ΧΡΗΜΑτιστήριο

> Μία από τις χειρότερες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις των τελευταίων ετών ήταν αυτή της προηγούμενης «μαύρης» Δευτέρας για τη Σοφοκλέους, καθώς παρ’ ότι η Wall Street έλαβε το πακέτο διάσωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων, οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές, είχαν αποτέλεσμα να ρίξουν τον Γενικό Δείκτη Τιμών κατά 5,85% στις 2.640,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 247,177 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,678 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις επιμέρους μετοχές τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες τις σημείωσαν οι ΑΝΕΚ (ΠΟ΄90), Rilken, Τεχνική Ολυμπιακή, Centric Πολυμέσα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, όταν τη μεγαλύτερη άνοδο την κατέγραψαν οι Κεραμεία Αλλατίνη, Χατζηκρανιώτη (κ) και ΕΛΦΙΚΟ (κο). Την επομένη, οι ανησυχίες των τραπεζών για περισσότερα κεφάλαια επισκίασαν τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων, ενώ η τεχνική αντίδραση δεν ανέτρεψε το αρνητικό επενδυτικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.625,04 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,60%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 340,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 27,9 αφορούσαν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση την παρουσίασαν αυτοί των Τροφίμων-ποτών, Υγείας και Κοινής Ωφέλειας, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο την είχαν εκείνοι των Ταξιδιών-Αναψυχής, Πρώτων υλών και Κατασκευών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι συντονισμένες μειώσεις των επιτοκίων από πλευράς Fed, ΕΚΤ και τεσσάρων άλλων κεντρικών τραπεζών δεν στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα από τη νέα διολίσθηση των χρηματαγορών της Αμερικής και τις πιέσεις των τραπεζικών μετοχών, με αποτέλεσμα οι μαζικές πωλήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.512,01 μονάδες με απώλειες 4,31%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 377 εκατομμύρια, από τα οποία τα 7,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 5,15%, της μεσαίας σημείωσε πτώση της τάξης του 1,67% και ο FTSE-80 μειώθηκε κατά 3,66%. Την επομένη, παρά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης σε μετοχές, την αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων σε προθεσμιακές καταθέσεις, κρατικά ομόλογα, χρυσό και τους φόβους για την επέκταση της παγκόσμιας ύφεσης στη πραγματική οικονομία, το εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο των τραπεζών και ο χαμηλός τζίρος συναλλαγών διευκόλυναν την προσπάθεια σταθεροποίησης της Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 2.503,01 μειωμένος κατά 0,36%.

> Κάτι δεν πάει καλά! Τι και αν η εισηγμένη εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση από τους στόχους του 2008, τι και αν ο βασικός της μέτοχος δήλωσε ότι η μετοχή της είναι υποτιμημένη, μόνο για τον τελευταίο μήνα «κατάφερε» να σημειώσει πτώση πάνω από 30%. Περί της Folli-Follie ο λόγος.

> «Μας πήραν χαμπάρι»… Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της πρόσφατης ημερίδας της Ernst & Young, που είχει να κάνει με τα ΔΛΠ, η αναφορά ομιλητή στα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι η Ελλάδα κατέχει τις πρώτες θέσεις στη δημιουργική λογιστική, αναδεικνύοντας σοβαρό ζήτημα ποιότητας και αξιοπιστίας των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

> Μεγαλύτερες οι «επιπτώσεις» στις κυπριακών συμφερόντων τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, βλέπε Κύπρου και Ελληνική, καθώς οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών Ελλάδος και Κύπρου, για αύξηση της εγγύησης των καταθέσεων στα 100.000 ευρώ, αναμένεται να τις «επηρεάσουν» εις διπλούν.

> Τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και η αδυναμία έγκαιρης εκκίνησης των νέων κοινοτικών επιδοτήσεων ευθύνονται μεταξύ πολλών άλλων για ένα από τα πλέον αδιάφορα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων που έχει εγγράψει κρατικός προϋπολογισμός εδώ και πολλά χρόνια.

>Πώς αλλάζουν έτσι οι καιροί; Από την εποχή των «παχιών αγελάδων», που τα περισσότερα από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προχωρούσαν σε συστάσεις θυγατρικών εταιρειών, στην τρέχουσα, την μίζερη των υποβολών προαιρετικών δημόσιων προτάσεων εξαγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιχειρηματική κίνηση της «μαμάς» τράπεζας, προς την «θυγατέρα» εταιρεία Πειραιώς Χρηματοδοτικές Μισθώσεις.

