ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ»!

Aπό τη γενική γραμματέα Επικοινωνίας κυρία Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμωνά πήραμε την παρακάτω επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Κουρή,
Σε απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας, στο φύλλο της 28-9-2008, σχετικά με τον φορέα πολυπλεξίας για τη μετάδοση παράλληλης ψηφιακής εκπομπής κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την αδειοδότηση της πλήρους ψηφιακής εκπομπής, επισημαίνεται ότι:
Η σύσταση του φορέα πολυπλεξίας προβλέπεται από την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3592/2007. Ο νόμος αυτός, πριν από την ψήφισή του, ετέθη υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν διατύπωσε καμία παρατήρηση για ενδεχόμενη παραβίαση του κοινοτικού δικαίου σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Και τούτο διότι η σύσταση του φορέα πολυπλεξίας δεν είναι υποχρεωτική για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Επίσης, στον φορέα πολυπλεξίας μετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι τηλεοπτικοί σταθμοί ή εξυπηρετούνται από αυτόν με τους ίδιους όρους που εξυπηρετούνται και εκείνοι που θα συστήσουν τον φορέα.
Τέλος, επισημαίνεται ότι για τη σύσταση και λειτουργία του προβλεπόμενου από την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 3592/2007 φορέα πολυπλεξίας δεν τίθεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο ζήτημα κρατικής ενίσχυσης, δεδομένου ότι πρόκειται για φορέα ιδιωτικού δικαίου ο οποίος αναλαμβάνει το κόστος των ψηφιακών τηλεοπτικών μεταδόσεων με ίδια μέσα.
Με εκτίμηση
Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα»

Σημ. «Π»: Κατʼ αρχάς να επισημάνουμε την ευαισθησία της κυρίας γενικής γραμματέως να δώσει εξηγήσεις στο ερώτημα που θέσαμε και θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα αν την ίδια ευαισθησία είχαν και οι υπουργοί.
Από κει και πέρα, όμως, μπορεί να τα λέει νομικά πολύ καλά η κυρία Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμωνά, αλλά το τι πραγματικά σημαίνουν αυτά που αποδέχτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν το καταλαβαίνει κανείς. Και για να γίνουμε πιο σαφείς: Αυτός ο φορέας πολυπλεξίας, από τον οποίο εξαρτάται η ψηφιακή εκπομπή κάθε καναλιού, από ποιους θα αποτελείται;
Αληθεύει, ναι ή όχι, ότι προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα, που έχει ΗΔΗ ετοιμασθεί, ότι θα συσταθεί ΚΟΙΝΗ εταιρεία στην οποία θα συμετέχουν εξ ημισείας (50-50!) η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΡΤ και οι «νταβατζήδες», οι ιδιοκτήτες όλων των καναλιών που εκπέμπουν πανελλαδικά;
Και αν αληθεύει -που αληθεύει- με ποιο δικαίωμα και με ποια ηθική νομιμοποίηση αποφασίζει η κυβέρνηση το ποιος θα μετέχει σε μια εταιρεία, προσφέροντας στο πιάτο την ΥΠΟΔΟΜΗ ενός ΚΡΑΤΙΚΟΥ φορέα όπως η ΕΡΤ; Και γιατί να μετέχουν μόνο όσα εκπέμπουν πανελλαδικά και όχι και το οποιοδήποτε κανάλι, περιφερειακό ή τοπικό, που εκπέμπει ΝΟΜΙΜΑ; Ποιος αποφασίζει, κυρία γενική γραμματέα, για τον αποκλεισμό τους; Και μπορεί η κυβέρνηση να χωρίζει τους πολίτες σε πατρικίους και πληβείους; Αυτή είναι η διαφάνεια και η ίση μεταχείριση; Για ηθική, ας μη μιλήσουμε. Αν και ηθικό και διαφανές και νόμιμο ΕΙΝΑΙ σ’ αυτήν την εταιρεία, που θα έχει λόγο για το ανέβασμα του ψηφιακού σήματος, να μετέχουν ΟΛΟΙ οι εκπέμποντες σήμερα νόμιμα σταθμοί, με το ΙΔΙΟ ποσοστό το κάθε κανάλι, χωρίς διακρίσεις.
Δεν μπορείτε, κυρία γενικέ, από τον «βασικό μέτοχο» να φθάνετε στην άλλη άκρη. Και να ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΕ τους «νταβατζήδες» τους οποίους επανειλημμένα έχει καταγγείλει ο πρωθυπουργός.
Ως προς τον ισχυρισμό ότι «δεν τίθεται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο ζήτημα κρατικής ενίσχυσης, δεδομένου ότι πρόκειται για φορέα ιδιωτικού δικαίου», προφανώς θα αστειεύεστε. Την ΕΡΤ, που θα έχει το 50%, ποιος τη χρηματοδοτεί, ποιος πληρώνει τα ελλείμματα; Το Δημόσιο δεν τα καλύπτει;
Ο ελληνικός λαός δεν πληρώνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ χαράτσι; Και όποιος αρνηθεί, του κόβουν το ρεύμα; Το κράτος κυρία Παπαδά θα χρηματοδοτήσει όχι έμμεσα, αλλά ευθέως, τους «νταβατζήδες».
Τους χαρίζει εκατομμύρια! Άραγε αυτό δεν το γνωρίζει ο κ. Καραμανλής;

Σοβαρές δυσκολίες για την ψηφιακή TV

Σχεδόν ακατόρθωτο είναι να ξεκινήσει σε 20 ημέρες η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Αν και ο νόμος δίνει τέτοια δυνατότητα -μόνο- στους εθνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ως τώρα δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία τεχνική εργασία ώστε να σταματήσει η αναλογική μετάδοση σήματος στα νότια προάστια της Αθήνας και να ξεκινήσει η ψηφιακή εκπομπή. Ως και σήμερα δεν έχει συσταθεί η εταιρεία που θα στήσει το δίκτυο, λόγω των έντονων εσωτερικών διαφωνιών. Το σχέδιο του υπουργείου Επικρατείας μιλάει για μια ισότιμη σχέση, οι ιδιώτες ζητούν να έχουν το 70% της εταιρείας. Αν η εταιρεία δεν δημιουργηθεί, τότε είναι δύσκολη η εγκατάσταση του δικτύου. Επίσης, η πλευρά των σταθμών εθνικής εμβέλειας ζητάει τώρα να μη σταματήσει η αναλογική μετάδοση από την Αίγινα, όπως προβλέπεται στον μεταβατικό χάρτη συχνοτήτων που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα επισημαίνει πως έως και σήμερα δεν έγινε από το κράτος μια καμπάνια που να ενημερώνει το κοινό ότι πρέπει να προμηθευτεί είτε ψηφιακό αποκωδικοποιητή είτε (ακριβό) ψηφιακό τηλεοπτικό δέκτη.


Σχολιάστε εδώ