Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

// «Χλιαρή αντίδραση στις ηχηρές σφαλιάρες». Πιο αντιπροσωπευτικό τίτλο από αυτόν γνωστού εξειδικευμένου ιντερνετικού site στο σχόλιό του για την εικόνα του ΧΑ όλες τις προηγούμενες καταστροφικές ημέρες και τη συμπεριφορά της αγοράς μας την Πέμπτη, πρώτη σχετικά… ανέφελη ημέρα μετά την καταιγίδα των αρχών της εβδομάδας, δεν θα μπορούσε να βρει κανείς.

// Η «Σοφοκλέους», η παλιά μας αγορά άλλαξε διεύθυνση και έδρα, αλλά δεν άλλαξε αντιδράσεις και παρέμεινε πιστή στη συνήθειά της να υπερβάλλει στην πτώση και να αντιδρά υποτονικά όποτε οι υπόλοιπες μεγάλες αγορές βαίνουν ανοδικά.

// Το ξεκίνημα της εβδομάδας βρήκε το ΧΑ σε επίπεδα προ του… 2005. Με το σύνολο των εισηγμένων να πιέζονται από αθρόες ανοικτές πωλήσεις, τους αναλυτές να ρίχνουν στα σκουπίδια τη μία μετά την άλλη τις παντός είδους τεχνικές αναλύσεις και τους ξένους να αποχωρούν μαζικά από όλο το ταμπλό, φτάσαμε ακόμα και στην ισοφάριση ενός ιστορικού αρνητικού ρεκόρ, με μονοψήφιο αριθμό μετοχών να κλείνουν τη συνεδρίαση σε θετικό πρόσημο!

// Την ίδια ημέρα (Δευτέρα) επέλεξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανακοινώσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών. Short selling υπό… εποπτεία δηλαδή, καθώς η επιλογή της ελεγκτικής αρχής ήταν να απαγορεύσει την εισαγωγή στο σύστημα εντολών σε τιμή κατώτερη της εκάστοτε τελευταίας πράξης επί συγκεκριμένων μετοχών.

// Αν για κάτι πρέπει να γίνει μνεία στις επόμενες ημέρες μέχρι και την Πέμπτη, αυτό ήταν η κατακρήμνιση του δείκτη κάτω κι από τις 2.500 μονάδες. Την Πέμπτη ήρθε τελικώς η αντίδραση, όχι όμως τέτοια που να… συναρπάσει το επενδυτικό κοινό, αφού η ψυχολογία όλων έχει τρωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην έχει κανείς το κουράγιο, ακόμα κι αν έχει τη ρευστότητα, να τοποθετηθεί ακόμα και σε μετοχές που διαπραγματεύονται σε χαμηλά έτους, αν όχι σε χαμηλά διετίας. Κι είναι πολλές αυτές…

// Για τις επόμενες συνεδριάσεις λίγα μπορεί να πει κανείς. Με δεδομένη την πλήρη απαξίωση των αγορών, πολύ περισσότερο της δικιάς μας, μια πρώτη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η προσεκτική τοποθέτηση της όποιας διαθέσιμης ρευστότητας σε επιλεγμένες μετοχές. Σε μετοχές που έχουν επιδείξει -έστω σε ημέρες πιο γαλήνιες- «ασφαλή» συμπεριφορά. Σε μετοχές που είθισται να πρωταγωνιστούν σε κάθε ανοδικό γύρισμα του δείκτη, επομένως συγκεντρώνουν και τις περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσουν πρώτες.

// Το ερώτημα είναι ποιος έχει τα… κότσια να πράξει κάτι τέτοιο.


Σχολιάστε εδώ