικές δικτυώσεις.


Σχολιάστε εδώ