> Αναπροσαρμογές επί αναπροσαρμογών, με άλλοθι την αρνητική συγκυρία στις διεθνείς κεφαλαιαγορές! Για να δούμε αν τα ποσοστά εμπορευσιμότητας που απαιτούνται για την παραμονή των μετοχών σε κάθε κατηγορία αγοράς παραμείνουν ως έχουν, ή αν τελικά ακολουθήσουν και άλλες «παρεμβάσεις», προκειμένου να σωθούν ορισμένες από τις δεικτοβαρείς μετοχές που έχουν «μεγάλες πλάτες». Για του λόγου το αληθές οι εταιρείες Lavipharm και Altec, αν και δεν πληρούσαν τα κριτήρια της πρόσφατης αναθεώρησης, εντούτοις παρέμειναν στη κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

> Αλλαγή στρατηγικής, καθώς στους δύσκολους αυτούς καιρούς βαρύνει περισσότερο η ασφάλεια και λιγότερο οι αποδόσεις! Επαναφορά των καταθέσεων, μετακινήσεις κεφαλαίων εντός του τραπεζικού συστήματος και εισροές από το εξωτερικό έφερε μεταξύ άλλων η κρίση.

> Η κόντρα μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες! Μπαλάκι οι ευθύνες μεταξύ τραπεζών, ΑΕΔΑΚ, Αsset, τμημάτων private banking και επενδυτών, σχετικά με τις τοποθετήσεις σε προϊόντα της Lehman, καθώς οι «επαγγελματίες μεσάζοντες» οχυρώνονται πίσω από τις βαθμολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, την κερδοφορία, τα ίδια κεφάλαια και το ενεργητικό της εν λόγω τράπεζας, ενώ οι «ερασιτέχνες παραλήπτες» κάνουν λόγο για άγνοια, ελλιπή ενημέρωση, αρνούμενοι τις εντολές αγοράς και το ρίσκο της επένδυσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: 1) Η Citibank Ελλάδος, η οποία αντί να σιωπά, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί από τη διάθεση τοξικών ομολόγων, επιτίθεται στα «…ανεύθυνα και ανακριβή δημοσιεύματα/ρεπορτάζ στον Τύπο αλλά και σε άλλα Μέσα…» και 2) Η ομαδική αγωγή που κατατέθηκε κατά της Societe Generale Private Banking (Hellas), για την παράνομη διαφήμιση και πώληση δομημένου ομολόγου (structured note) έκδοσης της BNP Paribas.

> Άλλο το εννεάμηνο και άλλη η χρήση στο σύνολό της! Για να δούμε αν τα αυξημένα κέρδη της Attica Bank, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Διοίκησή της, αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις χρηματιστηριακές ζημιές, επαληθεύοντας έτσι τους στόχους του business plan της.

> Από τις αποκρατικοποιήσεις στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, είτε με την εφαρμογή του sale and leaseback είτε των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες βάζουν ταφόπλακα στα όποια «μεγαλεπήβολα» σχέδια της «γαλάζιας διακυβέρνησης».

> Με αφορμή την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που δρομολογεί η Marfin Investment Group, ας θυμηθούμε πού πήγαν τα χρήματα της προηγούμενης. Η επενδυτική εταιρεία διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων για την εξαγορά του ομίλου Attica Group-Blue Star, της Vivartia Singularlogic, μέρους του ομίλου Υγεία, της εταιρείας Ράδιο Κορασίδη και του 20% στον ΟΤΕ.

> Τι σύμπτωση; στις 7/10/ 2008 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε στον κ. Βεντούρη και στη ΝΕΛ ΑΕ εφέσιμα πρόστιμα ύψους 150.000 και 100.000 αντίστοιχα ευρώ, για πράξεις και παραλείψεις του 2005. Μια ημέρα μετά ο κ. Βεντούρης, με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Ακτοπλόων, επιτέθηκε για την υπόθεση του καρτέλ στην ακτοπλοΐα σε μιαν άλλη ανεξάρτητη αρχή, αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

> Οι αλλαγές σε καίρια «πόστα» εισηγμένων επιχειρήσεων καλά κρατούν! Μετά τους οικονομικούς διευθυντές, τους υπευθύνους εταιρικών ανακοινώσεων, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, σειρά φαίνεται να παίρνουν οι εσωτερικοί ελεγκτές. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Eurodrip.

