220.000 ΕΥΡΩ ΖΗΜΙΑ ΕΙΧΕ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

Μηνυτήρια αναφορά για τον Συνεταιρισμό που λειτουργεί στην ΕΡΤ ΑΕ και ανήκει στους εν ενεργεία και συνταξιούχους υπαλλήλους της κρατικής τηλεόρασης κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, αποκαλύπτοντας «υπερτιμολογήσεις» και «ζημιές» του Συνεταιρισμού εξαιτίας των προμηθειών που έκανε τα έτη 2005, 2006 και 2007, καθώς και το πρώτο 6μηνο του 2008. Η μηνυτήρια αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έχει κατατεθεί και στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομίας. Ο έλεγχος των προμηθειών του Συνεταιρισμού ανατέθηκε από τη γενική συνέλευση στις 13 Δεκεμβρίου 2007 σε τρεις τακτικούς υπαλλήλους της κρατικής τηλεόρασης, όταν η νέα διοίκησή του διαπίστωσε ότι η αιτία της ζημιάς των 220.000 ευρώ βρίσκεται στις υπερτιμολογήσεις αγαθών και πρώτων υλών. Η αναφορά συντάχθηκε από τους Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο, Παναγιώτη Καλφαγιάννη και Ελένη Δεμέντη και αποκαλύπτει ότι:

– Για «την προμήθεια ελαιόλαδου» για τις χρήσεις 2005 και 2006 και για το πρώτο 6μηνο του 2007, από την αναλυτική καταγραφή των τιμολογίων προκύπτει ότι το ελαιόλαδο τιμολογούνταν προς 6,20 ευρώ το κιλό πλέον ΦΠΑ. Το ίδιο είδος, δύο χρόνια μετά, ετιμολογείτο προς 3,60 το κιλό πλέον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Συνεταιρισμός με το παλιό ΔΣ κατανάλωσε 730 κιλά ελαιόλαδο, ενώ με το νέο ΔΣ, το πρώτο 6μηνο του 2008, 341 κιλά.

– Η «προμήθεια αρνιού» για τις χρήσεις 2006 και α’ εξάμηνο του 2007 ετιμολογείτο προς 10,90 το κιλό, ενώ δύο χρόνια μετά προς 7,80 το κιλό. Όπως σημειώνεται, «από τον έλεγχο 10 τουλάχιστον τιμολογίων προκύπτει ότι οι τιμολογηθείσες ποσότητες είναι εικονικές αλλά και ότι οι τιμές είναι υπερτιμολογημένες κατά 3,10 το κιλό (…) Ενώ σε όλα τα τιμολογούμενα είδη η ποσότητα αναγράφεται αναλυτικά και με τριψήφια δεκαδικά ψηφία, το αρνί τιμολογείται ακριβώς στα 20 κιλά και σε όλα τα τιμολόγια».

– Η «προμήθεια κιμά μόσχου» για την ίδια χρονική περίοδο ετιμολογείτο προς 6,30 το κιλό, ενώ το ίδιο είδος δύο χρόνια μετά, προς 5,40 το κιλό.

– Η «προμήθεια ελιάς μόσχου» ετιμολογείτο 8 ευρώ το κιλό, ενώ δύο χρόνια μετά προς 6,80 το κιλό.

– Ο Συνεταιρισμός, όπως σημειώνεται στη συνέχεια, διενεργούσε προμήθειες σε τυρί φέτα. Ενώ λοιπόν στην πρώτη υπό εξέταση περίοδο το κιλό ετιμολογείτο προς 8,24 ευρώ το κιλό, δύο χρόνια μετά ετιμολογείτο προς 6,80 το κιλό.

– Για το χοιρινό κρέας η τιμολόγηση ήταν 5,45 ευρώ το κιλό για τις χρήσεις 2006 και α’ εξάμηνο του 2007, ενώ δύο χρόνια μετά 4,40 το κιλό. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αναγράφονται οι συγκεκριμένοι προμηθευτές των προϊόντων.

Όπως τονίζεται με έμφαση στη μηνυτήρια αναφορά, «διερευνώντας τη διακίνηση των παραστατικών μέλη του νέου ΔΣ ενημέρωσαν ότι υπήρχε «Παραλογιστήριο» εκτός του χώρου του λογιστηρίου του Συνεταιρισμού, το οποίο παρελάμβανε και επεξεργαζόταν τα τιμολόγια των προμηθευτών. Την επομένη τα παρέδιδε στο νόμιμο λογιστήριο για τις λογιστικές εγγραφές και την πληρωμή των προμηθευτών. Κανείς δεν γνωρίζει ποια εξωλογιστικά στοιχεία καταχωρούσε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή η υπάλληλος Β.Υ. και ποιος ήταν ο λόγος της ενδιάμεσης διακίνησης των παραστατικών και της καταχώρησης σε εξωλογιστικό Η/Υ». Οι προμηθευτές, όπως τονίζεται, εξέδωσαν εκτός χρήσεων πιστωτικά τιμολόγια συνολικής αξίας 27.695,18 ευρώ. «Η ζημιά που υπέστη ο Συνεταιρισμός από τις υπερτιμολογήσεις και από τιμολογούμενες ποσότητες που δεν παρελήφθησαν ανέρχεται στο ποσό των 220.000 ευρώ». Η επιτροπή των εργαζομένων καταγγέλλει επίσης ότι, μετά την παράδοση της έκθεσής της στο νέο ΔΣ του Συνεταιρισμού στις 11 Ιουνίου, ενημερώθηκε ότι «εκλάπησαν από τα γραφεία οι συνημμένες στην έκθεση καταστάσεις καταγραφής των τιμολογίων των προμηθευτών με τις ποσότητες και τις τιμές. Ζητήθηκαν από την επιτροπή αντίγραφα τα οποία χορηγήθηκαν». Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών η Επιτροπή Ελέγχου ζητάει τη «διερεύνηση των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών», όπως επίσης και τη «νόμιμη ποινική δίωξη κάθε υπευθύνου».


Σχολιάστε εδώ