υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Σε «υπουργείο των συνταξιούχων» θα μετατραπεί σε λίγο το υπουργείο εξωτερικών. Σε πολλές κρίσιμες θέσεις έχουν τοποθετηθεί συνταξιούχοι (ανεξαρτήτως ικανοτήτων και δυνατοτήτων που ενδεχομένως έχουν), μπλοκάροντας την επετηρίδα και δημιουργώντας διαλυτικά φαινόμενα στην Διπλωματική Υπηρεσία. Στο Σκοπιανό ο Βασιλάκης, επιθεωρητής ο Κωνσταντίνου, στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού ο Σάνδης, ο Φίλων και αρκετοί άλλοι. Φαντασθείτε τι έχει να γίνει με την ανάκληση πρέσβεων επί τιμή και τον διορισμό των… 15 πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων, που προβλέπει το νομοσχέδιο «Ντόρας».

Μπα, τι έγινε; Ακούμε ότι και έτερο μέλος της ευρύτερης (γνωστής) οικογένειας προσελήφθη στο υπουργείο Εξωτερικών στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού. Για να σας βοηθήσουμε: Σε ό,τι αφορά στον βαθμό συγγένειας, είναι ανιψιός και… γαλλοθρεμμένος.

Η Γεωργία βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αλλά η Ελλάδα συνεχίζει να είναι απούσα. Πολύ περισσότερο που ο πρέσβης μας στην Τιφλίδα αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρό πρόβλημα υγείας και ουδείς φρόντισε στην Αθήνα ώστε να σταλεί προσωρινά διπλωμάτης να τον αντικαθιστά στη λειτουργία της πρεσβείας και στην παρακολούθηση των εξελίξεων. Αν ήταν κανένα Παρίσι, φαντάζομαι ότι θα είχε υπάρξει ουρά από ενδιαφερόμενους να… βοηθήσουν την πατρίδα.

Είπαμε Παρίσι και θυμηθήκαμε τις αγωνίες που περνάνε και οι ευρισκόμενοι στο νεοκλασικό της Β. Σοφίας περιμένοντας στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις να μάθουν για το ενδεχόμενο εκλογών ή ακόμη και ανασχηματισμού με αλλαγή και στην ηγεσία του ΥΠΕΞ. Η γαλλική πρωτεύουσα είναι μέσα στους στόχους του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της υπουργού, πρέσβη Κ. Χαλαστάνη, ενώ και ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, μια και το όνειρο της ευρωβουλής δεν προχωράει, θα πρέπει να αρχίσει να κοιτάζει το μέλλον και την επαγγελματική εξασφάλισή του.

Με τον πρώην υπεύθυνο τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, Ο. Πεντρίχιν, και τώρα στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ, και έναν ακόμη ρώσο αξιωματούχο γευμάτιζε την περασμένη εβδομάδα στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γ. Κουμουτσάκος. Η άφιξη των ρώσων στην Αθήνα έγινε για ελληνορωσικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα μπόρεσαν να μεταφέρουν τα… «θερμά» αισθήματα, που τρέφει το Κρεμλίνο για την κ. Μπακογιάννη…

Αν εξαιρέσει κανείς την πολυπληθή ομάδα ασφαλείας που συνόδευε την κ. Ράις ή τους ΥΠΕΞ του Αφγανιστάν και του Ιράκ, συνήθως εντός του κτιρίου του ΟΗΕ δεν συνηθίζεται να φθάνουν οι υπουργοί, πολύ περισσότερο οι υφυπουργοί συνοδεία αστυνομικών. Γι’ αυτό προκάλεσε αίσθηση η άφιξη στη Νέα Υόρκη του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη με δύο αστυνομικούς της προσωπικής ασφαλείας του, οι οποίοι τον συνόδευαν στην όχι και τόσο έντονη δραστηριότητα εντός του κτιρίου του ΟΗΕ. Εκτός αν φοβόταν μην έχει στήσει καρτέρι κάποιος οπαδός του Αρ. Παυλίδη. Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να δημοσιοποιούταν η λίστα των όσων συμμετείχαν στην αποστολή-μαμούθ στη Νέα Υόρκη και κυρίως στο πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ στοίχισε η (για πολλούς) εκδρομή.

Γκρίνια έπεσε στο επιτελείο της υπουργού Εξωτερικών που χειρίστηκε υπό μορφή «ομάδας διαχείρισης κρίσης» την πρόταση Νίμιτς, με μοναδικό φυσικά στόχο το να καρπωθεί επικοινωνιακά οφέλη η κ. Μπακογιάννη για τη… μεγάλη επιτυχία. Η χαρά και οι θριαμβολογίες κράτησαν μερικές ώρες, καθώς μετά τα παπαγαλίσματα άρχισαν να αποκαλύπτονται οι «ουρές» της δήθεν επιτυχίας. Και άντε να μπαλώσουν μετά οι κ. Ζαφειριάδης, Ξενάκης, Μπακογιάννης, Σκυλακάκης και Χαλαστάνης, το πώς θα δικαιολογούσαν την «κόκκινη γραμμή» που έγινε ροζ και σχεδόν κατέληξε… άχρωμη.

Πονηρή η Ντόρα. Θα κάνει πρέσβη εκ προσωπικοτήτων έναν του ΠΑΣΟΚ, τον συνταξιούχο Νίκο Καλαντζιάνο, που ήταν επί χρόνια διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, για να περάσει τους δικούς της, τον Χρήστο Ζαχαράκη που θα είναι μαζί με τον Καλαντζιάνο στον ΟΑΣΕ, και τον Θόδωρο Σκυλλακάκη πρέσβη στην Ουάσινγκτον, είναι όμως τέτοιος ο ξεσηκωμός διπλωματών που μάλλον θα αναγκαστεί να κάνει πίσω… Πρέσβη εκ προσωπικοτήτων θέλει να βαφτίσει και τον άλλο συνταξιούχο, τον κ. Δημ. Κωνσταντίνου, που τον έχει επιθεωρητή στο ΥΠΕΞ και ο οποίος δεν έχει ούτε ΜΙΑ συμπάθεια σ’ ολοκληρο το διπλωματικό σώμα.

Τι σκοπό είχαν τα συχνά πηγαινέλα (6 με 7 τα μετράνε) στο Κόσοβο συγγενικού προσώπου της υπουργού; Τι μηνύματα μετέφερε σʼ αυτές τις μυστικές αποστολές; Είχαν σχέση με τίποτε έργα; Με αντάλλαγμα ότι θα… πείσει η Ντόρα τον Καραμανλή να αναγνωρίσει το Κόσοβο; Ανταποκρίθηκαν οι Κοσοβάροι ή απάντησαν ότι δεν θα πάρουμε;


Σχολιάστε εδώ