> Σε μια από τις πλέον δύσκολες χρηματοπιστωτικές περιόδους, που η ροή κεφαλαίων έχει περιορισθεί σημαντικά και ο δανεισμός έχει σχεδόν βαλτώσει, η Sea Star Capital τολμά και προχωρεί σε δύο διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 50 εκατ. ευρώ προς 0,26 ευρώ ανά μετοχή και 150 εκατ. ευρώ προς τουλάχιστον 0,34 ευρώ, αντίστοιχα.

> Μετακυλίουν το κόστος στους «πελάτες»! Με αφορμή την κοινοτική αύξηση των κατώτατων ορίων αποζημίωσης στα τροχαία ατυχήματα, οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες αναμένεται να προχωρήσουν σύντομα σε αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων τους στα ΙΧ.

> Η επέκταση της αμερικανικής πιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη ανέτρεψε μεταξύ άλλων και τα προγραμματισμένα σχέδια ορισμένων επιχειρήσεων για δημόσιες εγγραφές και εισαγωγή των μετοχών τους σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές. Πρόσφατο θύμα η εταιρεία Μηχανική.

> Σχετικά με τις εβδομαδιαίες ανοιχτές πωλήσεις και τα κλεισίματα θέσεων ανοιχτής πώλησης, ενδιαφέρον από άποψης συνολικού όγκου συναλλαγών παρουσίασαν κυρίως αυτές των μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, MIG, Εurobank, Coca Cola, Τιτάνα, Alpha, MPB, Πειραιώς και Αγροτική.

> Από το κακό στο χειρότερο οδεύουν ορισμένοι από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι αν και μέχρι πρότινος δήλωναν έτοιμοι για μεγαλεπήβολα σχέδια, λίγους μήνες μετά είτε έχουν μπει σε διαδικασία συνδιαλλαγής με τις πιστώτριες τράπεζες είτε βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Περί Lannet, Altec και Teledome Lannet η αναφορά μας.

> Ελλιπής κρίνεται η ενημέρωση της επενδυτικής κοινότητας! Αλήθεια, ποιοι να είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ προχώρησαν σε παράταση ενός μηνός, για την προθεσμία κάλυψης του ποσού αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου;

> Κάπως έτσι λειτουργούν οι Διοικήσεις που πιστεύουν στις προοπτικές των εταιρειών τους… στέλνοντας το μήνυμα προς τους λοιπούς μικρομετόχους! Η Eurobank προέβη σε αγορά 415.000 ιδίων μετοχών, με μέση τιμή κτήσης 11,54 ευρώ, συνολικής αξίας 4.789. 027,91 ευρώ.

> Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, βίαιων χρηματιστηριακών εξελίξεων και αναγκαστικών μεταβολών των ποσοστών εμπορευσιμότητας που απαιτούνται για την κατηγοριοποίηση των εταιρειών στο ΧΑ, μια ακόμη επιχείρηση επέλεξε την εισαγωγή των μετοχών της στη «χαμηλών απαιτήσεων» και «χαλαρών προϋποθέσεων» αγορά της ΕΝΑ. Περί της Agris ο λόγος.

> Με αφορμή τις ανακοινώσεις των εγχώριων εισηγμένων εταιρειών, σχετικά με τις γνωστοποιήσεις ξένων επενδυτικών οίκων και offshore εταιρειών, για αγοραπωλησίες μετοχών πέριξ του 5% των μετοχικών τους κεφαλαίων, ρωτάμε σε ποιους «ανώνυμους» επενδυτές καταλήγουν όλα αυτά τα πακέτα; Πρόσφατα παραδείγματα τα ποσοστά που κατέχουν η Credit Agricole στην εταιρεία Alapis και η Schroder Investment Management στην επιχείρηση Τεχνική Ολυμπιακή.

> Ας ασχοληθούν καλύτερα με τα αλλοδαπά τραπεζικά «σαπάκια τους» και ας «αφήσουν στην ησυχία» τους τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων λόγω παράτασης της κρίσης. Η αναφορά μας στις αξιολογήσεις των ξένων επενδυτικών οίκων, που μεταβάλλουν τις προοπτικές τους από θετικές σε σταθερές και αρνητικές.

> Από τη στιγμή που αύξησε τη συμμετοχή του στο 33,36%, υπερβαίνοντας έτσι το όριο του 1/3, ήταν πλέον μονόδρομος! Υποχρεωτική δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών των Μινωικών Γραμμών κατέθεσε ο όμιλος Grimaldi, προσφέροντας 5,29 ευρώ για κάθε μετοχή της ελληνικής εταιρείας.

