35.000 ομογενείς στην Αυστραλία θα συνταξιοδοτηθούν

Ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ομογενών αναμένεται να ωφεληθεί στο μέλλον, καθώς «…η Συμφωνία θα επιτρέψει στα άτομα που μένουν σε μία από τις δύο χώρες να διεκδικήσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και στις δύο χώρες μόλις φθάσουν στα 65 τους χρόνια», όπως δήλωσε στο «Παρόν» ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα κ. Jeremy Newman. Η Συμφωνία, που απασχολούσε πολλά χρόνια τις κυβερνήσεις σε Καμπέρα και Αθήνα, οριστικοποιήθηκε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αυστραλία το 2007.

Ένα θέμα που απασχολεί τους έλληνες ομογενείς αφορά στην πρακτική της αυστραλιανής κυβέρνησης να ερευνά και να θέτει πλαφόν στο εισόδημα των πολιτών της που ζητούν να συνταξιοδοτηθούν. Ως γνωστόν, οι αυστραλοί εργαζόμενοι δεν πληρώνουν εισφορές για το βοήθημα που λαμβάνουν όταν φθάσουν στην ηλικία των 65 ετών. Έτσι, οι έχοντες εισόδημα πάνω από 3.432 δολάρια Αυστραλίας βλέπουν τη σύνταξη που λαβαίνουν να μειώνεται, ενώ για ζευγάρι το ποσό ανέρχεται στις 6.035 δολάρια ετησίως. Σε περίπτωση που ο αυστραλός πολίτης έχει ακίνητη περιουσία λαμβάνει ακόμη μικρότερο βοήθημα ή και καθόλου, ανάλογα το μέγεθος της περιουσίας του. Έτσι, οι ομογενείς που διατηρούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή έχουν καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, φοβούνται ότι αν αυτά γίνουν γνωστά στην αυστραλιανή υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα τους κοπεί το βοήθημα.

Πάντως, από ελληνικής πλευράς, αρμόδιοι υπάλληλοι των κρατικών ασφαλιστικών φορέων δήλωσαν στο «Παρόν» ότι η υποχρέωση που με τη Διμερή Συμφωνία έχουν αναλάβει αφορά αποκλειστικά την ενημέρωση της άλλης πλευράς αναφορικά με τις συντάξεις και τα όποια επιδόματα παίρνουν οι ομογενείς από την Ελλάδα. «Εμείς ούτε προτιθέμεθα ούτε μπορούμε να ενημερώνουμε τους Αυστραλούς για προσωπικά θέματα, όπως είναι οι καταθέσεις και η ακίνητη περιουσία πολιτών», τόνισαν χαρακτηριστικά στο «Παρόν».

Άλλωστε, όπως επεσήμαιναν, σύμφωνα και με την αυστραλιανή νομοθεσία, «την ευθύνη να δηλώσουν την αλήθεια σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση τη φέρουν οι ίδιοι οι αυστραλοί πολίτες».

Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας το Centrelink έστειλε έντυπα αίτησης για ελληνική σύνταξη γήρατος στους πελάτες του που βρίσκονται στην Αυστραλία. Έγραψε, μάλιστα, και στους διαμένοντες στην Ελλάδα προκειμένου να τους ενημερώσει για τα δικαιώματά τους.

Αιτήσεις για σύνταξη

Αίτηση για αυστραλιανή σύνταξη μπορούν να υποβάλλουν άνδρες ηλικίας άνω των 65 ετών ή γυναίκες (σ.σ.: η ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών εξαρτάται από την ημερομηνία γέννησής τους). Προϋπόθεση να έχετε ζήσει στην Αυστραλία για πάνω από 10 χρόνια ή οι περίοδοι διαμονής στην Αυστραλία και οι περίοδοι ελληνικής ασφαλιστικής κάλυψης να έχουν άθροισμα πάνω από 10 χρόνια.


Σχολιάστε εδώ