Φιλέτο στην Κλαυθμώνος είχε βάλει στο μάτι ο Αλαβάνος του ΤΕΕ

Μια περίπτωση με πολλές… αναλογίες ως προς την απόπειρα ανταλλαγής οικοπέδου με άλλο που είναι στο κέντρο της Αθήνας αφορά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Ο πρόεδρός του, ο κ. Γιάννης Αλαβάνος (κατά σύμπτωση αδελφός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, που ξεπέρασε κάθε όριο αποκαλώντας Μαφία το Άγιον Όρος…), προσπάθησε να ανταλλάξει φτηνότερο ακίνητο του ΤΕΕ στα Εξάρχεια, Χ. Τρικούπη και Ναυαρίνου, με ακίνητο-φιλέτο του πρώην Ταμείου των Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ (δημόσιου ασφαλιστικού φορέα και πολλών άλλων κατηγοριών εργοληπτών, λιγότερο «αριστοκρατικών») στη νότια πλευρά της πλατείας Κλαυθμώνος, δίπλα ακριβώς από το κτίριο του Πολεμικού Ναυτικού, ακριβότερο (μαζί με τους χώρους στάθμευσης) κατά… δύο εκατομμύρια ευρώ! Και όλα αυτά ματαιώνοντας δύο πολύ σημαντικές προοπτικές για το Ταμείο των ασφαλισμένων μηχανικών:

α) Την ανακαίνιση του σημερινού του κτιρίου στην οδό Κολοκοτρώνη και

β) Την προγραμματισμένη από μακρού μεταφορά των γραφείων και των υπαλλήλων του στο ακίνητο-φιλέτο που ήθελε να πάρει ο κ. Αλαβάνος!

Παλαιότερα είχε ληφθεί κατ’ αρχήν απόφαση και από το ΤΣΜΕΔΕ για μελέτη του ενδεχόμενου ανταλλαγής, αλλά ο κ. Αλαβάνος, θεωρώντας ότι «καθυστερείται» το σχέδιο από αντιπάλους του στο Ταμείο και φοβούμενος τη ματαίωση λόγω ενοποίησης του ΤΣΜΕΔΕ με άλλους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς από 1-10-2008, επιχείρησε τον περασμένο μήνα (Σεπτ. 2008) να μη ματαιωθεί η «απαλλοτρίωση», με σκοπό να την «πουλήσει» πολιτικά!

Χαρακτηριστικό είναι ότι έφθασε στο σημείο ο πρόεδρος του ΤΕΕ να στείλει στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ στα μέσα του περασμένου μήνα (οπότε το σκάνδαλο με το Βατοπέδι ήταν στο φόρτε του) αποκαλυπτική επιστολή (φωτοτυπία) όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ… υπαγορεύει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αυτούσιο το περιεχόμενο δύο αποφάσεων, τις οποίες αυτό… «χρειάζεται να λάβει» (!), όπως λέει στην επιστολή του ο κ. Γ. Αλαβάνος, για να ικανοποιηθούν από το ΤΣΜΕΔΕ οι σχετικές επιθυμίες του… ίδιου και των μελών της παράταξής του (πρόσκειται στον ΣΥΝ) στο ΤΕΕ!

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα με τα οποία ο κ. Αλαβάνος συνοδεύει τις υπαγορεύσεις του (!) στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) είχε εκτιμήσει την «ανταλλάξιμη» περιουσία του ΤΕΕ στο ποσό των 6.200.000 ευρώ, ενώ την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ (που είναι περιουσία του συνόλου των ασφαλισμένων και όχι μόνο των… αριστοκρατών μελών του ΤΕΕ) στο σαφώς ανώτερο ποσό των 8.130.000 ευρώ! Και ναι μεν το ΤΕΕ του κ. Αλαβάνου υπόσχεται στα έγγραφα αυτά να καταβάλει τη διαφορά, αλλά κανένας δεν ξέρει με ακρίβεια με ποιον τρόπο (δεν ανακοινώθηκε) κοστολογήθηκε από τους εκτιμητές το μοναδικό σχεδόν φιλέτο στην πλατεία Κλαυθμώνος κι αν είναι δυνατόν να αξίζει μόλις 2 εκατ. ευρώ παραπάνω από ένα οικόπεδο στα Εξάρχεια! Ούτε και κανένας γνωρίζει ποιοι προετοίμαζαν τις διαπραγματεύσεις που ο κ. Αλαβάνος επίμονα προωθούσε όλο τον Σεπτέμβριο διά των εκπροσώπων του στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ (τελευταίο μήνα «ζωής» του Ταμείου των Μηχανικών!). Ούτε φυσικά είναι γνωστοί οι σχεδιασμοί για τη χρήση των ακινήτων ύστερα από την επιδιωκόμενη ανταλλαγή, τις προοπτικές, την πιθανή αξία των ανταλλάξιμων περιουσιών στο μέλλον και κυρίως ποια θα είναι η μετέπειτα αξία του φιλέτου της Κλαυθμώνος, που θα περνούσε στο ΤΕΕ.

Το πιο περίεργο είναι ότι στο πρωτοφανές, θα λέγαμε, έγγραφό του ο κ. Αλαβάνος υποδεικνύει στο ΤΣΜΕΔΕ στις 18 Σεπτεμβρίου 2008 (δώδεκα μόλις μέρες προ της ενάρξεως λειτουργίας του νέου ενιαίου Ταμείου ΕΤΑΑ…) τη συνυπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου με το ΤΣΜΕΔΕ για την ανταλλαγή, με ρήτρα… αυτοσύμβασης!

Δηλαδή ζητείται το ΤΕΕ να κάνει την ανταλλαγή και… μόνο του! Όμως συναντάει ισχυρή αντίσταση. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου απέρριψε τις προτάσεις του κ. Γ. Αλαβάνου στις τελευταίες συνεδριάσεις του. Σ’ αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά και οι μόνιμοι δικηγόροι του ΤΣΜΕΔΕ, επτά τον αριθμό, οι οποίοι γνωμοδότησαν όλοι μαζί αρνητικά για τις εισηγήσεις Αλαβάνου!

Καταλήγοντας ο αδελφός του προέδρου του Συνασπισμού, πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφέρει στα συνοδευτικά έγγραφα: «Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ η λήψη αντίστοιχης απόφασης. Οι αποφάσεις στη συνέχεια πρέπει να εγκριθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις από τους συναρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας…». Υποδεικνύεται δηλαδή στους τρεις υπουργούς το τι πρέπει να κάνουν, να εγκρίνουν την «απαλλοτριωτική» αυτή πρωτοβουλία του με ρήτρα αυτοσύμβασης (!), κατά της ασφαλιστικής περιουσίας του Ταμείου!

«Μετά την έγκριση αυτή θα επακολουθήσει η απαιτούμενη συμβολαιογραφική πράξη και οι λοιπές ενέργειες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις», προσθέτει ο κ. Γ. Αλαβάνος. Ποιες «διατάξεις» δηλαδή; Μήπως αυτές ακριβώς που επικαλούνται και ο κ. Εφραίμ, η κ. Βουλγαράκη και ο κ. Δ. Πελέκης;


Σχολιάστε εδώ