> Στις Aspis, Attica και Proton bank επεκτείνεται πλέον το τραπεζικό ενδιαφέρον! Στρατηγικές συμμαχίες, εξαγορές, συγχωνεύσεις έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, με την κεφαλαιακή τους ενίσχυση να αποτελεί σημαντικό παράγοντα των όποιων επιχειρηματικών εξελίξεων.

> Ποιος από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες του ΧΑ έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές απώλειες από τις αρχές του έτους; Μα ποιος άλλος από αυτόν των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, που διαθέτει στις τάξεις του την «περίφημη» μετοχή της ΔΕΗ.

> Από μικρός έως ανύπαρκτος… αναμένεται να είναι για τους έλληνες δανειολήπτες ο αντίκτυπος της πρόσφατης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, καθώς θα έχει περιορισμένη επίπτωση στο κόστος των δανείων, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι συνδεδεμένα με το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor.

> Προβλέψεις 33 εκατ. ευρώ παρακαλώ! Με αφορμή το νέο πρόστιμο που επέβαλε η ΕΕΤΤ στην ιδιωτική πλέον επιχείρηση με την επωνυμία ΟΤΕ, η διοίκηση του οργανισμού άφησε αιχμές κατά του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει θέση.

> Σε μια περίοδο απίστευτης χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπου τα επιτόκια των δανείων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τα spread των ομολόγων αυξομειώνονται ανεξέλεγκτα και η στρόφιγγα του δανεισμού έχει κλείσει, η Ελλάκτωρ προχώρησε στη σύναψη ομολογιακών δανείων ύψους 40 και 50 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, με τις «γενναίες» τράπεζες Γενική, Alpha και Εμπορική.

> Κάθε πέρσι και καλύτερα! Μείωση 16,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,7% στην επιφάνεια και κατά 15,1% στον όγκο παρατηρήθηκε κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2008, αλλά και πτώση 9,5% στην οικοδομική δραστηριότητα Ιουλίου 2008.

> Έπρεπε πρώτα να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και μετά να στοχεύσει σε διπλασιασμό της κερδοφορίας της; Και αν για τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ μια τέτοια «λογική του παραλόγου» ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο και για τα μέλη του ΔΣ που εκφράζουν την πλευρά του Δημοσίου.

>«Φύλακας άγγελός του» ήταν είναι και θα είναι η κρατικά, εποπτευόμενη τράπεζα! Από το πλούσιο βιογραφικό του νέου μέλους του ΔΣ της ATEbank, κ. Μπαλτά, που ανήκει στη «χριστιανική δεξιά», επισημαίνουμε: 1) την υπηρεσία του ως Ειδικού Επιστήμονα στη Διεύθυνση Μελετών και Προγραμματισμού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και 2) τη χρηματοδότηση μέρους της ερευνητικής του δραστηριότητας από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.

> Πτωτικά κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση μείωσε τη ζήτηση, όταν ο χρυσός εν μέσω εικασιών για περαιτέρω συντονισμένη στήριξη του αμερικανικού νομίσματος κατέγραψε σταθεροποιητικές τάσεις και το δολάριο αναρριχήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα.

> Δυσοίωνη όσο ποτέ άλλοτε η εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία! Καμπανάκι για επικείμενη ύφεση το 2009 και υποβαθμίσεις – αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη είναι κάποια από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της.

> Πόσα ήταν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ» κατά την περίοδο 1999-2000; Πέντε. Πόσα εξ αυτών απηλλάχθησαν πανηγυρικά από τις κατηγορίες που έλαβαν χώρα στο ποινικό δικαστήριο; Δύο. Σε πόσα εκατομμύρια ευρώ εκτιμήθηκε η ζημιά από τους κόκκινους κωδικούς και τους χαμένους τίτλους; Περίπου στα 3,6 εκατομμύρια! Εν αναμονή λοιπόν του αστικού δικαστηρίου, 3.600.000 ευρώ: 3 μέλη = 1.200.000 ευρώ, έκαστος! Όχι… όχι… ας μην πανικοβάλλoνται οι εμπλεκόμενοι… τουλάχιστον ακόμη, καθώς ένας από τους πρώην νομικούς συμβούλους της εταιρείας, του οποίου συγγενικό πρόσωπο εργάζεται με ανανεούμενες συμβάσεις χρόνου στο dealing room της τράπεζας (ποιος το «σπονσοράρει» άραγε;), «καθάρισε» για λογαριασμό τους, «αναβάλλοντας» έστω και προσωρινά την εκδίκαση της υπόθεσης.

