Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-22 Φεβρουαρίου 2009, έχει κεντρικό σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό – 18ο Συνέδριο αντεπίθεσης».

Το σύνθημα έχει διπλή σημασία. Απευθύνεται πριν από όλα στους κομμουνιστές, στους φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Απευθύνεται ταυτόχρονα στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικροπαραγωγούς αγρότες, στις γυναίκες και στη νεολαία που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα, στους μισθωτούς επιστήμονες.

Η ΚΕ επέλεξε αυτό το σύνθημα επειδή εκφράζει την ανάγκη και τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί υπέρ της λαϊκής συμμαχίας η ανοδική πορεία που σημείωσε το ΚΚΕ στα προηγούμενα χρόνια.

Αντεπίθεση σημαίνει μεγαλύτερη απαιτητικότητα για τη βελτίωση της δουλειάς του Κόμματος. Σημαίνει προσκλητήριο και πολιτικοοργανωτική δουλειά για να μη λείψει κανένας αγωνιστής, κανένας εργάτης από την πορεία πάλης που οδηγεί σε οργάνωση της κοινωνίας αντίστοιχη με τα λαϊκά συμφέροντα.

Αντεπίθεση σημαίνει αποφασιστική σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές επιλογές. Τα γενικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι διαμετρικά αντίθετα με τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης και των κομμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Η μόνη απάντηση στη σημερινή κατάσταση είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις πολιτικές, κοινωνικοπολιτικές, ώστε να κοινωνικοποιηθούν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να σχεδιαστεί κεντρικά η κοινωνική παραγωγή με γνώμονα τις ανάγκες του ανθρώπου. Να συνδυαστεί με τη συνεταιριστικοποίηση για τους μικρούς παραγωγούς της πόλης και της υπαίθρου.

Ποιος είναι ο άμεσος στόχος: Να επιταχυνθεί η διαδικασία ενότητας της εργατικής τάξης και η συμμαχία της με τα άλλα στρώματα σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο και διεθνές. Συσπείρωση και πάλη γύρω από ριζοσπαστική γραμμή, με καρδιά τα πλήρη δικαιώματα των εργαζομένων για σταθερή δουλειά, μισθούς κ.λπ. Αποκλειστικά δημόσια Παιδεία και Υγεία, ελεύθερο χρόνο.

Καμιά στήριξη στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, στις επιλογές της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης», που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο παγκόσμιος καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός. Καμιά εθελοντική θυσία για να σωθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Καμιά πίστη στις θεωρίες του «ευρωμονόδρομου». Να καταδικάσει ο λαός τα σενάρια εξωραϊσμού του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η πολιτική του ΚΚΕ δικαιώνεται, επειδή πατάει στέρεα στο παρόν και δείχνει τον δρόμο για το μέλλον. Ο αγώνας θα είναι σκληρός, αλλά αξίζει να τον διεξάγουν οι εργαζόμενοι βγαίνοντας στο προσκήνιο.


Σχολιάστε εδώ