> Από ό,τι φαίνεται υπάρχουν εκκρεμότητες τόσο με την αστική όσο και με την ποινική δικαιοσύνη! Ποιο από τα εξέχοντα μέλη του ΣΜΕΧΑ αναμένεται να κάτσει, προς το τέλος Οκτωβρίου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για συκοφαντική δυσφήμηση και χρηματική ικανοποίηση;

> Η κατά τα άλλα υπερρυθμισμένη εγχώρια αγορά φαίνεται να «μπάζει από παντού»… Αλήθεια που είναι κρυμμένες οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της χώρας; Γιατί δεν βγαίνουν να μας ενημερώνουν επίσημα, σχετικά με το πραγματικό ύψος των τοποθετήσεων σε τοξικά, δομημένα και εταιρικά ομόλογα; Με ποιον τρόπο γίνεται η καθημερινή αποτίμηση των, εκτός οργανωμένων αγορών, σύνθετων ομολογιακών προϊόντων; Έχουν γίνει έλεγχοι στις τιμές που δίνονται από τους ίδιους τους διαχειριστές ή τους εκδότες των εν λόγω εργαλείων μόχλευσης; Και κάτι ακόμα σχετικά με τις διαβεβαιώσεις της αρμόδιας υπουργού, για τα χαρτοφυλάκια των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την τρέχουσα λογιστική τους αποτίμηση, είναι άλλα τα τοξικά, άλλα τα δομημένα, άλλα τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και άλλα του ελληνικού δημοσίου, έτσι δεν είναι κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά;

> Λίγο πριν από το «ξεπούλημα» της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον Όμιλο Αράπογλου και η διοίκηση της εταιρείας κλείνει κάθε ανοιχτό μέτωπο προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτη στο «θεάρεστο» έργο της. Στα πλαίσια αυτά επήλθε οριστική συμφωνία με την ΕΚΤΕΡ και υπογράφηκε το πρωτόκολλο τελικού διακανονισμού του έργου ανέγερσης του Κτιριακού της Συγκροτήματος επί της Λ. Συγγρού, τελικής αξίας 43.266.885,54 ευρώ (με ΦΠΑ) έναντι αρχικής συμβατικής δαπάνης 38.704.000,00 ευρώ.

> Αφού απομάκρυνε τον βασικό υπεύθυνο των τοποθετήσεων σε «τοξικά» «ομόλογα (ποια τράπεζα τον «λούστηκε» άραγε;), μπορεί πλέον να «κοιμάται ήσυχος»! Ο λόγος για τον πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Άγ. Φιλιππίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι η τράπεζά του δεν έχει εκτεθεί σε προϊόντα της Lehman.

> Αρκεί η πρώτη δόση για να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση! Έως τις 20 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής οι περίπου 550.000 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα τελωνεία ή υπέρ τρίτων, τα οποία ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

> Κάθε πέρσι και καλύτερα! Λίγο πριν από την μαζική διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και «φωτιά έχει αρχίσει να παίρνει» η τιμή του, καθώς, παρά τη διεθνή πτώση του μαύρου χρυσού, στην Ελλάδα των ανύπαρκτων ελέγχων αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 82-84 λεπτών το λίτρο.

> Διεκόπη για τις 14-10-2008! Μια δικαστική υπόθεση από τα παλιά έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Αʼ Τριμελές Εφετείο Αθηνών, με κατηγορούμενους τον κ. Παν. Κονταλέξη (χρηματιστή, ιδιοκτήτη ΑΧΕΠΕΥ κ.λπ.), τον εκ Θεσσαλονίκης Σταύρο Κουμεντάκη (πρώην νομικό σύμβουλο της AΤΕΑΧΕΠΕΥ, του ΠΑΟΚ κ.λπ.) και την πρώην ανακρίτρια κ. Μπουρμπούλια. Για την ιστορία, η πρώην δικαστική λειτουργός των 29 υποθέσεων του Χρηματιστηρίου διατηρούσε στενές σχέσεις με τον δεύτερο εμπλεκόμενο, που ήταν νομικός σύμβουλος του πρώτου.

> «Μαντράδες» πλέον οι τραπεζίτες! Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία στη χώρα επηρέασαν μεταξύ άλλων και την αγορά αυτοκινήτου, παρουσιάζοντας στο εννεάμηνο μείωση στις κυκλοφορίες των νέων αυτοκινήτων και αύξηση των κατασχέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.


Σχολιάστε εδώ